Minor: Applied Data Science

Machine learning wordt gebruikt in webshops, bij de beveiliging van internetbankieren en in sociale media. Deep learning genereert ondertiteling voor You Tube video's, zorgt voor spraakherkenning op telefoons en gezichtsherkenning op foto's. In de minor Applied Data Science verken je de mogelijkheden van machine learning en deep learning. De kennis die je opdoet breng je meteen in de praktijk.

Voor deep learning ga je de strijd aan op Kaggle, het online platform voor datawetenschappers. Je neemt deel aan twee echte wedstrijden: één over handschriftherkenning en één over beeldclassificatie. Verder lever je een bijdrage aan een lopend project van het lectoraat Data Science. Organisaties uit de regio schakelen dit lectoraat in voor vragen en uitdagingen waar data science een antwoord of oplossing kan bieden. Zo kunnen deep learning- en machine learning-technieken worden ingezet om de doorvaartijd van schepen bij een sluis te berekenen, het vermogensverlies te voorspellen wanneer een windturbine bij harde wind uit veiligheidsoverwegingen moet worden stilgezet of de maximale trillingsbelasting door (vracht)verkeer op de Zeelandbrug te bepalen. In het project werk je samen met medestudenten en met onderzoekers van het lectoraat. Je houdt je opdrachtgever op de hoogte van de voortgang van het project. Jouw werk aan data tijdens deze minor levert zeker een bijdrage aan belangrijk onderzoek.

Opbouw van de minor Applied Data Science

Twee docenten van HZ verzorgen de lessen. Ook zijn er gastcolleges over specifieke onderwerpen, zoals dataverzameling. Verder breng je bezoeken aan verschillende bedrijven.

Met de minor Applied Data Science kun je, afhankelijk van de opdracht waaraan je werkt, bijdragen aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 3: De gezondheidszorg verbeteren door automatisch de kwaliteit van zorgdossiers te beoordelen.
  • SDG 7: Bijdragen aan duurzame energie door het analyseren van de belasting van het elektriciteitsnet of het voorspellen van storingen van slimme meters.
  • SDG 12: Bijdragen aan verantwoorde productie door groeigegevens van groenten, fruit of weekdieren te analyseren en risicofactoren te identificeren.

Met deze minor leer je het volgende:

  • Je kunt een data science proces opzetten.
  • Je weet hoe je relevante data verzamelt.
  • Je kunt data-analyse uitvoeren.
  • Je kunt de resultaten uit een data science proces beoordelen en toepassen.

Je week ziet er als volgt uit:

  • Maandag en woensdag heb je les op de HZ. Op die dagen geven jij en je medestudenten ook presentaties over de voortgang van jullie project. Er zijn ook bedrijfsbezoeken.
  • Daarnaast heb je twee projectdagen. Je werkt samen op school of thuis aan de opdrachten die tijdens de lessen worden uitgelegd.

Er is geen verplichte literatuur voor deze minor.

Voor deze minor gelden de volgende toetsen:

  • Portfolio (100%). Je maakt met je werkgroep een portfolio waarin je laat zien dat je de leerdoelen hebt toegepast in het project. In een individueel gesprek beantwoord je vragen over het portfolio.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen. De minor is vooral interessant voor studenten ICT.

Je moet hiervoor je propedeuse hebben behaald. Daarnaast heb je ervaring met programmeren en met de CRISP-DM methodiek op het niveau van het tweedejaars vak Data Science van de opleiding ICT.

Als je dit vak niet hebt gevolgd is er de mogelijkheid om de lessen gelijktijdig met de minor te volgen. Houd er rekening mee dat de volgorde dan niet optimaal is, dus dit is een behoorlijke uitdaging.

De minor loopt van 5 februari 2024 tot 5 juli 2024.

Je kunt je aanmelden van 15 september 2023 tot 1 december 2023.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Portret Gert Jacobusse

Gert Jacobusse

Docent minor Applied Data Science

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Gert Jacobusse, docent minor Applied Data Sciences.

Mail Gert

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Ons minorenaanbod

Minor Innovative Entrepeneurship

Ondernemerschap

Je leert en ervaart hoe je van je idee een succesvol bedrijf maakt door creativiteit en kritisch denken met elkaar te combineren.

Minor Business Analytics afbeelding

Business Analytics

Jij verzamelt, analyseert en visualiseert data en levert op die manier belangrijke input voor het oplossen van complexe problemen. Vervolgens zet je jouw kennis van data-analyse in en verzorg je een datarapportage over een vraag of probleem van jouw eigen werkgever.

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?