Minor: Offshore Renewable Energy

De energiebronnen in de natuur vernieuwen zich voortdurend: elke dag komt de zon op, waait de wind, beweegt het getij. Op het land zijn de mogelijkheden om deze bronnen te gebruiken voor de energietransitie beperkt, maar op zee is het potentieel enorm. In de minor Offshore Renewable Energy leer je over de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie op zee. Je bestudeert zowel getijdenenergie als windenergie en doet kennis op over de complete levenscyclus van offshore windparken.

Met een team van medestudenten bereid je een voorstel voor - een zogenaamde tender bid - voor de bouw van een nieuw offshore windpark voor een echte opdrachtgever. Je behandelt technische aspecten zoals de grootte van de windturbines en funderingsconstructies, en de infrastructuur voor kabels en transformatorplatforms. Je behandelt ook logistieke aspecten zoals speciale schepen en transportfaciliteiten, en een financieel plan. Als tweede groepsproject kun je kiezen uit de volgende onderwerpen: waterstof, supply chain en logistiek management en asset management. Verder maak je kennis met het gebruik van waterstof als manier om energie op te slaan. Dit is de laatste stand van de techniek op het gebied van opslagoplossingen en je kunt de ontwikkelingen van dichtbij volgen.

Opbouw van de minor Offshore Renewable Energy

Docenten van verschillende opleidingen geven colleges en begeleiden je bij het werken aan je projecten. Ook geven experts uit de energiesector regelmatig gastcolleges. Je gaat op verschillende bedrijfsbezoeken en maakt een excursie naar een offshore windmolenpark.

Met de minor Offshore Renewable Energy kun je, afhankelijk van de opdracht waaraan je werkt, bijdragen aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 7: Energietransitie mogelijk maken door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen.
  • SDG 9: Duurzame infrastructuur ontwikkelen en deelnemen aan innovatieve oplossingen.
  • SDG 13: Klimaatverandering tegengaan door gebruik te maken van wind- en getijdenenergie.

Met deze minor leer je het volgende:

  • De omvang, impact en het belang van offshore wind binnen de context van de duurzame energietransitie uitleggen.
  • Kennis toepassen van de volledige levenscyclus van ontwerp, installatie, exploitatie en onderhoud van offshore windparken.
  • Een volledig overzicht maken van de onderlinge afhankelijkheid van ontwerp-, installatie-, exploitatie- en onderhoudsbeslissingen voor offshore windparken binnen deze levenscyclus.
  • Werken in een multidisciplinair en internationaal projectteam.
  • Bekend raken met verschillende bedrijven en functies in de windenergie-industrie, zowel nationaal als internationaal.

Je week ziet er als volgt uit:

  • Donderdag en vrijdag colleges op HZ.
  • De overige dagen doe je projectwerk, labwerk, volg je trainingen, bezoek je beurzen en ga je op excursie.

Er is geen verplichte literatuur voor deze minor.

Voor deze minor gelden de volgende toetsen:

  • Ontwerp & Installatie 1 (2,5 EC). Schriftelijk examen.
  • Logistiek & Bedrijfsvoering 1 (2,5 EC). Schriftelijk examen.
  • Project Tender Boskalis 1 (5 EC). Technisch aanbestedingsrapport + presentatie.
  • Keuzeproject 1 (3,75 EC). Verslag + presentatie.
  • Keuzeactiviteit 1 (1,25 EC). Registratiekaart.
  • Ontwerp & Installatie 2 (2,5 EC). Schriftelijk examen.
  • Logistiek & Bedrijfsvoering 2 (2,5 EC). Schriftelijk examen.
  • Project Tender Boskalis 2 (5 EC). Volledig bid report + presentatie.
  • Keuzeproject 2 (3,75 EC). Verslag + presentatie.
  • Keuzeactiviteiten 2 (1,25 EC). Registratiekaart.

Praktische informatie

Deze minor staat open voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen. De minor is met name interessant voor studenten Civiele Techniek, Engineering, Maritiem Officier (Marof), Logistics Engineering, Industrial Engineering & Management en Watermanagement.

Je moet je propedeuse en 30 studiepunten in de hoofdfase hebben behaald.

Semester 2

De minor loopt van 3 februari 2025 tot 4 juli 2025. Je kunt je aanmelden van 15 september 2024 tot 1 december 2024.

Semester 1

De minor loopt van september 2025 tot januari/februari 2026. Je kunt je aanmelden vanaf maart 2025.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Joachim de Keijzer

Joachim de Keijzer

Docent minor Offshore Renewable Energy

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op Joachim de Keijzer, docent minor Offshore Renewable Energy.

Mail Joachim

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Een demonstratie van een minor tijdens de minorendag

Ontdek jouw toekomstige minor op 6 februari 2025!

Wil je meer weten over het volgen van een minor? Kom naar de minorenmarkt op donderdag 6 februari en ontdek welke minoren je allemaal aan de HZ kunt volgen. Woon een van de voorlichtingen bij voor alle informatie die je nodig hebt. Voor wie? Alle studenten, binnen én buiten de HZ, die in semester 1 of 2 van studiejaar 2025-2026 een minor willen volgen.

Meld je aan voor de Minorendag

Ons minorenaanbod

Ondernemerschap

Je leert en ervaart hoe je van je idee een succesvol bedrijf maakt door creativiteit en kritisch denken met elkaar te combineren.

Studenten zijn samen bezig met een opdracht

HZ Studio

Kies uit de richtingen Design Thinking of Toegepast Onderzoek en breng belangrijke innovatieve projecten naar de volgende stap.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?