Hij bracht een bezoek aan een groot offshore windmolenpark en kreeg gastlessen van grote spelers uit de wereld van energie, techniek en logistiek. De minor Offshore Renewable Energy was voor Julian, student Civiele Techniek aan de HZ, een indrukwekkende kennismaking met een sector die continu innoveert. “Nu ik aan mijn afstudeerstage bezig ben, merk ik hoe deze minor mijn kijk op grote bouwprojecten heeft verbreed.”

Offshore Renewable Energy richt zich op de ontwikkelingen rondom getijdenenergie en windenergie op zee. Als student Civiele Techniek zag Julian zowel de verbreding als de verdieping. “Offshore energie is een andere tak van sport, maar er zijn ook raakvlakken. In allebei vind je de grotere bouwtechniek terug. Maar ik heb me hier vooral erg kunnen verdiepen in asset management, onderhoud en logistiek. Bouwen op zee is één ding, maar je moet er ook materialen naartoe kunnen brengen en rekening houden met onderhoud. Bij een windmolenpark op zee is dat een gigantische operatie. Daar gaan ketens aan informatie, data, denk- en rekenwerk aan vooraf. Ik vond het heel waardevol om daar meer over te leren. Daar heb ik nu profijt van, tijdens mijn afstudeerstage, maar ook later.”

Tenderproject

Voor het hoofdproject van deze minor werkte Julian met een team aan een tender bid voor de bouw van een offshore windpark. Het project werd begeleid door medewerkers van Boskalis. “Je maakt niet alleen een technisch plan, maar gaat ook diep in op de kant van financiën en logistiek. De mensen van Boskalis waren hartstikke enthousiast in het geven van hun feedback. Hun inventieve manier van denken heeft me met een andere blik naar dit vak leren kijken.”

Gastlessen

Ook de gastlessen door grote bedrijven uit de technische en logistieke sector waren voor Julian hoogtepunten. “Je komt heel veel slimme mensen tegen die je met hun praktijkervaring kunnen helpen. Mensen van bijvoorbeeld Damen, Van Oord, Boskalis, DEME, Deutsche Windtechnik … Ook kregen we een gastles van een duikbedrijf dat onderhoud verricht bij windparken. Dat was echt fascinerend. Ik zou deelnemers van de minor zeker aanraden om dit soort momenten te benutten voor je netwerk. Het zijn interessante bedrijven voor een mogelijke baan of afstudeerstage. Als je het gesprek aangaat kun je altijd de vraag stellen of hiervoor mogelijkheden zijn.”

Bezoek aan een offshore windmolenpark

De minor Offshore Renewable Energy bevat ook een aantal mooie uitstapjes, vertelt Julian. “We zijn bijvoorbeeld naar Offshore Windpark Egmond aan Zee gevaren. Dat is imposant in alles. Pas toen werd écht duidelijk over welke schaal het hier eigenlijk gaat. Ook bezochten we Mammoet in Rotterdam. Het modulair transport dat ze daar hebben is heel indrukwekkend. Dit bestaat uit zelfrijdende onderdelen die aan elkaar gekoppeld kunnen worden en afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Dit is ideaal voor zwaar transport. Je kunt flexibel inspelen op je lading, je kunt makkelijker manoeuvreren en het zorgt voor minder schade aan de ondergrond. Dat zijn mooie dingen om te zien.”

Aandacht voor ecologie

Julian vindt het belangrijk dat er in de minor veel aandacht is voor duurzame en ecologisch verantwoorde bouw. “Duurzame energie uit wind en water draagt bij aan een schonere planeet, maar heeft tegelijkertijd ook zijn ecologische voetafdruk. Denk aan de productie van materialen, vervoer, de invloed op ecosystemen of de bodemkwaliteit. De innovaties om die voetafdruk steeds kleiner te maken gaan ontzettend hard. De minor besteedt daar terecht veel aandacht aan.”

Interessant voor veel studenten

Sinds Julian de minor heeft gevolgd merkt hij dat dat hij met een nieuwe blik naar grote bouwprojecten kijkt. “Voor mijn opleiding Civiele Techniek studeer ik nu af op het upgraden van een kademuur. Tijdens overleg met collega’s merk ik dat ik een veel breder beeld heb van het totaalplaatje. Ik ben ervan overtuigd dat Offshore Renewable Energy op veel meer opleidingen aansluit dan alleen de mijne. Denk aan Technische Bedrijfskunde en Watermanagement. Ook voor studenten uit de richting economie of communicatie kan het interessant zijn, maar dan moet je wel enige interesse hebben voor de technische kant van offshore bouwen. Als je die interesse hebt, kan het een mooie manier zijn van specialiseren of verbreden. De moeilijkheid zal voor iedereen verschillen. Maar als je gemotiveerd bent en bereid bent om er uren in te stoppen, dan moet het zeker lukken.”

Lees meer over de minor Offshore Renewable Energy