Minor: Applied Ai and Ethics

Zelfrijdende auto’s, gezichtsherkenning, het scannen van weefsels op kankercellen, voice assistants en chatGPT. AI is overal. En in alle vakgebieden groeit de wens er gebruik van te maken. Maar hoe zorgen we ervoor dat de technologie onze samenleving positief beïnvloedt? Met de minor Applied AI and Ethics leer je over technologie achter AI én om jezelf de juiste vragen te stellen over hoe we bijvoorbeeld de privacy, vrijheid en veiligheid van mensen waarborgen.

De positieve en negatieve kant van AI

AI is het deel van de computerwetenschappen dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van machines die op een menselijke manier reageren. De lijst van dingen die een computer inmiddels net zo goed of beter kan dan een mens, blijft in een snel tempo groeien. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zowel positief als negatief. AI kan bijdragen aan innovatie en efficiëntie in diverse sectoren, kan complexe taken uitvoeren en grote hoeveelheden data verwerken. Aan de andere kant zijn er zorgen over de privacy, mogelijke discriminatie door algoritmen (denk aan de Toeslagenaffaire), de ontwikkeling van zelfstandige wapens en het verdwijnen van banen.

Denk mee over veilige, kunstmatige intelligentie

Regelgeving, ethische richtlijnen en het praten met elkaar zijn ontzettend belangrijk om er voor te zorgen dat Ai op een veilige manier wordt ontwikkeld en toegepast. Niet alleen op wereldniveau, maar ook op Europees en landelijk niveau. Eigenlijk tot in je eigen klaslokaal. Denk jij mee als professional van de toekomst over kunstmatige intelligentie? Meld je dan aan voor de nieuwe minor Applied Ai and Ethics.

Opbouw van de minor Applied Ai and Ethics

Je krijgt les van meerdere docenten. Er zijn theorielessen, gastlessen van experts en groepsgesprekken. Je werkt zelfstandig of in groepsverband aan een project over Ai.

Met de minor Applied Ai and Ethics draag jij, afhankelijk van de opdracht waar je aan werkt, bij aan deze Sustainable Development Goals:

 • SDG 5: Gendergelijkheid en SDG 10: Minder ongelijkheid
  Door op een ethische manier AI te gebruiken en te ontwikkelen, kunnen we helpen om ongelijkheid te verminderen. Denk aan het aanpakken van vooroordelen en ervoor zorgen dat AI-toepassingen eerlijk en onbevooroordeeld zijn, wat bijvoorbeeld weer bijdraagt aan het bevorderen van gelijkheid tussen genders.
 • SDG 13: Klimaatactie
  Ethische overwegingen bij de ontwikkeling en het gebruik van AI kunnen bijdragen aan het bevorderen van duurzame en verantwoorde klimaatacties.

Met deze minor leer jij het volgende:

 • Verbinding tussen AI-filosofie en -ethiek en je (toekomstige) beroep
  Je bent in staat om AI, filosofie en ethiek toe te passen op situaties in je toekomstige beroep.
 • Het aangaan van filosofische en ethische gesprekken over AI
  Je leert te communiceren over complexe, ethische Ai-vraagstukken.
 • Online leren: de ethiek van AI
  Je begrijpt waarom er zorgen zijn over het ethische gebruik en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Je bent in staat om de theorie op het gebied van ethiek toe te passen
 • Technologie
  Je begrijpt de potentie en de beperkingen van de techniek achter Ai. Je bent in staat te bepalen wanneer het wel en niet te gebruiken en weet hoe je het goed in moet zetten op een legale en ethische manier.
 • Een project uitvoeren over AI - data engineering en ethiek
  Je weet ethiek in alle fasen van het AI- en data engineering project te gebruiken en te integreren.

Je week ziet er als volgt uit:

 • Op maandag, dinsdag en donderdag ben je op de HZ aanwezig (Vlissingen of Middelburg)
 • Op woensdag en vrijdag werk je zelfstandig aan opdrachten

Voor deze minor is geen verplichte literatuur.

Voor deze minor geldt de volgende toets:

Criterium gericht interview (CGI) op basis van portfolio (100%)
In het portfolio komen de 5 leerdoelen op verschillende manieren aan bod:

 • Uitwerking van verschillende opdrachten
 • Verslagen van gesprekstechnieken
 • Verslagen van online leermateriaal
 • Beschrijving van het project

Na het inleveren van je portfolio volgt een gesprek met je docent over het portfolio.

Praktische informatie

AI heeft invloed op alle sectoren, van zorg tot onderwijs en ICT en techniek. Daarom is deze minor interessant voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen. De voertaal van de minor is in het Engels. We willen de minor zo toegankelijk mogelijk maken voor alle studenten, dus neem contact op met een van de docenten mocht je hier moeite mee hebben.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

De minor loopt van september 2024 tot en met januari 2025. Aanmelden kan vanaf maart 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Vincent de Rooij

Docent minor Applied AI and Ethics

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Vincent de Rooij, docent minor Applied AI and Ethics.

Mail Vincent

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Ons minorenaanbod

Minor Applied Data Science

Applied Data Science

Je leert over machine learning en deep learning en neemt deel aan een project waarbij data science een antwoord of oplossing kan bieden.

Minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld Overzichtpagina afbeelding

Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Je maakt kennis met de inzichten van filosofen, schrijvers en kunstenaars en onderzoekt wat filosofie betekent voor jou en je beroep.

Minor Innovative Entrepeneurship

Ondernemerschap

Je leert en ervaart hoe je van je idee een succesvol bedrijf maakt door creativiteit en kritisch denken met elkaar te combineren.

Leiderschap in de 21e eeuw

Je ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden en leert hoe je positieve verandering bereikt voor jezelf, je organisatie én je omgeving.

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Minor Business Analytics afbeelding

Business Analytics

Jij verzamelt, analyseert en visualiseert data en levert op die manier belangrijke input voor het oplossen van complexe problemen. Vervolgens zet je jouw kennis van data-analyse in en verzorg je een datarapportage over een vraag of probleem van jouw eigen werkgever.

Minor Train de Trainer

Train de Trainer

Jij ontwikkelt een training en geeft die training vervolgens op jouw eigen werkplek of aan deskundigen uit je toekomstige werkveld.

Minor De Herstelgerichte Professional

De Herstelgerichte Professional

Als herstelgerichte professional begeleid jij mensen die langdurige zorg en/of begeleiding nodig hebben om de regie te hebben in hun eigen leven.

Minor Vitale Samenleving

Vitale Samenleving

Je gaat aan de slag met maatschappelijke vraagstukken rondom vitaliteit en zorgt voor creatieve praktijkoplossingen voor gezondheid, duurzaamheid en leefomgeving.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?