Minor: Acute Zorg

Als (toekomstig) verpleegkundige ben je getraind om met allerlei gezondheidssituaties om te gaan. In de minor Acute Zorg leer je om acute zorg te verlenen aan patiënten met bedreigde vitale functies. Die kennis is onmisbaar op een intensive care, spoedeisende hulp, acute opname afdeling of bij de ambulance. Maar ook in de ouderenzorg, thuiszorg of in een ziekenhuis kun je te maken krijgen met acute zorg.

Wat doe je als iemand met longproblemen ergere klachten krijgt of als een patiënt na zijn operatie pijn heeft? In de minor leer je klinisch redeneren in acute en complexe situaties. Dit oefen je met casuïstiek en door scenariotraining met de high tech Nursing Ann Simulator. Daarnaast volg je een online lesprogramma van de Erasmus MC Academie als voorbereiding op de BIAZ. Ook kom je bij het Erasmus MC zelf: jij en je medestudenten krijgen daar in de snijzaal les van een chirurg. Je ziet hoe artrose in een gewricht en een klaplong er in het echt uitzien, en waar je op moet letten bij het prikken in de bilspier. Om praktijkervaring op te doen ga je ook een aantal korte, oriënterende stages doen. Als je deze minor duaal of in deeltijd volgt, doe je geen stage maar ga je meelopen op andere afdelingen dan je eigen werkplek. Verder geldt voor bachelorstudenten dat je met het BIAZ-certificaat dat je met deze minor behaalt, vrijstelling krijgt voor het theoretisch deel als je binnen 5 jaar een vervolgopleiding doet.

Opbouw van de minor Acute Zorg

Jij krijgt les van docenten van de HZ en van gastdocenten. Zo komen een internist, anesthesist, neuroloog, GGZ-medewerker en verpleegkundig specialist gastcolleges geven.

Met de minor Acute Zorg draag jij bij aan dit Sustainable Development Goal:

 • SDG 3: Met jouw kennis zorg je ervoor dat patiënten adequate acute gezondheidszorg ontvangen.

Met deze minor leer jij het volgende:

 • Je kent de vitale systemen (fysiologie) en kunt deze relateren aan symptomen en ziektebeelden (pathologie).
 • Je kent de werking en bijwerkingen van medicijnen, met behulp van het Farmaceutisch Kompas.
 • Je kunt aan de hand van parameters, klachten en symptomen de urgentie van een geval bepalen.
 • Je weet hoe je voor een patiënt in acute zorg de juiste interventies inzet.
 • Je weet hoe je gegevens moet overdragen aan collega's en/of andere zorgverleners.

Je week ziet er als volgt uit:

 • Donderdag en vrijdag lessen op de HZ.
 • De rest van de week besteed je aan zelfstudie en stages (voltijd) of meelopen op andere afdelingen (deeltijd en duaal).

Voor deze minor zijn de volgende boeken/apps verplicht:

 • Bakker, M. (2022) Proactive Nursing: klinische problematiek inzichtelijk. Den Haag. BoomLemma ISBN 978-90 8953 807 9
 • Bakker, M. (2022) Proactive Nursing Zakboekje. Den Haag. BoomLemma ISBN 978-90 2443 9409
 • Carpenito-Moyet, L.J. (2019) Zakboek verpleegkundige diagnoses. Noordhoff Uitgevers BV ISBN 978-90 0189 1572
 • Farmaceutisch Kompas (app)

Voor deze minor gelden de volgende toetsen:

 • Basis Intensieve Acute Zorg (BIAZ) 1 (30%). Kennistoets van de Erasmus MC Academie: Inleiding en Circulatie.
 • Basis Intensieve Acute Zorg (BIAZ) 2 (30%). Kennistoets van de Erasmus MC Academie: Respiratie en Centraal zenuwstelsel.
 • Posterpresentatie (40%). Op een speciale netwerkmarkt presenteer jij jouw ervaringen.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten Verpleegkunde van HZ University of Applied Sciences. Er geldt een maximum van 30 studenten.

Je moet de propedeuse Verpleegkunde en 30 studiepunten in de hoofdfase hebben behaald, en een geldig certificaat Basic Life Support (BLS) hebben. Verder moet je een motivatiebrief en CV indienen.

De minor loopt van 5 februari 2024 tot en met 5 juli 2024.

Aanmelden kan van 15 september 2023 tot en met 1 december 2023.

Om je aan te melden voor de minor Acute Zorg stuur je jouw motivatiebrief en CV via e-mail naar hzminor-acutezorg@hz.nl. De docenten van de minor zullen jouw sollicitatie beoordelen. Uiterlijk 5 december krijg je via e-mail bericht of je bent toegelaten tot de minor.

Adrienne Joosen

Adrienne Joosen-Schrauwen

Docent minor Acute Zorg

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Adrienne Joosen-Schrauwen, docent minor Acute Zorg.

Mail Adrienne

Schrijf je in voor deze minor

Ons minorenaanbod

Minor Leiderschap in Zorg en Dienstverlening

Leiderschap in Zorg en Dienstverlening

Jij ontwikkelt je persoonlijke leiderschap door een probleem dat een patiënt of cliënt ervaart in jouw organisatie, op te lossen.

Minor Kinderen met Specifieke Onderwijsbehoeften

Kinderen met Specifieke Onderwijsbehoeften

Jij loopt stage in het specialistisch onderwijs en volgt de ontwikkelingen van bijvoorbeeld leerlingen met autisme of kinderen die hoogbegaafd zijn.

Minor Jeugd- en Gezinsprofessional

Jeugd- en Gezinsprofessional

Als jeugd- en gezinsprofessional zorg jij dat kinderen en jongeren met gedragsproblemen of in onveilige situaties kansen krijgen.

Minor De Herstelgerichte Professional

De Herstelgerichte Professional

Als herstelgerichte professional begeleid jij mensen die langdurige zorg en/of begeleiding nodig hebben om de regie te hebben in hun eigen leven.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?