Minor: Nautical Specialties

Als maritiem officier in opleiding weet jij al het nodige van schepen, navigatie, lading en technische installaties. Je hebt je vaarstage gedaan en je specialisatie gekozen. In de minor Nautical Specialties doe je extra kennis en ervaring op met nautische onderwerpen die passen bij jouw plannen voor een toekomst in de zeevaart.

Jij kiest zelf welke 4 van deze 6 deelcursussen jij wilt volgen: Project, Navigation, Pilotage, Heavy Lift, Port Logistics en Passenger Ship Safety.

Hieronder lees je meer over elke deelcursus.

Deelcursussen

Uit de diverse onderzoeksvragen van het lectoraat Supply Chain Innovation kies jij samen met een medestudent een onderwerp. Samen doen jullie praktijkonderzoek, zoals bijvoorbeeld naar het toepassen van verkeersregels bij autonoom varen of naar oplossingen voor navigatieverstoringen. Er zijn ook projecten op het gebied van alternatieve voortstuwing of big data aan boord van schepen.

Je specialiseert je in alles wat te maken heeft met navigatie. Je breidt je ervaring uit van navigeren met behulp van zeekaarten en geodesie. Je doet navigatieopdrachten aan de hand van de volgende methodes en hulpmiddelen: basis navigatie, bestek, getij, kaarten, bol, ellips en dynamic positioning. Ook ga je navigeren met behulp van een gyrokompas, een magnetische kompas en moderne kompassen. Je leert over de werking, over fouten die kunnen optreden en over kompascompensatie.

Pilotage is het varen in loodsvaarwater. Je gaat de nautische verkeerscentrale in Vlissingen bezoeken en maakt een aantal loodsreizen onder begeleiding van professionele loodsen. Ook heb je praktijklessen op de brugsimulator. Verder krijg je gastlessen van een medewerker van de verkeerscentrale en van experts op het gebied van moderne navigatiemiddelen, manoeuvreren en de wetgeving voor loodsen.

Je gaat meerdere keren op werkbezoek naar een zwaarladingschip. De onderwerpen waarover je ook in de theorielessen leert, ervaar je hier in de praktijk. Je leert alles over het aan boord hijsen van zware lading, het deels afzinken van een schip om er lading op te kunnen laden, het bewaren van de stabiliteit van een schip of platform en het zeevasten van lading zodat deze niet verschuift of omvalt tijdens het transport.

Je bezoekt de havens van Vlissingen en Rotterdam en maakt kennis met de vele aspecten van havenlogistiek. Je leert hoe goederenstromen verlopen, welke bedrijven daarbij betrokken zijn en hoe zij onderling informatie uitwisselen. In breder perspectief kijk je naar de economische betekenis van een haven, naar de infrastructuur en naar de criteria die een rederij hanteert bij het kiezen voor een bepaalde haven.

Het manoeuvreren met een passagiersschip is anders dan hoe je dat gewend bent bij vrachtschepen. In de simulator leer je manoeuvreren met een Azipod. Ook leer je over risico’s: je gaat je verdiepen in een aantal incidenten met passagiersschepen en Ropax schepen. Verder volg je veiligheidstrainingen over menselijk gedrag, crowd management en crisismanagement.

Opbouw van de minor Nautical Specialties

In elke deelcursus krijg je les van docenten die zelf een vaarachtergrond hebben. Je krijgt zowel theorie- als simulatielessen. Bij een aantal van de deelcursussen komen er gastdocenten en/of ga je in de praktijk kijken bij beoefenaars van dat vak.

Met de minor Nautical Specialties draag jij bij aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 9: Duurzame ontwikkeling van de maritieme industrie en infrastructuur binnen en buiten de regio door middel van onderzoeksprojecten.
  • SDG 13: Meewerken aan brandstofbesparing en verminderen van emissies door middel van projecten.

Met deze minor leer jij, afhankelijk van de deelcursussen die je kiest, het volgende:

  • Opzetten, uitvoeren en verdedigen van praktijkgericht onderzoek.
  • Verdieping op het gebied van ladingbehandeling (zware lading), passagiersschepen (veiligheid en manoeuvreren), navigatie, varen in loodsvaarwater en maritieme logistiek.

Je week ziet er als volgt uit:

  • De lesdagen zijn verspreid over de week en afhankelijk van de deelcursussen die je gekozen hebt.
  • Afhankelijk van jouw deelcursussen ben je in een leslokaal, op de brugsimulator en/of bezig in de praktijk.
  • Op niet-lesdagen werk je aan je opdrachten en je portfolio.

Voor deze minor zijn, afhankelijk van de deelcursussen die je kiest, de volgende boeken verplicht:

  • Maritime Logistics: A Guide to Contemporary Shipping and Port Management, Dong-Wook Song (ISBN-13: 978-0749472689)
  • Port Economics, Management and Policy, T. Notteboom, et al (2022) (ISBN 9780367331559)
  • Ports and terminals, H. Ligteringen (ISBN 9789065624147)
  • Krab. Reader zware lading.

Voor deze minor gelden de volgende toetsen:

Project

  • Projectvoorstel (2,4 EC)
  • Presentatie projectresultaten (5,1 EC)

Navigation

  • Schriftelijke kennistoets Navigation (3,9 EC)
  • Schriftelijke kennistoets Errors and Compasses (3,6 EC)

Pilotage

  • Eindverslag loodsreis (2,1 EC)
  • Mondeling loodsreis (1,8 EC)
  • Opdracht Pilotage: VTS (1,8 EC).
  • Portfolio Radar Simulation (1,8 EC)

Heavy Lift

  • Schriftelijke kennistoets Heavy Lift Stability (2,7 EC)
  • Opdracht Heavy Lift (2,4 EC)
  • Mondelinge toets Heavy Lift (2,4 EC)

Port Logistics

  • Opdracht Port Logistics 1 (3,3 EC)
  • Opdracht Port Logistics 2 (3,3 EC)
  • Presentatie met poster (0.9 EC)

Passenger Ship Safety

  • Rapport met zelfreflectie (3,9 EC)
  • Presentatie (3,6 EC)

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten Maritiem Officier van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse Maritiem Officier hebben behaald en de 1e vaarstage.

Voor de deelcursus Navigation moet je de tweedejaarscursus Navigatie hebben afgerond.

Voor de deelcursus Heavy Lift moet je de tweedejaarscursus Stabiliteit hebben afgerond.

De minor loopt van september 2024 tot en met januari/februari 2025.

Aanmelden kan vanaf maart 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Peter Harts

Docent minor Nautical Specialties

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Peter Harts, docent minor Nautical Specialties.

Mail Peter

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Ons minorenaanbod

Minor International Practice

International Practice

Jij maakt kennis met een andere cultuur en doet internationale ervaring tijdens een onderzoeksstage bij een organisatie in het buitenland.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?