Als maritiem officier in opleiding weet jij al het nodige van schepen, navigatie, lading en technische installaties. Je hebt je vaarstage gedaan en je specialisatie gekozen. In de minor Nautical Specialties doe je extra kennis en ervaring op met nautische onderwerpen die passen bij jouw plannen voor een toekomst in de zeevaart.
Jij kiest zelf welke 4 van deze 6 deelcursussen jij wilt volgen: Project, Navigation, Pilotage, Heavy Lift, Port Logistics en Passenger Ship Safety.
Hieronder lees je meer over elke deelcursus.
Deelcursussen
Uit de diverse onderzoeksvragen van het lectoraat Supply Chain Innovation kies jij samen met een medestudent een onderwerp. Samen doen jullie praktijkonderzoek, zoals bijvoorbeeld naar het toepassen van verkeersregels bij autonoom varen of naar oplossingen voor navigatieverstoringen. Er zijn ook projecten op het gebied van alternatieve voortstuwing of big data aan boord van schepen.
Pilotage is het varen in loodsvaarwater. Je gaat de nautische verkeerscentrale in Vlissingen bezoeken en maakt een aantal loodsreizen onder begeleiding van professionele loodsen. Ook heb je praktijklessen op de brugsimulator. Verder krijg je gastlessen van een medewerker van de verkeerscentrale en van experts op het gebied van moderne navigatiemiddelen, manoeuvreren en de wetgeving voor loodsen.
Je gaat meerdere keren op werkbezoek naar een zwaarladingschip. De onderwerpen waarover je ook in de theorielessen leert, ervaar je hier in de praktijk. Je leert alles over het aan boord hijsen van zware lading, het deels afzinken van een schip om er lading op te kunnen laden, het bewaren van de stabiliteit van een schip of platform en het zeevasten van lading zodat deze niet verschuift of omvalt tijdens het transport.
Je bezoekt de havens van Vlissingen en Rotterdam en maakt kennis met de vele aspecten van havenlogistiek. Je leert hoe goederenstromen verlopen, welke bedrijven daarbij betrokken zijn en hoe zij onderling informatie uitwisselen. In breder perspectief kijk je naar de economische betekenis van een haven, naar de infrastructuur en naar de criteria die een rederij hanteert bij het kiezen voor een bepaalde haven.
Het manoeuvreren met een passagiersschip is anders dan hoe je dat gewend bent bij vrachtschepen. In de simulator leer je manoeuvreren met een Azipod. Ook leer je over risico’s: je gaat je verdiepen in een aantal incidenten met passagiersschepen en Ropax schepen. Verder volg je veiligheidstrainingen over menselijk gedrag, crowd management en crisismanagement.