Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde leer je techniek, management en economie zo in te zetten dat je in staat bent productieprocessen te verbeteren of organisaties winstgevend of milieuvriendelijker te maken. De opleiding is Engelstalig, zodat je straks gemakkelijk over de hele wereld en binnen internationale organisaties in Nederland aan de slag kunt.

Naast je interesse in techniek, bedenk je graag slimme oplossingen op zowel het technische als het bedrijfskundige vlak. Je bent een duizendpoot en je kunt in diverse sectoren van een organisatie aan de slag. Of het nou bij de planning, inkoop, productie of distributie is. Je bent een probleemoplosser die zonder moeite productiemiddelen en processen (her)ontwerpt, verbetert en optimaliseert op basis van technologie, data, economie en organisatiekunde. Je komt te werken in het bedrijfsleven, bij de overheid of in de industrie.

Wil jij straks aan de slag als asset manager, business consultant of projectmanager? Met de opleiding Technische Bedrijfskunde word je opgeleid tot ingenieur en een technisch professional die breed inzetbaar is.

Technische Bedrijfskunde is een topopleiding

De opleiding Technische Bedrijfskunde is volgens de Keuzegids 2024 een topopleiding.

Varianten

Deeltijd bachelor

Technische Bedrijfskunde

Deeltijd associate degree

Technische Bedrijfskunde

Inhoud van de opleiding Technische Bedrijfskunde

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage, afstuderen en minor.

Tijdens het eerste en tweede studiejaar leg je een brede basis op het gebied van techniek, (bedrijfs-) economie, organisatie en management. Samenwerking met de praktijk staat vanaf de eerste dag van je studie centraal. Je gaat samen met je klasgenoten aan de slag in projectgroepen met opdrachten uit het bedrijfsleven op het gebied van procesverbetering, kwaliteitsmanagement en onderhouds- en asset management. Zo maak je goed kennis met je toekomstige werkveld.

In het tweede jaar verdiep je je kennis van bedrijfsprocessen en werk je aan complexere projecten uit het beroepenveld, waarbij je ook aandacht besteedt aan het milieu en duurzaamheid. Werk bijvoorbeeld mee aan een onderzoek naar het duurzaam gebruik en onderhoud van windmolenparken voor de kust.

In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Loop bijvoorbeeld stage bij een bedrijf dat de gevolgen van het productieproces, de prijs en de kwaliteit van verpakkingsmateriaal analyseert wanneer overgestapt wordt naar afbreekbaar en milieuvriendelijk plastic. Ook volg je een minor waarmee je jouw kennis verdiept of verbreedt.

Het vierde jaar staat in het teken van twee grote verbeterprojecten. Je werkt samen met andere studenten aan een strategische consultancy opdracht voor bedrijven. De thema’s hierbij zijn duurzaamheid en asset management. Het laatste semester ga je afstuderen bij een bedrijf naar keuze in binnen- of buitenland, waarbij je zelfstandig met een verbetering komt op het gebied van kwaliteit, efficiëntie, duurzaamheid of andere bedrijfswaarden. Dit verbetervoorstel en bijbehorend onderzoek vormt je uiteindelijke afstudeerscriptie. Onderzoek bijvoorbeeld hoe een schoenenfabrikant winst kan maximaliseren en de efficiëntie van het productieproces kan verbeteren door robotica en automatisering, terwijl de kwaliteit van de schoenen hetzelfde blijft.

In het derde jaar van de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Hulp bij studiekeuze

Wil jij kennismaken met de opleiding Technische Bedrijfskunde? Ontdek de activiteiten of ga in gesprek met een student.

Overzicht studiekeuzeactiviteiten

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan verschillende ervaringen van onze studenten.

Foto van Raquel, student Technische Bederijfskunde aan HZ
Raquel, Student Technische Bedrijfskunde

Met deze opleiding ben je in staat om het grotere plaatje te managen.

Lees het verhaal van Raquel
Portret Sinan, student Technische Bedrijfskunde
Sinan, Student Technische Bedrijfskunde

De opleiding is heel praktijkgericht: je studeert terwijl je werkt!

Lees het verhaal van Sinan
Inna, Student Technische Bedrijfskunde

Je draait vanaf het begin van de opleiding projecten bij echte bedrijven. Dat was voor mij een belangrijke reden om voor de HZ te kiezen.

Lees het verhaal van Inna
Binnenkant van het HZ gebouw in Vlissingen

Virtuele tour door het gebouw

Neem alvast een kijkje op je toekomstige studieplek!

Iets met techniek

Hulp nodig met je studiekeuze? Kijk dan deze video!

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Technische Bedrijfskunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan Het Groene Woud in Middelburg en werk je aan onderzoek in het naastgelegen Joint Research Center Zeeland (JRCZ).

Toelatingseisen

Voor de opleiding Technische Bedrijfskunde (Industrial Engineering & Management) gelden de volgende toelatingseisen.

Schakelcursussen

Met de profielen havo C&M en vwo C&M moet je verplicht de schakelcursus wiskunde volgen. Met een voldoende afronding van de schakelcursus kun je starten aan de opleiding.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Technische Bedrijfskunde.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten hiervoor bedragen gemiddeld €350,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies, deze bedragen in totaal ongeveer €75,-.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar receptiegw@hz.nl of bel 0118-489890.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

De vraag naar Technisch Bedrijfskundigen (Industrial Engineers) in zowel Nederland als het buitenland is groot. Zodra je bent afgestudeerd kun je (al dan niet met enkele jaren ervaring) aan de slag als (asset) manager, technisch bedrijfskundige of adviseur.

Asset manager

Assets zijn bedrijfsmiddelen. Denk aan machines, voertuigen en andere belangrijke stukken 'gereedschap'. Als asset manager ben je verantwoordelijk voor de juiste keuzes over die vaak grote, dure, geavanceerde middelen. Jij gaat straks over de aanschaf, de hele levenscyclus en het onderhoud van deze middelen. Je laat daartoe kosten, technische en commerciële aspecten en de belasting voor het milieu onderzoeken en brengt op basis daarvan advies uit.

Technisch bedrijfskundige

Als technisch bedrijfskundige geef je sturing aan mensen en middelen in het bedrijf waar je werkt. Je stelt doelen, beheert en trekt middelen aan, richt samenwerkingsverbanden in en je zorgt dat de doelen behaald worden.

Adviseur

Als intern of extern adviseur onderzoek en analyseer je processen en de bedrijfscultuur van organisaties en geef je advies om deze effectiever en/of efficiënter te maken. Op basis van jouw analyse bedenk je creatieve oplossingen en stel je een projectplan op waarmee de processen verbeterd kunnen worden. Ook help je de opdrachtgever met het in de praktijk brengen van je advies. Je leidt projecten of je adviseert het management over hun rol om de geadviseerde veranderingen goed door te voeren en zorgt voor voldoende draagvlak.

Na je afstuderen kun je je inschrijven voor een masteropleiding. Als je dit in het buitenland wilt doen, kun je meestal meteen beginnen. Als je dit aan een onderzoeksuniversiteit in Nederland wilt doen, kan het zijn dat je een pre-masterprogramma moet volgen.

Download de brochure van Technische Bedrijfskunde

Wil je alle informatie over de opleiding Technische Bedrijfskunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Meld je aan voor een opleiding

Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Kijk ook eens naar deze opties

Engineering student en docent werken samen

Engineering

Met techniek kun je de wereld veranderen. Denk bijvoorbeeld aan robots die zorgen voor ouderen,…
Portret bedrijfskunde student

Bedrijfskunde

Haal jij straks het beste uit organisaties en mensen? Als bedrijfskundige doe jij niets liever dan…
Civiele Techniek student bij Zeelandbrug

Civiele Techniek

Wil jij meewerken aan de bouw van het grootste sluisproject ter wereld? Of bepalen hoe hoog en hoe…