HZ University of Applied Sciences heeft een Food Community. De betrokken onderzoekers en docenten maken een visie waarin ze uiteenzetten hoe de HZ (samen)werkt aan de voedseltransitie.

Deze visie wordt binnen en buiten de muren van de hogeschool in praktijk gebracht door middel van brede, duurzame activiteiten rondom het thema. Hierdoor komt de HZ Food Community tot leven.

Binnen de HZ zijn onder meer de onderzoeksgroepen Marine Biobased Chemie, Aquacultuur in deltagebieden en Kenniscentrum Ondernemen en Innoveren en de opleidingen Food, Business and Innovation, Chemie en Global Project and Change Management betrokken. In samenwerking met andere opleidingen, onderzoeksgroepen en spelers zoals HZ Green Office zorgen ze dat het thema food duurzaam wordt geïmplementeerd binnen de HZ.

Duurzamer voedselpatroon

Een duurzame visie rondom food past bij het HZ Instellingsplan ‘Bijdragen aan een betere wereld’.

Gemiddeld bestaat 21 procent van iemands CO2-afdruk uit het dagelijks eten en drinken. De keuze voor een duurzamer voedselpatroon, waarbij je kijkt naar de hele voedselketen, en slimme, bewuste keuzes kun je ook als HZ veranderingen teweegbrengen.

Door samen te werken met het midden- en kleinbedrijf in de regio en het organiseren van brede activiteiten moet de visie van de HZ rondom food ook extern zichtbaar worden.

Onderzoeksgroepen

Aquacultuur in deltagebieden

Bekijk onderzoeksgroep

HZ Kenniscentrum Ondernemen en Innoveren

Bekijk onderzoeksgroep

Marine Biobased Chemie

Bekijk onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

Venusschelp op zand

Alternatieve perceelgebonden schelpdierkweek

Met dit project willen Stichting Zeeschelp, Meromar Zeeland en HZ University of Applied Sciences…
Waterdunen vanuit de lucht

Flipfarm in Waterdunen

Tot op heden worden oesters in Nederland gekweekt op de bodem van ondiepe wateren (i.e.…
Windmolens bij een duin

Z-GRID

De afgelopen 10 – 20 jaar is hard gewerkt aan technische innovaties rond energieproductie,…
Maaltje mosselen bij elkaar tussen ballast

Pilot Mosselhangcultuur

Veel van de jonge mosselen (mosselzaad) die in de Oosterschelde opgroeien tot Zeeuwse mosselen…
Krat met oesters

VOLTA Voedselkweek op zee

De kweek van algen, zeewier en schelpdieren, laagtrofische aquacultuur genoemd, kan een bijdrage…
Twee handen die elkaar vasthouden

Crosscare 2.0

Het project CrossCare stimuleert, ondersteunt en versnelt innovaties in de zorg. CrossCare draagt…
Winnaars van de HZ Changemaker Award

HZ Changemakers

Binnen de HZ is er een groeiende groep van changemakers: studenten, alumni en collega's die op…
Een vrouw die koffie zet in een café

3ST

Vier Zeeuwse gemeenten bundelen hun krachten met ondernemers om duurzaamheid in de toeristische…

Van zee naar samenleving (FS2S)

Het project 'Van zee naar samenleving' is een initiatief voor een laag trofisch aquacultuursysteem…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

FlavourFul Beverages

Lekkere, gezonde dranken uit en voor Zeeland. De vraag naar gezonde frisse dranken stijgt, maar om…