Eiwittransitie door de ontwikkeling van een smakelijk, betaalbaar hybride vis product

Dierlijke voedingsproducten veroorzaken een hogere milieubelasting dan plantaardige producten. Eiwitten zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon. Momenteel komt het merendeel (57%) van de eiwitten uit dierlijke voedingsmiddelen. Het beleid van de Nederlandse overheid richt zich op een verschuiving naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten, oftewel de eiwittransitie. De overheid streeft naar een verhouding van 50% dierlijke en 50% plantaardige eiwitten in 2030, volgens de Schijf van Vijf.

SVO Vakopleiding food (penvoerder), HZ University of Applied Sciences, de visspecialisten Hans Fenthsam en Fish&Seafood Waasdorp, de Vereniging Nederlandse Visspecialisten en het Marine Stewardship Council vormen samen een consortium om de eiwittransitie binnen de visspecialisten een impuls te geven.

De doelstelling van dit project is om gezamenlijk een recept en proces te ontwikkelen voor een smakelijk en vermarktbaar hybride visproduct, wat deels uit vis en deels uit plantaardige ingrediënten bestaat. Belangrijke factoren die worden meegenomen bij deze ontwikkeling zijn textuur, smaakbeleving en betaalbaarheid van het hybride visproduct. Het gebruik van goedkopere Nederlandse vissoorten als ingrediënt voor het product wordt onderzocht omdat deze duurzamer en goedkoper zijn.

Met dit innovatieve hybride vis product zetten de visspecialisten een belangrijke stap binnen de eiwittransitie en maken ze vis bereikbaar voor een breder publiek.

Onderzoeksgroep

Marine Biobased Chemie

Bekijk onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

HZ Food Community

HZ University of Applied Sciences heeft een Food Community. De betrokken onderzoekers en docenten…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

FlavourFul Beverages

Lekkere, gezonde dranken uit en voor Zeeland. De vraag naar gezonde frisse dranken stijgt, maar om…
Douche waar water uit komt

Biobased Wet Cell

Het onderzoek naar alternatieven om cement in beton te vervangen, is in de afgelopen jaren…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

Extracts by Nature

Het project Extracts by Nature komt voort uit een toenemende, wereldwijde trend voor de opbouw van…
Flessen searoop op een tafel

Preserved by Nature

Gezond, natuurlijk, lekker én lang houdbaar. In een tijd waarin consumenten steeds bewustere…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

ProceZ

Nederland streeft ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn. De overheid werkt samen met…
Zeewier

Sensorisch Panel

De voedseltransitie is essentieel om ons voedselsysteem duurzamer, gezonder en toekomstbestendiger…
Zeewier

Zeewierfermentatie

Het lectoraat Marine Biobased Chemie onderzoekt de mogelijkheden van gefermenteerd zeewier als…