Het onderzoek naar alternatieven om cement in beton te vervangen, is in de afgelopen jaren toegenomen om de milieu-impact te verminderen. Geopolymeren of alkali-geactiveerde materialen zijn een van de opties. Dit project heeft als doel een natte cel te verkrijgen op basis van een geopolymere met alginaat en natuurlijke vezels.

De natte cel zal een eindprototype zijn dat bestaat uit panelen voor natte constructiegebieden zoals badkamers en keukens. Er is momenteel een gebrek aan biogebaseerde oplossingen voor natte ruimtes op de markt. Dit project, samen met bedrijven van leveranciers en gebruikers uit de markt, is gericht op het bieden van een oplossing voor een natte cel met biogebaseerde materialen. De natuurlijke vezels die aan de geopolymere worden toegevoegd, zullen een deel van zand en grind vervangen, wat resulteert in een lichter product dan beton. Daarnaast verhogen de vezels de thermische en akoestische isolatie. Natuurlijke vezels moeten worden voorbehandeld om de binding met andere materialen in het mengsel te verbeteren. De chemische stoffen die in alkali-geactiveerde materialen worden gebruikt, zijn dezelfde als die voor de voorbehandeling van de vezels. Bovendien kunnen alginaten die uit zeewier worden geëxtraheerd, worden gebruikt als bindmiddelen, en alkali wordt gebruikt in het extractieproces.

Doelstellingen

Een van de doelstellingen is om de methode en techniek te ontwikkelen om geopolymere met alginaten te produceren en de vezel tegelijkertijd tijdens het mengen voor te behandelen. Na het definiëren van het optimale mengsel voor de geopolymere, zullen panelen worden geproduceerd en uiteindelijk zal een natte cel worden gebouwd met de geopolymere panelen.

Onderzoeksgroep

Marine Biobased Chemie

Bekijk onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

HZ Food Community

HZ University of Applied Sciences heeft een Food Community. De betrokken onderzoekers en docenten…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

FlavourFul Beverages

Lekkere, gezonde dranken uit en voor Zeeland. De vraag naar gezonde frisse dranken stijgt, maar om…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

Extracts by Nature

Het project Extracts by Nature komt voort uit een toenemende, wereldwijde trend voor de opbouw van…
Zeewier

Marine Protein Fusion

Eiwittransitie door de ontwikkeling van een smakelijk, betaalbaar hybride vis product Dierlijke…
Flessen searoop op een tafel

Preserved by Nature

Gezond, natuurlijk, lekker én lang houdbaar. In een tijd waarin consumenten steeds bewustere…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

ProceZ

Nederland streeft ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn. De overheid werkt samen met…
Zeewier

Sensorisch Panel

De voedseltransitie is essentieel om ons voedselsysteem duurzamer, gezonder en toekomstbestendiger…
Zeewier

Zeewierfermentatie

Het lectoraat Marine Biobased Chemie onderzoekt de mogelijkheden van gefermenteerd zeewier als…