Gezond, natuurlijk, lekker én lang houdbaar. In een tijd waarin consumenten steeds bewustere voedingskeuzes maken, groeit de vraag naar gezondere alternatieven voor suikerhoudende dranken. Limonadesiropen bevatten traditioneel veel suiker, wat bijdraagt aan de zoete smaak en ook de houdbaarheid verlengt. Suikervrije limonadesiropen bevatten doorgaans kunstmatige conserveermiddelen. Omdat consumenten steeds meer op zoek zijn naar clean-label voedingsproducten zonder kunstmatige toevoegingen, is er vraag vanuit de voedingsmiddelen producerende industrie naar natuurlijke manieren om producten langer vers te houden.
Verlengen van houdbaarheid
Het KIEM GoFood project ‘Preserved by Nature’, gesubsidieerd vanuit SIA, heeft als doelstelling om samen met JB Diesch (Searoop) en RKI Sustainable Solutions een proof-of-concept suikervrije limonadesiroop te ontwikkelen die geconserveerd wordt zonder kunstmatige toevoegingen. Er zal onderzocht worden hoe de antimicrobiële eigenschappen van plantextracten ingezet kunnen worden om de houdbaarheid te verlengen. Door verschillende extracten te combineren en gebruik te maken van hun synergetische effecten op microbiële groei, zullen extractenmixen ontwikkeld worden die de houdbaarheid verlengen en tegelijkertijd een gebalanceerd smaakprofiel hebben.
Proof-of-concept suikervrije limonadesiroop
De extractenmixen zullen vervolgens ingezet worden voor de productie van een proof-of-concept suikervrije limonadesiroop waarvan de houdbaarheid getoetst zal worden aan de benchmark Searopen. De suikervrije limonadesiroop geeft JB Diesch de mogelijkheid om zijn concurrerende positie in de markt te versterken. Bovendien zijn de natuurlijke conserveermiddelen op basis van plantextracten ook breder inzetbaar in de voedingsmiddelenindustrie in bijvoorbeeld jams en sauzen.