Gezond, natuurlijk, lekker én lang houdbaar. In een tijd waarin consumenten steeds bewustere voedingskeuzes maken, groeit de vraag naar gezondere alternatieven voor suikerhoudende dranken. Limonadesiropen bevatten traditioneel veel suiker, wat bijdraagt aan de zoete smaak en ook de houdbaarheid verlengt. Suikervrije limonadesiropen bevatten doorgaans kunstmatige conserveermiddelen. Omdat consumenten steeds meer op zoek zijn naar clean-label voedingsproducten zonder kunstmatige toevoegingen, is er vraag vanuit de voedingsmiddelen producerende industrie naar natuurlijke manieren om producten langer vers te houden.

Verlengen van houdbaarheid

Het KIEM GoFood project ‘Preserved by Nature’, gesubsidieerd vanuit SIA, heeft als doelstelling om samen met JB Diesch (Searoop) en RKI Sustainable Solutions een proof-of-concept suikervrije limonadesiroop te ontwikkelen die geconserveerd wordt zonder kunstmatige toevoegingen. Er zal onderzocht worden hoe de antimicrobiële eigenschappen van plantextracten ingezet kunnen worden om de houdbaarheid te verlengen. Door verschillende extracten te combineren en gebruik te maken van hun synergetische effecten op microbiële groei, zullen extractenmixen ontwikkeld worden die de houdbaarheid verlengen en tegelijkertijd een gebalanceerd smaakprofiel hebben.

Proof-of-concept suikervrije limonadesiroop

De extractenmixen zullen vervolgens ingezet worden voor de productie van een proof-of-concept suikervrije limonadesiroop waarvan de houdbaarheid getoetst zal worden aan de benchmark Searopen. De suikervrije limonadesiroop geeft JB Diesch de mogelijkheid om zijn concurrerende positie in de markt te versterken. Bovendien zijn de natuurlijke conserveermiddelen op basis van plantextracten ook breder inzetbaar in de voedingsmiddelenindustrie in bijvoorbeeld jams en sauzen.

Onderzoeksgroep

Marine Biobased Chemie

Bekijk onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

HZ Food Community

HZ University of Applied Sciences heeft een Food Community. De betrokken onderzoekers en docenten…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

FlavourFul Beverages

Lekkere, gezonde dranken uit en voor Zeeland. De vraag naar gezonde frisse dranken stijgt, maar om…
Douche waar water uit komt

Biobased Wet Cell

Het onderzoek naar alternatieven om cement in beton te vervangen, is in de afgelopen jaren…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

Extracts by Nature

Het project Extracts by Nature komt voort uit een toenemende, wereldwijde trend voor de opbouw van…
Zeewier

Marine Protein Fusion

Eiwittransitie door de ontwikkeling van een smakelijk, betaalbaar hybride vis product Dierlijke…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

ProceZ

Nederland streeft ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn. De overheid werkt samen met…
Zeewier

Sensorisch Panel

De voedseltransitie is essentieel om ons voedselsysteem duurzamer, gezonder en toekomstbestendiger…
Zeewier

Zeewierfermentatie

Het lectoraat Marine Biobased Chemie onderzoekt de mogelijkheden van gefermenteerd zeewier als…