Kombucha is een demonstratieproject dat wordt uitgevoerd in een ketenconsortium binnen een Zeeuwse foodketen met als doel een schaalbaar productieproces voor kombucha te ontwikkelen.

Binnen de scope van het project wordt het productieproces getest en uitgebreid zodat het de basis kan vormen voor een nieuwe brouwerij in Zeeland. Het merk voor de gefermenteerde, gezonde en alcoholvrije dranken krijgt verder invulling en vormt de basis voor een merk met (inter)nationale potentie. De te ontwikkelen processen, brouwerijcomponenten en softwareaansturing zijn toepasbaar voor andere brouwerijen binnen of buiten de regio. Op deze manier ontstaat er toegevoegde waarde voor alle partijen die samenwerken in het ketenproject, van de machinebouwer tot de horeca en de kennisinstellingen.

Kombucha, een functionele drank die ontstaat uit fermentatie van een symbiose van microorganismen, is één van deze functionele dranken die ook gedronken wordt omdat het past in een bewust gezonde levensstijl. Er wordt gekeken hoe het basisrecept van kombucha kan worden geoptimaliseerd zodat het een smaakvolle drank oplevert. Dit alles binnen een robuust productieproces

Onderzoeksgroep

Marine Biobased Chemie

Bekijk onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

Fresh Layer 2.0

De fruitteeltsector staat voor de uitdaging om het gebruik van eenmalige plastic verpakkingen te…

HZ Food Community

HZ University of Applied Sciences heeft een Food Community. De betrokken onderzoekers en docenten…

FlavourFul Beverages

Lekkere, gezonde dranken uit en voor Zeeland. De vraag naar gezonde frisse dranken stijgt, maar om…

Biobased Wet Cell

Het onderzoek naar alternatieven om cement in beton te vervangen, is in de afgelopen jaren…

Extracts by Nature

Het project Extracts by Nature komt voort uit een toenemende, wereldwijde trend voor de opbouw van…

Fresh Layer

Deze pilotstudie richt zich op de ontwikkeling van een duurzaam verpakkingsmateriaal dat eetbaar…