Het lectoraat Marine Biobased Chemie onderzoekt de mogelijkheden van gefermenteerd zeewier als duurzame eiwitbron. Zeewier is rijk aan essentiële aminozuren en voedingsstoffen, maar door de typerende zilte smaak en beperkte verteerbaarheid word zeewier nog maar weinig geconsumeerd in Nederland. Fermentatie kan deze eigenschappen verbeteren om zo zeewier aantrekkelijker te maken voor consumptie.

Verschillende zeewiersoorten worden door onderzoekers en studenten gefermenteerd met behulp van verschillende micro-organismen. Biochemisch wordt in kaart gebracht hoe fermentatie plaatsvindt en wat het effect is op de producteigenschappen (eiwitten, aminozuren, suikers, smaak, etc). Door het linken van kennis van levensmiddelentechnologie en chemie kunnen we ervoor zorgen dat zeewier in de toekomst als lekkere, voedzame, alternatieve eiwitbron kan dienen.

Onderzoeksgroep

Marine Biobased Chemie

Bekijk onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

HZ Food Community

HZ University of Applied Sciences heeft een Food Community. De betrokken onderzoekers en docenten…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

FlavourFul Beverages

Lekkere, gezonde dranken uit en voor Zeeland. De vraag naar gezonde frisse dranken stijgt, maar om…
Douche waar water uit komt

Biobased Wet Cell

Het onderzoek naar alternatieven om cement in beton te vervangen, is in de afgelopen jaren…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

Extracts by Nature

Het project Extracts by Nature komt voort uit een toenemende, wereldwijde trend voor de opbouw van…
Zeewier

Marine Protein Fusion

Eiwittransitie door de ontwikkeling van een smakelijk, betaalbaar hybride vis product Dierlijke…
Flessen searoop op een tafel

Preserved by Nature

Gezond, natuurlijk, lekker én lang houdbaar. In een tijd waarin consumenten steeds bewustere…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

ProceZ

Nederland streeft ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn. De overheid werkt samen met…
Zeewier

Sensorisch Panel

De voedseltransitie is essentieel om ons voedselsysteem duurzamer, gezonder en toekomstbestendiger…