Het project Extracts by Nature komt voort uit een toenemende, wereldwijde trend voor de opbouw van een nieuwe drankencategorie waarbij het gezondheidsaspect centraal staat evenals de noodzaak naar een circulaire en duurzame economie.

Deze trends hebben vanzelfsprekend hun impact en mogelijkheden voor de sectoren Agrofood en Logistiek. Door regionaal een circulaire ketensamenwerking te realiseren, die schaalbaar en te dupliceren is, is de impact van dit project langdurig, regio-overstijgend en potentieel grensoverschrijdend.

Het project heeft als doelstelling de ontwikkeling van een destillatieproces waarbij essentiële stoffen (geur-, smaak- en werkzame stoffen) uit reststromen worden geëxtraheerd ter natuurlijke en duurzame verrijking van gezonde dranken en voedsel. Om dit proces te optimaliseren wordt binnen het project een volwassen frisdrank (natuurlijk, alcohol- en suikervrij) ontwikkeld, waarbij de aroma’s en werkbare stoffen d.m.v. het destillatieproces uit reststromen van agrofoodketens worden hergebruikt. Onderdeel van deze doelstelling is dat de te realiseren supply chain voor dit proces vrij schaalbaar en circulair is. Door deze eigenschappen kan deze keten de uiteindelijke basis vormen van een nieuwe brouwerij in West-Brabant.

Toegevoegde waarde

De te ontwikkelen processen, componenten en kennisvragen zijn toepasbaar voor andere brouwerijen binnen en buiten de regio. Hierdoor ontstaat er toegevoegde waarde voor alle partijen binnen deze samenwerking, van de telers tot de horeca en kennisinstellingen en draagt het project direct bij aan de verduurzaming, kennisontwikkeling en innovatievermogen in regio. Tevens worden gedurende het project meerdere kennisvragen onderzocht:

  • Toepassing van innovatieve ontwikkelingen rond niet vergisbare en niet in door het menselijk lichaam opnemende suikers
  • Alternatieve drager van essentiële stoffen in destillatieproces resulterend in een volledig alcoholvrij eindproduct en productieproces
  • Werkwijze en processen voor het meten van werkzame stoffen gedurende en na het destillatieproces
  • Sustainable Shelf-stable: het realiseren van een eindproduct met een marktconforme houdbaarheidsdatum zonder het gebruik van kunstmatige toevoegingen en/of koeling

Onderzoeksgroep

Marine Biobased Chemie

Bekijk onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

HZ Food Community

HZ University of Applied Sciences heeft een Food Community. De betrokken onderzoekers en docenten…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

FlavourFul Beverages

Lekkere, gezonde dranken uit en voor Zeeland. De vraag naar gezonde frisse dranken stijgt, maar om…
Douche waar water uit komt

Biobased Wet Cell

Het onderzoek naar alternatieven om cement in beton te vervangen, is in de afgelopen jaren…
Zeewier

Marine Protein Fusion

Eiwittransitie door de ontwikkeling van een smakelijk, betaalbaar hybride vis product Dierlijke…
Flessen searoop op een tafel

Preserved by Nature

Gezond, natuurlijk, lekker én lang houdbaar. In een tijd waarin consumenten steeds bewustere…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

ProceZ

Nederland streeft ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn. De overheid werkt samen met…
Zeewier

Sensorisch Panel

De voedseltransitie is essentieel om ons voedselsysteem duurzamer, gezonder en toekomstbestendiger…
Zeewier

Zeewierfermentatie

Het lectoraat Marine Biobased Chemie onderzoekt de mogelijkheden van gefermenteerd zeewier als…