Het lectoraat Marine Biobased Chemie wil kennis ontwikkelen op het gebied van de eiwittransitie, de chemische eigenschappen van voedselcomponenten en innovatieve, circulaire verwerkingsmethoden.

Het in 2017 opgezette lectoraat heeft het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) in Middelburg als thuisbasis.

Het lectoraat is stevig verankerd in de Zuidwestelijke Delta en Zeeland in het bijzonder. “De Zeeuwse delta is de bron voor gezond, duurzaam, smaakvol en betaalbaar voedsel op basis van mariene en terrestrische bronnen. We richten ons op de transitie van de voedselketen en biobased toepassingen”, zegt associate lector Tanja Moerdijk. “Met ons onderzoek willen we bijdragen aan de verduurzaming, kennisontwikkeling en het innovatievermogen in de regio.”

Laagtrofische biomassa

Marine Biobased Chemie innoveert onder meer rondom laagtrofische biomassa, zoals (micro)algen en zeewier, waardevolle voedselproductie en biobased toepassingen. “Zeewier is een duurzame eiwitbron, maar wordt nog betrekkelijk weinig toegepast. Wij zijn goed in onderzoek naar smaak, die heel specifiek is, geur en textuur van deze biomassa. Die kennis is belangrijk als je de producten wil verwerken en deel laten uitmaken van de voedselketen. Consumenten zijn nu namelijk nog niet overtuigd van de waarde van mariene biomassa. Ons onderzoek speelt daarbij een grote rol.”

Samenwerken met bedrijfsleven

Het lectoraat werkt nauw samen met het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen. Binnen de HZ is er een sterke band met de opleiding Chemie. “Als lectoraat voeden wij de opleiding met relevante casuïstiek, maar we proberen de studenten bijvoorbeeld ook ondernemersvaardigheden bij te brengen."

Het lectoraat is onderdeel van MNEXT, een samenwerking tussen HZ University of Applied Sciences en Avans.

Projecten

Kombucha

Kombucha is een demonstratieproject dat wordt uitgevoerd in een ketenconsortium binnen…

1 januari 2020
1 januari 2022
Meer informatie

Fresh Layer

Deze pilotstudie richt zich op de ontwikkeling van een duurzaam verpakkingsmateriaal dat…

1 september 2021
31 januari 2023
Meer informatie
Bekijk het overzicht

Deelnemers

Lectoren

Tanja Moerdijk
Tanja Moerdijk

Coördinatoren

Tanja Moerdijk
Tanja Moerdijk

Onderzoekers

Berend Sponselee
Berend Sponselee
Katleen Vallons
Katleen Vallons

Nieuws

12 februari Leestijd: 2 min.

De HZ heeft een nieuwe onderzoeksvisie

09 december Leestijd: 1 min.

Festivals als validatielab voor voedselinnovaties

29 november Leestijd: 1 min.

De HZ is lid geworden van UASNL