Het lectoraat Marine Biobased Chemie wil mariene biomassa en de stoffen die je hieruit kunt winnen duurzaam toepassen in de transitie naar een biocirculaire economie.

Het in 2017 opgezette lectoraat heeft het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) in Middelburg als thuisbasis.

Het lectoraat is stevig verankerd in de Zuidwestelijke Delta en Zeeland in het bijzonder. “Met ons onderzoek willen we bijdragen aan de verduurzaming, kennisontwikkeling en het innovatievermogen in de regio. We richten ons op de transitie van de voedselketen en biobased toepassingen”, zeg associate lector Tanja Moerdijk.

Laagtrofische biomassa

Marine Biobased Chemie innoveert rondom laagtrofische biomassa, zoals (micro)algen en zeewier, waardevolle voedselproductie en biobased toepassingen. “Zeewier is een duurzame eiwitbron, maar wordt nog betrekkelijk weinig toegepast. Wij zijn goed in onderzoek naar smaak, die heel specifiek is, geur en textuur van deze biomassa. Die kennis is belangrijk als je de producten wil verwerken en deel laten uitmaken van de voedselketen. Consumenten zijn nu namelijk nog niet overtuigd van de waarde van mariene biomassa. Ons onderzoek speelt daarbij een grote rol.”

Biobased toepassingen

Als zeewier meer ingeburgerd raakt, wordt Europa minder afhankelijk van de import van eiwitrijke gewassen zoals soja. Marine Biobased Chemie helpt om de eiwittransitie in de Zuidwestelijke Delta vorm te geven en zet de regio daarmee nationaal en internationaal in de spotlights. Een derde punt waarop het lectoraat zich richt, is het gebruik van mariene biomassa als grondstof voor biobased toepassingen.

Het lectoraat werkt nauw samen met het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen. Binnen de HZ is er een sterke band met de opleiding Chemie. “Als lectoraat voeden wij de opleiding met relevante casuïstiek, maar we proberen de studenten bijvoorbeeld ook ondernemersvaardigheden bij te brengen."

Het lectoraat is onderdeel van MNEXT, een samenwerking tussen HZ University of Applied Sciences en Avans.

Projecten

Fresh Layer 2.0

De fruitteeltsector staat voor de uitdaging om het gebruik van eenmalige plastic verpakkingen te…

22 juni 2024
22 juni 2024
Meer informatie

HZ Food Community

HZ University of Applied Sciences heeft een Food Community. De…

22 juni 2024
22 juni 2024
Meer informatie
Bekijk het overzicht

Deelnemers

Lectoren

Tanja Moerdijk
Tanja Moerdijk

Coördinatoren

Onderzoekers

Nieuws

06 juni Leestijd: 1 min.

Studenten maken inspirerende rondrit door Zeeland

15 april Leestijd: 4 min.

Zeeland maakt kennis met het Delta Climate Center

16 februari Leestijd: 1 min.

PSD-gebouw aan Prins Hendrikweg wordt modern zoutwaterlab