Het project CrossCare stimuleert, ondersteunt en versnelt innovaties in de zorg.
CrossCare draagt bij aan de ontwikkeling en implementatie van zorginnovaties (producten, diensten, concepten) door het aanbieden van een proeftuinsetting. Het beschikt over een fonds waarmee innovatieprojecten kunnen worden ondersteund.
CrossCare biedt een toegankelijke weg naar het realiseren van zorginnovaties op grotere schaal. Het is een grensoverschrijdend project van Interreg Vlaanderen-Nederland en ondersteunt zowel op praktisch als financieel gebied. Doordat CrossCare beschikt over acht zorgproeftuinen in Vlaanderen en Nederland, kunnen zorginnovaties getest en doorontwikkeld worden door eindgebruikers.
Het Lectoraat Ouderenzorg en lectoraat Nieuwe Businessmodellen vormen samen één van de acht zorgproeftuinen waarbinnen getest kan worden door MKB-bedrijven.
De andere zorgproeftuin-partners zijn in Vlaanderen: LiCalab/Thomas More Kempen (provincie Antwerpen), Zorglab Aalst (provincie Oost-Vlaanderen), Happy Aging/In4care (provincies Limburg en Vlaams-Brabant) en Eerstelijnszone Brugge in samenwerking met de POM-West-Vlaanderen (provincie West-Vlaanderen). In Nederland zijn het Care Innovation Center, Coöperatie Slimmer Leven en Brainport Development (provincie Noord-Brabant) en Zuyd Hogeschool/EIZT (provincie Limburg)
Zorgproeftuinen en zorginnovaties
In het eerste succesvolle CrossCare-project (2016-2021) ondersteunden Vlaamse en Nederlandse zorgproeftuinen 30 zorginnovaties. Op woensdag 17 mei 2023 heeft Interreg Vlaanderen-Nederland de opvolger CrossCare 2.0 goedgekeurd. Dit gaat in de komende drie jaar verder op de ingeslagen weg en gaat opnieuw de ontwikkeling en implementatie van innovaties in de zorg- en welzijnssector faciliteren.
Enerzijds kunnen bedrijven of zorgorganisaties die innovaties ontwikkelen financiële steun uit het CrossCare-innovatiefonds ontvangen. Deze steun kan oplopen tot 100.000 euro per organisatie. Anderzijds ondersteunen zorgproeftuinen langs beide zijden van de grens de geselecteerde bedrijven of zorgorganisaties ook door innovaties te demonstreren, testen en evalueren met eindgebruikers. De zorgproeftuinen zijn experts in co-creatie en live testen met zorggebruikers en zorgprofessionals in hun eigen leef- en werkomgeving. Zij stellen die expertise in dit project gratis ter beschikking.
Het project krijgt vier miljoen euro Europese subsidies vanuit Interreg Vlaanderen-Nederland.