Traditioneel beschrijven businessmodellen hoe een ondernemer zich organiseert om winst te maken via de verkoop van producten of diensten. Hoe hoger de waarde die een gast toekent aan deze producten of diensten, hoe hoger de prijs die hij er doorgaans voor over heeft en hoe hoger de inkomsten voor de ondernemer zijn.
Om toekomstbestendig te zijn, moeten toeristische bedrijven voortaan rekening houden met een duurzame inrichting van hun businessmodel. Dat betekent dat zij in hun activiteiten en processen rekening houden met hun maatschappelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van de mens en zijn leefmilieu, zonder dat dit ten koste gaat van het economische verdienmodel.
De duurzame ondernemer streeft niet alleen naar financiële meerwaarde, maar wil via zijn onderneming ook waarde creëren die de mens en de natuur ten goede komen. De mens betreft in dat geval niet alleen zijn gasten, maar ook zijn personeel, de toeleveranciers, omwonenden en iedereen die direct of indirect impact ervaart van de ontplooide bedrijfsactiviteiten. De natuur betreft zowel het groen op de bedrijfsterreinen als de natuur erbuiten als het welzijn van de dieren die deel uitmaken van het bedrijfsproces.
In deze podcast vertelt Diana Korteweg Maris over de vrijeteijdssector in Zeeland en het belang om deze - op allerlei gebieden - te verduurzamen. Ageeth van Maldegem geeft in onderstaand webinar uitleg over duurzame bedrijfsmodellen in de toeristische sector in Zeeland.
Tien inspirerende voorbeelden van duurzame businessmodellen lees en zie je op deze pagina.