HZ Kenniscentrum Kusttoerisme (KCKT) is dé kennispartner in het vrijetijdsdomein in Zeeland. Als onderdeel van HZ University of Applied Sciences heeft het toegang tot een rijk kennisnetwerk van onderzoek, beleid en praktijk.

KCKT geeft invulling aan vraagstukken van ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties door middel van kennisontwikkeling en kennisoverdracht. Het doel is om duurzame innovatie van het vrijetijdsdomein in Zeeland te stimuleren.

Daarnaast ondersteunt KCKT de overheid bij het maken van strategische keuzes waardoor een speelveld ontstaat voor bedrijven. De onderzoekers houden te allen tijde rekening met het gemeenschappelijke belang voor de regio en de balans tussen inwoners, economie, natuur en leefomgeving. Voor de beantwoording van de vraagstukken maakt het kenniscentrum gebruik van de domeinen van de HZ, variërend van economie, zorg en welzijn tot ICT en gebiedsontwikkeling. Door de koppeling van deze expertise en eigen onderzoek fungeert KCKT als makelaar tussen de HZ en het werkveld om de ontwikkelde kennis daadwerkelijk toe te passen. De praktijkcasussen worden weer benut in de opleidingen van de HZ. Zo ontstaat een optimale kruisbestuiving.

Feiten en cijfers

Onderzoeken en genereren van feiten en cijfers KCKT meet het toerisme en brengt het gedrag van gasten in beeld. Ze doet onderzoek naar de wensen, behoeften en belevenissen van gasten. Ook onderzoekt het de impact van het toerisme voor de regio, in economisch en maatschappelijk perspectief. Hiervoor gebruikt KCKT diverse onderzoeksmethoden en benut het een grote variëteit aan gegevens, waaronder big data.

Vertalen en interpreteren KCKT deelt kennis over het vrijetijdsdomein in Zeeland. Dankzij de onderzoeken en kennis van de regio kan het de feiten en cijfers duiden. Het kenniscentrum laat verbanden zien, geeft een verklaring van de cijfers en plaatst dit in perspectief van actuele trends en verwachte ontwikkelingen.

Begeleiden en verbinden

De kennis van KCKT zijn bouwstenen waarop ondernemers, overheden en overige betrokken partijen keuzes kunnen maken. Het kenniscentrum helpt graag bij dit keuzeproces en brengt partijen in contact met elkaar, zodat ontwikkelingen vanuit een collectief tot stand komen.

Lees meer over het kenniscentrum op haar eigen website.

Projecten

Inwonersonderzoek Zeeland 2022

Jaarlijks vinden miljoenen overnachtingen plaats in Zeeland. De laatste jaren is de…

1 januari 2022
29 mei 2024
Meer informatie

Onderzoek vaste gasten

Zeeland telt ruim 100.000 vaste gasten die zeer veel vrije tijd doorbrengen in de regio. Vanwege…

1 januari 2022
31 december 2024
Meer informatie
Bekijk het overzicht

Deelnemers

Lectoren

Coördinatoren

Diana Korteweg Maris
Diana Korteweg Maris

Onderzoekers

Brenda Walles
Brenda Walles
Daniek Nijland
Daniek Nijland
Emma Lemmers
Emma Lemmers
Janneke Jol
Janneke Jol
Maarten Soeters
Maarten Soeters
Marije Noordhoek
Marije Noordhoek
Simone Romijn
Simone Romijn

Nieuws

15 april Leestijd: 4 min.

Zeeland maakt kennis met het Delta Climate Center

24 januari Leestijd: 3 min.

Hoe behouden we een klimaatbestendige, welvarende Zuidwestelijke Delta?

Portret van onderzoeker Jaco de Smit
18 december Leestijd: 1 min.

Wintereditie van HZ Discovery is verschenen