De Vereniging Hogescholen heeft een verkiezingsmanifest uitgebracht. Hiermee wil ze alle partijen die meedoen aan de landelijke verkiezingen van woensdag 29 oktober wijzen op het belang van het hoger beroepsonderwijs en praktijkgericht onderzoek. Hieronder lees je meer over het manifest.

Maurice Limmen, voorzitter van de VH zegt dat hogescholen klaar staan om te leveren. “Een nieuw kabinet moet direct keuzes maken, nu is het moment om te investeren in het hbo.” Het verkiezingsmanifest heet ‘Investeer in talent voor de toekomst van Nederland’.

Concreet rendement

Gerichte investeringen in het hbo bieden volgens de HZ en de 35 andere hogescholen concreet rendement voor Nederland: meer professionals op de werkvloer, een betere aansluiting van opleidingen op de praktijk en versterking van de regionale economie. De arbeidsmarkt verandert razendsnel onder invloed van technologisering. Tegelijkertijd zijn er hardnekkige tekorten aan vakbekwame professionals en blijft het innovatievermogen van de economie achter. Tot slot zijn er grote maatschappelijke transities aan de gang, onder meer in de zorg, defensie en het klimaat. Daarvoor zijn hbo’ers hard nodig.

Praktijkgericht onderzoek

Het praktijkgericht onderzoek aan hogescholen richt zich op concrete innovatievragen uit de beroepspraktijk. Niet alleen van grote bedrijven en publieke instellingen, maar nadrukkelijk ook vanuit het mkb. Deze vorm van onderzoek levert partners de innovaties op, die nodig zijn op het gebied van defensie, energie, digitalisering, gezondheidszorg, klimaat en het verhogen van de arbeidsproductiviteit in alle sectoren. De opgedane kennis stroomt direct terug naar het onderwijs, waardoor alle studenten toegang krijgen tot de nieuwste inzichten en tools. Een investering van 250 miljoen euro in het praktijkgericht onderzoek stelt hogescholen in staat om op dit vlak meer concreet bij te dragen. Dit is een van de oproepen in het manifest van de VH.

Om- en bijscholing

Nederland moet meer dan negen miljoen werkenden om- en bijscholen om de vernieuwing van kennis en techniek bij te houden, om de arbeidsmarkttekorten op te lossen en om maatschappelijke uitdagingen te kunnen aangaan. Hogescholen willen dit ondersteunen met gerichte om- en bijscholing en vragen in het manifest de overheid om het gebruik van zogeheten ‘microcredentials’ (digitale certificaten die leerresultaten van korte, gerichte onderwijseenheden, zoals cursussen of modules aantonen) wettelijk te verankeren. Daarnaast willen hogescholen dat het ‘leven lang ontwikkelen’ als hun publieke opdracht wordt vastgelegd in de Wet hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Dekkend opleidingsaanbod

Hogescholen zoals de HZ spelen een cruciale rol in hun regio door een groot deel van de professionals te leveren die lokaal en regionaal aan de slag gaan. 75 procent van de hbo-afgestudeerden blijft werken in de regio waar zij zijn opgeleid. Daarom is een regionaal dekkend aanbod van hbo-onderwijs (associate degrees, bachelors en masters) dat aansluit op de regionale arbeidsmarkt noodzakelijk. Hogescholen willen hiervoor hun regionale rol versterken en uitbouwen. Dit vraagt om een investering van 195 miljoen euro per jaar. Hiernaast is ook stabiele bekostiging nodig om schommelingen in studentenaantallen op te vangen en de maatschappelijke opdracht van hogescholen te blijven vervullen.

Weerbaarheid

Door geopolitieke verschuivingen is Nederland meer aangewezen op Europa en op zichzelf. Dat geldt zowel voor het versterken van het innovatie- en concurrentievermogen, als voor het waarborgen van de veiligheid en weerbaarheid van de samenleving en ons onderwijs en onderzoek. De huidige tijd vraagt ook van hogescholen om weerbaar te zijn op het gebied van kennis-, cyber-, fysieke en sociale veiligheid. Om te kunnen voldoen aan regelgeving en eisen voor fysieke veiligheid hebben hogescholen extra middelen nodig. Hiervoor is structureel 90 miljoen euro nodig, maar de komende jaren incidenteel waarschijnlijk meer om een inhaalslag te maken.

De gevraagde investeringen voor de impuls voor praktijkgericht onderzoek, regiorol van hogescholen en een weerbaar hbo komen in totaal uit op structureel 535 miljoen euro. In het verkiezingsmanifest staan alle punten nader uitgewerkt.