Het lectoraat Aquaculture in Delta Areas ondersteunt ondernemers in de aquacultuursector door hun kennisvragen praktijkgericht te onderzoeken.

De vraag naar seafood stijgt wereldwijd. Steeds meer mensen eten vis en zeevruchten omdat het gezond en lekker is. Het aanbod van vis, schaal- en schelpdieren uit wildvangst stagneert echter. Om toch te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar seafood is een meer gecontroleerde productie nodig: aquacultuur.

Zeeland kent een lange traditie op het gebied van zilte aquacultuur. De provincie ligt in een deltagebied en het zoute water is overal vlakbij. Het is dan ook een perfecte locatie voor het duurzaam kweken van vis, schaal- en schelpdieren. Zeeuwse ondernemers lopen voorop in het telen van algen, wieren, wormen, kreeft en vis.

In de kinderschoenen

Toch staat aquacultuur in de kinderschoenen in vergelijking met de landbouw. Aquacultuurondernemers hebben veel kennisvragen en uitdagingen qua innovaties. Deze gaan bijvoorbeeld over hoe zij hun producten kunnen optimaliseren, welke nieuwe soorten ze kunnen kweken en welke technieken het beste zijn.

Ondersteunen met onderzoek

De onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas ondersteunt de ondernemers met onderzoek naar dit soort vragen. Zij doen dit vaak in samenwerking met andere kennisinstellingen en adviesbureaus. Ook werken de onderzoekers en studenten samen met mensen uit de beroepspraktijk. Het onderzoek vindt vaak plaats in het veld of in het SEA-Lab bij de HZ in Vlissingen. De onderzoeksgroep verzorgt ook trainingen en cursussen over aquacultuur.

Projecten

Past student assignments Aquaculture

Here you can see an overview of student assignments that have been executed over the past few years…
1 januari 2015
11 april 2023
Meer informatie

CoastObs

Binnen CoastObs wordt een commercieel dienstenplatform ontwikkeld voor…

1 november 2016
1 november 2020
Meer informatie
Bekijk het overzicht

Deelnemers

Lectoren

Jasper van Houcke
Jasper van Houcke
Klaas Timmermans
Klaas Timmermans

Coördinatoren

Pascalle Jacobs
Pascalle Jacobs

Onderzoekers

Demian Zwaan
Demian Zwaan
Eva Hartog
Eva Hartog
Gabrielle Verbeeke
Gabrielle Verbeeke
Jouke Heringa
Jouke Heringa
Lotte Julia Bouwman
Lotte Julia Bouwman
Lotte Niemeijer
Lotte Niemeijer

Nieuws

15 april Leestijd: 4 min.

Zeeland maakt kennis met het Delta Climate Center

16 februari Leestijd: 1 min.

PSD-gebouw aan Prins Hendrikweg wordt modern zoutwaterlab

06 februari Leestijd: 3 min.

Hekjes helpen jonge mosselen