Het project Zeekraal heeft laten zien dat gevestigde spelers de eerste fase van de totstandkoming van de Regionale Energiestrategie in Zeeland hebben gedomineerd.
En dat het formaliseren en expliciteren van criteria in gemeentelijk beleid zorgt voor een betere match tussen formele en informele besluitvormingsprocessen bij het realiseren van zonneparken en dat energiecoöperaties verschillende belemmeringen ondervinden wanneer zij willen opschalen. Het heeft bovendien laten zien dat het belangrijk is voor agrariërs in Zeeland dat overheidsbeleid stabiel is en dat afnemers en leveranciers belangrijke prikkels kunnen vormen om verduurzamingsmaatregelen te nemen.
Burgers, boeren en bedrijven
Het Klimaatakkoord bepaalt dat een groot deel van de hernieuwbare energie decentraal moet worden opgewekt en in handen moet komen van burgers, boeren en bedrijven. Het team achter Zeekraal heeft de manier waarop Zeeuwse gemeenten, energiecoöperaties en boeren betrokken zijn bij de besluitvorming en welke afwegingen ze daarbij maken. Ook is gekeken naar de wijze waarop in Zeeland de participatie rondom het formulieren van de Regionale Energiestrategie is vormgegeven. Het eindrapport is hier te lezen.