Kosten

Hier onder vind je alles over de kosten van een deeltijdstudie.

Hier vind je een overzicht van de kosten van een deeltijdstudie.

Let op: het deeltijdtarief is te vinden onder het instellingscollegegeld.

Hiervoor kies je op Studielink voor 'digitale machtiging'. Je geeft aan dat je zelf gaat betalen en bevestigt dit. Daarna stuur je een e-mail naar debiteuren@hz.nl onder vermelding van je studentnummer. De HZ stuurt je vervolgens een formulier, dat je laat ondertekenen en stempelen door je werkgever.

Zodra je dit formulier retour hebt gestuurd aan debiteuren@hz.nl sturen wij een factuur voor de betaling van het collegegeld naar jouw werkgever. Tegelijkertijd passen wij de betalingsgegevens in jouw HZ studentaccount aan. Hiermee vervalt jouw digitale machtiging en wijzigt deze naar betaling door de werkgever.

Heb je geen recht meer op studiefinanciering en ben je jonger dan 55? Dan is er het levenlanglerenkrediet. Dit is een lening van de overheid die je binnen 15 jaar terugbetaalt. Voor de lening geldt dezelfde rente die studenten met recht op studiefinanciering hebben. Je komt voor dit krediet in aanmerking als je bijvoorbeeld aan je tweede bachelor begint. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Toelatingseisen

Overweeg je een deeltijd hbo-opleiding? Hier lees je meer over de toelatingseisen van een bachelor of Associate degree (Ad).

Ga je voor een bachelor of Associate degree (Ad)? Dan heb je minimaal een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma nodig. Voor een cursus of hbo-leergang kan dit afwijken. Je vindt de toelatingseisen altijd duidelijk op de opleidingspagina of vraag een adviesgesprekaan.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Wanneer je een deeltijdopleiding gaat volgen aan de HZ, heb je een werk- of praktijkplek nodig. Dit kan je werkplek zijn of losse projecten. De leeruitkomsten die je nog moet behalen combineer je met leerkansen in je eigen omgeving. Zoals een project op je werk, deelname aan een onderzoeksgroep, maar ook het lezen van vakliteratuur of het doen van vrijwilligerswerk. Je werkgever of praktijkplek zorgt voor een praktijkbegeleider.

Als je geen baan hebt die aansluit bij je deeltijdstudie ga je op zoek naar een oplossing. Wij adviseren je daarbij. Je kunt je leeromgeving vergroten met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of stages, door aan te sluiten bij een toegepast onderzoeksgroep of door opdrachten en cases voor de HZ te maken

Samen met jou bekijken we over welke competenties en niveaus je al beschikt. Die heb je bijvoorbeeld opgedaan door je werkervaring, cursussen of andere opleidingen. De kennis en vaardigheden die je hebt toon je aan met een portfolio. Als je dit voldoende hebt gedaan kun je vrijstelling(en) aanvragen. Daarna weet je wat je nog moet leren om je opleiding te behalen.

Tijdens je studie

Is je inschrijving rond? Gefeliciteerd! Er zullen wellicht wat woorden voorbijkomen de komende tijd, waarvan je nog niet eerder gehoord hebt. Hieronder lees je de meest belangrijke

Op het studentenplatform HZ learn vind je alle online benodigdheden voor je studie. Je kan hier onder andere je studievooruitgang bekijken, chatten met andere studenten, (enige) groepsbijeenkomsten terugkijken en je vindt hier alle resources die je kan gebruiken voor het behalen van een leeruitkomst.

Bij een deeltijd studie zijn de leeruitkomsten bekend, maar bepaal jij zelf de structuur van je studie. Samen met jou en je werkgever (of projecteigenaar, stagebegeleider of contactpersoon van je vrijwilligerswerk) leggen we in de overeenkomst vast wat je gaat leren, hoe je dat gaat leren en op welke manier je aantoont wat je geleerd hebt. Je weet dus van te voren wat je van ons kunt verwachten, wat je werk of praktijkplek faciliteert en waarvoor je zelf verantwoordelijk bent. Door de korte periode houd jij de flexibiliteit om je studie te combineren met je veranderende privé- en werksituatie.

Een leeruitkomst is een eindniveau van een vak of onderwerp. De leeruitkomsten bepalen wat je moet kunnen en weten om uiteindelijk je diploma te behalen. Per opleiding zijn leeruitkomsten vastgesteld. Je bepaalt (grotendeels) zelf in welke volgorde je de leeruitkomsten behandelt. Er zijn verschillende manieren waarop je kan aantonen in hoeverre je het niveau van een leeruitkomst beheerst. Je kunt een toets of een portfolio maken waarin in je aantoont wat je kennis en kunde van een vak is. Voor de vakken Nederlands en Engels maak je altijd een toets.

Je bepaalt voor een groot deel zelf hoe je de leeruitkomst onder de knie krijgt. Je kiest de manier waarop jij het prettigst leert en wat het best bij jouw werk of project past. Je leerweg, hoe je de kennis of vaardigheden tot je neemt, staat dus niet vast. Wat het eindniveau is van wat je moet weten of kunnen wel.

Tijdens je studie houd je in je portfolio bij wat je hebt geleerd en wat je beheerst. Met dit portfolio toon je aan of je de kennis en vaardigheden van een leeruitkomst bezit. De bewijzen hiervoor kunnen allerlei vormen hebben: foto’s, video’s, mindmaps, certificaten, evaluaties, beoordelingen, cijferlijsten van andere opleidingen, enzovoorts.