Je leert over kwaliteit en kwantiteit van zoet- en zout water en welke technologieën er zijn om water te zuiveren. Je krijgt biologie en ecologie, waardoor je veel leert over planten en dieren in water. Je leert hoe ecosystemen in elkaar zitten en wat je kunt doen om ecosystemen te herstellen. Je werkt met milieuchemie. Ook leer je alles over de kracht van water en natuurvriendelijke kustverdediging. Je doet onderzoek in het veld en in laboratoria.
Zo zit Aquatische Ecotechnologie in elkaar
Het eerste half jaar volg je lessen met alle Watermanagement studenten tegelijk. Je leert over uitdagingen van water zoals klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Ook maak je kennis met alle drie de studieroutes, zodat je na het eerste semester goed kan kiezen wat bij jou past. Kies je in het tweede semester voor Aquatische Ecotechnologie? Dan ga je leren over het watersysteem. Je leert hoe water stroomt en hoe je daaraan rekent. Het gaat over wat er in water leeft, dus de biologie. Maar ook hoe verschillende stoffen zich in water gedragen.
- Kwartaal 1
Dit kwartaal gaat over waterkwaliteit en de ecologie van natuurlijke watersystemen. In deze module analyseer je oorzaken en effecten van veranderingen in de waterkwaliteit. Kort gezegd leer je om de nieuwste kennis en vaardigheden te gebruiken om waterkwaliteitsproblemen in de wereld op te lossen. Onderdeel is ook een veldstudieweek waarin je alles wat je leert toepast op een watersysteem. - Kwartaal 2
Je maakt kennis met watertechnologie: het zuiveren van water voor verschillende toepassingen voor mens en dier, de industrie en de natuur. Waar haal je voldoende zoet water vandaan en hoe bewaak je de waterkwaliteit? Je leert hoe je afvalwater afvoert en zuivert. - Kwartaal 3
Hydrologie gaat over de waterkringloop. Je leert over water in rivieren, in de bodem en grondwater en hoe je de waterstanden kan managen. Een ander onderwerp is klimaatsverandering en wat de effecten daarvan zijn op waterhoeveelheden. Hoe zorgen we ervoor dat we voldoende water hebben voor landbouw en natuur? Je leert ook rekenen aan stomend en stilstaand open water en grondwater. - Kwartaal 4
Bouwen met de natuur staat centraal. Traditionele oplossingen, zoals een betonnen waterkering, zijn vaak minder vriendelijk voor het milieu. Ecologische oplossingen worden daarom steeds belangrijker. We houden droge voeten, de oplossing is vaak mooier en de natuur staat centraal. Je leert berekenen of deze oplossing over 100 jaar nog steeds bestendig genoeg is. Je doet dit aan de hand van computermodellen.
In het derde jaar kies je een minor: een soort keuzepakket van een half jaar. Met de minor die je kiest verdiep of verbreed je jouw kennis. Dit kun je doen bij de onderzoeksgroepen van wateropleidingen van de HZ, bij een andere opleiding of op een andere hogeschool in Nederland of het buitenland.
Het tweede halfjaar loop je stage in binnen- of buitenland bij een organisatie in jouw vakgebied. Je mag zelf kiezen waar je dit wilt doen. Ga bijvoorbeeld aan de slag in het Caribisch gebied om een koraalgebied te herstellen of werk mee aan het kweken van vis op basis van door de natuur geleverde energie en voedingsstoffen.
In het vierde jaar komt alles wat je hebt geleerd bij elkaar. In het eerste semester doe je mee aan de Coastal Challenge. Samen met studenten van de opleiding Civiele Techniek, Bouwkunde en van de drie study tracks van Watermanagement ga je aan de slag met een project voor een ‘echte’ opdrachtgever. Je leert samen te werken in een interdisciplinaire en internationale omgeving. Daarnaast kies je nog twee cursussen, zoals aquacultuur, watertechnologie, stedelijk watermanagement of ecologische risico beoordeling, waarbij je theorie, praktijkcases en lab- of veldwerk combineert.
Afstuderen
In het laatste deel van je opleiding ga je afstuderen bij een organisatie naar keuze in binnen- of buitenland. Ook kun je afstuderen bij een van de onderzoeksgroepen. Aan het einde van het vierde jaar lever je een afstudeeronderzoek op, waarmee je aantoont het beroep te beheersen. Onderzoek bijvoorbeeld aan welke eisen water in de stad moet voldoen om te voorkomen dat het slecht is voor de volksgezondheid of ontwikkel een methode waarmee een natuurorganisatie wateren kan beoordelen, zodat het vorm kan geven aan een passend visbeleid.
Wat kun je worden met Aquatische Ecotechnologie?
Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.
Met je diploma Watermanagement op zak, kun je aan de slag bij bedrijven, maar ook in de non-profit sector. De beroepen zijn afhankelijk van je studieroute. Je kunt werken op alle niveaus van de overheid of waterschappen of onderzoeksinstituten, adviesbureaus, ingenieursbureaus en industrieën. Met Aquatische Ecotechnologie kun je werken als:
- Wateradviseur
- Assistent-onderzoeker
- Beleidsmedewerker
- Expert of projectcoördinator
Als je je verder specialiseert in watertechnologie, kun je werken als wateringenieur, analist of ingenieur voor afvalwaterbehandeling.
Wil je na de opleiding Watermanagement doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.
- River Delta Development
Met je HZ bachelordiploma heb je directe toegang tot het masterprogramma River Delta Development aan de HZ. Wanneer je kiest voor dit programma kun je je bachelor- en masterdiploma in 6 jaar halen. - Doorstuderen in Nederland
Als je voor een andere universiteit in Nederland kiest kan een pre-master vereist zijn. - Doorstuderen in het buitenland
Als je besluit om door te studeren in het buitenland kan dit vaak direct na je afstuderen aan de HZ.
Studenten aan het woord
Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Watermanagement/Aquatische Ecotechnologie vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.