Heb jij oog voor talenten van kinderen? En wil jij een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van kinderen en hun talenten tot bloei laten komen? Dan is deze Associate degree Pedagogisch Educatief Professional iets voor jou!

Een professional voor kinderen van 0 tot 18 jaar oud

Kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar oud zijn volop in ontwikkeling. Ouders, opvoeders, de school, de kinderopvang en alle andere partijen in het netwerk van een kind dragen hier aan bij. Jij bent straks degene die ervoor zorgt dat kinderen hun talenten ontwikkelen. Vanuit een gerichte observatie kun je behoeftes bij kinderen en jongeren signaleren. En weet je hoe je een behandelingsplan voor normale of licht problematische ontwikkelvraagstukken kunt uitvoeren. Denk aan zindelijkheid, taalverwerving en omgaan met cultuurverschillen bij 0 tot 8-jarigen of aan opstandig gedrag, huiswerkbegeleiding, overgang van basisschool naar het voortgezet onderwijs en gamen bij 8 tot 18-jarigen. Bij meer problematische vraagstukken weet je precies welke professional je in kunt schakelen en zie je er op toe dat alle partijen betrokken blijven bij de ontwikkeling van het kind.

Pedagogisch Educatief Professional is een topopleiding

De Associate degree Pedagogisch Educatief Professional is volgens de Keuzegids 2024 een topopleiding.

Varianten

Voltijd bachelor

Pedagogiek

Deeltijd bachelor

Pedagogiek

Programma

Je werkt met leeruitkomsten die je in de praktijk dient te behalen. In lessen krijg je theorie, handvatten en instructies aangereikt die je direct kunt toepassen. Hoe je de kennis en vaardigheden in de praktijk gaat toepassen bespreek je met docenten en studenten in de leerteams. In de praktijk verzamel je bewijsmaterialen om aan te tonen dat je de leeruitkomst hebt behaald. Deze neem je op in je portfolio. Je bent vrij om lessen bij te wonen of later terug te kijken.

In het eerste jaar van de opleiding staat het opgroeien van kinderen centraal. Je verdiept je in de theorie van de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. Thema’s die hierbij aan bod komen:

Het kind en zijn ontwikkeling

Op basis van je opgedane kennis analyseer je in welke ontwikkelingsfase een kind in jouw praktijksituatie zich bevindt. Vervolgens bepaal je welke concrete vervolgacties je kunt ondernemen om het gedrag van het kind positief te blijven stimuleren. Deze acties communiceer je ook met de ouders/opvoeders.

Gespreksvoering en spelontwikkeling

Zowel in communicatie als in spel maak je contact, luister je naar jeugdigen en sluit je aantoonbaar aan bij hun belevingswereld en ontwikkelingsniveau.

Methodisch handelen

Je handelt volgens een vaste structuur (methodisch) en zet het sociaal netwerk van een jeugdige op de juiste manier in bij de begeleiding in zijn of haar ontwikkelingsbehoefte.

Talentontwikkeling

Je creëert een leerrijke omgeving voor kinderen waarbij talenten worden benut en versterkt om kinderen te helpen groeien in de verscheidenheid aan schoolse competenties.

In het tweede leerjaar ga je jezelf verdiepen in je verdere ontwikkeling als pedagogisch educatief professional:

• Oplossings- en systeemgericht werken
• Talentontwikkeling
• Coachen en begeleiden
• Handelen volgens juridische kaders
• Ontwikkelen van onderzoekend vermogen
• Preventief voorlichten
• Uitvoeren van praktijkonderzoek

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je werkt (online) samen met medestudenten, bespreekt je aanpak, geeft en vraagt feedback op je handelen. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

In de opleiding werk je zowel aan je persoonlijke als professionele ontwikkeling. Je krijgt hierbij persoonlijke begeleiding, waarbij 'talentgericht werken' centraal staat. Tijdens je studie krijg je feedback van medestudenten, docenten en je coach op jouw opgeleverde werk.

In het uitvoeren van opdrachten en onderzoek heb je keuzevrijheid, zodat je jezelf intellectueel en creatief verder kan ontwikkelen. Zo voer je je opdrachten uit die passen bij de organisatie waarvoor je werkt, je interesses en je leerwensen.

Open Dag 23 november

Kom meer te weten over Pedagogisch Educatief Professional op zaterdag 23 november van 9.30 tot 14.30 uur, locatie Vlissingen.

Meld je aan

Flexibel onderwijs

Studeren in deeltijd betekent dat je flexibel onderwijs krijgt. Om je diploma te halen, toon je aan dat je leeruitkomsten beheerst. Een leeruitkomst is een bepaald eindniveau van een vak of onderwerp in jouw studie. Je bepaalt zelf wanneer, hoe en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Ook kies je zelf hoe je leert. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving die aansluiten bij wat jij wilt leren.

Tijdens deze opleiding is jouw studieduur flexibel. Hoe lang je over je studie doet, hangt af van het aantal leeruitkomsten dat je per semester plant, je werkervaring, en het aantal vrijstellingen dat je ontvangt. Dit maakt dat je heel gericht gaat studeren. Voor een volledige Associate degree-opleiding staat 2 jaar en in totaal 120 ec.

Hoe je leert, bepaal jij zelf. Zo kun je kiezen voor online, face-to-face, klassikaal of een leerstijl in groepsbijeenkomsten. Het grote voordeel van studeren in groepsvorm is dat je ook van elkaar kunt leren. Zo is elke student werkzaam in een andere organisatie en leer je thema’s vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over leerstijlen? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Advies en coaching krijg je tijdens deze opleiding van je studieloopbaancoach. Zo krijg je advies in een juiste balans tussen werk en privé. Door aandacht te schenken aan het plannen en organiseren, is het zelfs mogelijk om leeruitkomsten tijdens je werk te beoefenen. Het docententeam staat voor je klaar bij jouw zoektocht naar de juiste kennis en om vakinhoudelijke vragen te beantwoorden.

Toelatingseisen

Voor de opleiding Pedagogisch Educatief Professional gelden de volgende opleidingseisen:

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma. Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Tijdens de opleiding pas je wat je geleerd hebt, direct toe in de praktijk. Daarom heb je tijdens het volgen van deze opleiding een relevante werkplek (betaald of onbetaald) van minimaal 16 uur per week nodig. Belangrijk is dat je een werkplek hebt in de context van het onderwijs, kinderopvang, welzijn of jeugdzorg en dat je werkt met een doelgroep van kinderen van 0 tot 14 jaar oud.

Studenten over de opleiding

HZ-studenten vertellen over hoe zij de opleiding Pedagogisch Educatief Professional ervaren

Flexibel studeren

Ontdek wat flexibel onderwijs is

Wat is een Associate degree?

Bekijk de video

Alain vertelt over zijn ervaringen bij de HZ

"Tijdens mijn studie leer ik veel van andere professionals"

Wat is het verschil tussen Pedagogisch Educatief Professional en Leraar Basisonderwijs?

Lees deze blog en bekijk de verschillen tussen de opleidingen.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijd Associate degree-opleiding Pedagogisch Educatief Professional? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Lesdag

Je hebt een vaste lesdag in week op de HZ van 9.00 uur tot 17.45 uur. Daarnaast heb je twee dagen in de week een werkplek waar je praktijkervaring op doet.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Studieduur

De norm voor een Associate degree is twee jaar. Je dient 120 ec te behalen.

Urenbelasting

Gemiddeld ben je twintig uur per week bezig met je deeltijdstudie. Daarvan ga je één dag per week naar school. Daarnaast besteed je tijd aan zelfstudie en praktijkopdrachten tijdens je werk.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Studenten en werkplekbegeleiders aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van deze deeltijdopleiding Associate degree vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees de ervaring van deze studenten.

Portret Stijn, student Pedagogisch Educatief Professional
Stijn, Student Pedagogisch Educatief Professional

Met deze Associate degree heb ik in 2 jaar mijn diploma.

Lees het verhaal van Stijn
Portret van Carina, student Pedagogisch Educatief Professional
Carina, Student Pedagogisch Educatief Professional

De laatste uren zelfstudie zitten we vaak in het HZ Café samen te studeren.

Lees het verhaal van Carina
Over de opleiding
Bouchra, Student Pedagogisch Educatief Professional

Wat ik op de HZ leer tijdens colleges breng ik in de praktijk op mijn werkplek.

Lees het verhaal van Bouchra

Download de brochure van Pedagogisch Educatief Professional deeltijd

Wil je alle informatie over de opleiding Pedagogisch Educatief Professional nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Na de opleiding

Na het behalen van de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional mag je de titel ‘Associate degree (Ad)’ achter je naam zetten.

Wanneer je na deze Ad-opleiding wil doorstuderen, dan is het mogelijk om door te stromen naar de bachelors Leraar Basisonderwijs en Pedagogiek.

Leraar Basisonderwijs

Je kunt doorstromen naar de deeltijd bacheloropleiding Leraar Basisonderwijs. Op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je een quickscan. Vul deze in en je weet welke onderdelen je nog moet doen, om toegelaten te worden tot de deeltijd bacheloropleiding Leraar Basisonderwijs. Je studeert ongeveer nog 2,5 jaar. Wil je meer informatie over doorstromen naar Leraar Basisonderwijs? Mail naar pabodeeltijd@hz.nl.

Pedagogiek

Wil je verder met de Bachelor-opleiding Pedagogiek? Dan kun je direct doorstromen in het derde jaar van de opleiding. Er zijn geen aanvullende toelatingseisen, dan je Associate degree-diploma.

De Ad Pedagogisch Educatief Professional leidt je op voor rollen als ondersteuner, begeleider, vormgever en initiator binnen het onderwijs, de kinderopvang, welzijnsorganisaties of de jeugdzorg. Na je afstuderen ben je een volwaardige jeugdprofessional die de weg weet in een multidisciplinair team!

Dit betekent dat je na het behalen van je Associate degree-diploma, aan de slag kunt gaan als gespecialiseerde pedagogisch medewerker, pedagogisch coach, onderwijsondersteuner, leraarondersteuner of peuterspeelzaalleider.

Studiekeuzehulp

Heb je de ambitie om weer te gaan studeren, maar twijfel je of het bij je past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Quiz deeltijd

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Bekijk alle studiekeuzeactiviteiten

Gerelateerde opleidingen

Pedagogiek

Heb jij de ambitie om meer uit je carrière te halen en jouw kennis en expertise te delen middels…

Social Work

Heb jij een passie voor het begeleiden van kwetsbare mensen? Hoe zorg je ervoor dat deze mensen…

Sociaal Werk

Wil je mensen in kwetsbare situaties in onze samenleving helpen zo goed en zo zelfstandig mogelijk…