Bachelor

Leraar Basisonderwijs

Leraar Basisonderwijs

De leerkracht is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Naast kennis en vaardigheden, geef je de kinderen zelfvertrouwen en weet je ze enthousiast te maken om te leren. Wat kinderen bij jou in de les leren, vormt de basis voor de rest van hun leven. Sta jij straks als juf of meester voor de klas?

Meer dan voor de klas staan

Als leerkracht heb je een brede kennis nodig. Denk aan kennis van de basisschoolvakken, hoe je een goede les geeft en hoe je kinderen motiveert. Maar leraar worden is meer dan voor de klas staan. Zo voer je oudergesprekken, ben je bezig met beoordelingen en heb je misschien te maken met uitdagingen in gedrag. Je bent betrokken bij de algehele ontwikkeling van een kind. Zo heb je bijvoorbeeld ook regelmatig contact met bijvoorbeeld kindcentra, sportverenigingen en welzijnsorganisaties.

Een kritische, creatieve en ondernemende leerkrach
t
Met de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ word je opgeleid tot een creatieve, ondernemende en kritische leerkracht in een multiculturele samenleving die kinderen van alle niveaus en leeftijden les kan geven - van regulier tot speciaal onderwijs. Afhankelijk van je eigen voorkeur specialiseer jij je op de HZ in één van de drie identiteitsrichtingen: openbaar, rooms-katholiek en protestants-christelijk.


Lees meer

Studieroutes

Naast de reguliere route, biedt de opleiding Leraar Basisonderwijs 2 andere studieroutes aan:

Kenmerken

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 Jaar
  • Nederlands
  • Vlissingen
  • September
Programma

Inhoud van de opleiding Leraar Basisonderwijs

Een basisschool is de beste plek om het beroep van leerkracht te leren. Daarom werken we nauw samen met de Opleidingsschool Zuidwest: een samenwerkingsverband van basisscholen, kindcentra, HZ en Scalda (mbo-instelling) in Zeeland, West-Brabant en Goeree-Overflakkee. Dit betekent dat werkplekleren de basis is van jouw opleiding. Vanaf het eerste jaar ga je twee dagen per week aan de slag op één van deze basisscholen. En de andere dagen krijg je les op de HZ. Zo wordt theorie heel nauw verbonden met de praktijk: je leert zowel op je leerwerkplek als op de HZ. Daarmee ben je straks goed voorbereid om aan de slag te gaan als juf of meester.

Jaar 1 en 2

Op maandag en dinsdag leer je in de praktijk van een basisschool. Dit betekent dat je twee dagen per week onderdeel bent van een team op een bassischool (we noemen dit je opleidingslocatie). Je staat één dag onder begeleiding voor de klas en de andere dag werk je samen met jouw leerteam en praktijkbegeleider op de opleidingslocatie aan opdrachten en onderzoek. Je leert werken met kinderen van verschillende leeftijden. Je start in semester 1 in de onderbouw (groep 1, 2, 3 of 4) en in semester 2 ga je door in de bovenbouw (groep 5, 6, 7 of 8). Zo kom je erachter waar je eigen voorkeur ligt. De rest van de week ben je aanwezig op de HZ voor lessen of werk je thuis aan opdrachten.

Jaar 3 en 4

In het derde jaar kies je een verbredings- of verdiepingsminor van een half jaar. In het vierde jaar studeer je af met een onderzoek naar een eigen beroepsproduct en een LIO-stage (Leraar in Opleiding) waarbij je een half jaar zelfstandig voor de klas staat.

Minor
In het derde jaar van de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. De Pabo HZ biedt onder andere de minoren Leiderschap, Train de trainer, Bewegingsonderwijs en Kinderen met specifieke onderwijsbehoeften aan maar je kunt ook kiezen voor een minor uit een van de andere domeinen, zoals de minor Leiderschap of een minor bij ICT. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Afstuderen
Het laatste jaar staat in het teken van je afstudeeronderzoek en je LIO-stage. Je verdiept je in een vakgebied, zodat je (bege)leiding kunt geven aan collega’s in dat vakgebied. Ook voer je een onderzoeksopdracht uit. Je sluit de opleiding af als Leraar in Opleiding (LIO), waarbij je zes maanden voor je eigen klas staat..

Studieroutes

Kies de richting die bij jou past

Bij de opleiding Leraar Basisonderwijs heb je alle ruimte om een route te kiezen die bij jou past. We bieden verschillende studieroutes aan:

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Leraar Basisonderwijs nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Ervaringen

Studenten over de opleiding Leraar Basisonderwijs

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Leraar Basisonderwijs vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Leraar Basisonderwijs? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen dan kun je deelnemen aan cursussen (ondersteuningsaanbod). Zo kun je alsnog aan de opleiding starten. Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding Leraar Basisonderwijs.

Rekentoets WisCAT
In het eerste jaar van de opleiding moeten alle studenten een rekentoets doen: de WisCAT rekentoets. De toets behoort niet tot de eisen om toegelaten te worden, behalve bij de route voor onderwijsassistenten. Je kunt bij pabo HZ de WisCAT rekentoets al voor aanvang van je studie maken (houd de website in de gaten) en hiervoor een certificaat te behalen waarmee je een vrijstelling kan aanvragen voor de toets in het eerste jaar van de opleiding.

Kijk op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl voor uitgebreide informatie over het toelatingstraject.

Starten zonder toelatingstoetsen in september 2021

Studenten die met de opleiding Leraar Basisonderwijs willen starten, maar die de toelatingstoetsen nog niet hebben gehaald, mogen per 1 september 2021 onder voorwaarden aan de opleiding beginnen. Deze studenten moeten dan wel voor 1 januari 2022 alsnog de toelatingstoetsen hebben behaald. Als dit niet lukt, dan moeten ze de opleiding alsnog verlaten.

Wat betekent dit voor jou?

  • Voor 1 januari 2022 moet je de toelatingstoetsen succesvol hebben afgerond.
  • Je kunt de toelatingstoetsen maken in de beschikbare toetsvensters tussen juni en november 2021.
  • Per vak heb je recht op twee kansen om de toets te behalen.
  • We raden je sterk aan om de toelatingstoetsen vòòr 1 september 2021 af te ronden. Dan begin je met een schone lei aan de pabo, wat jouw studiesucces en leerresultaten ten goede komt.

Meer informatie
Kijk op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl voor meer informatie.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo), mits je ook de toelatingstoetsen hebt behaald.

Studiekosten

Naast het wettelijke collegegeld heb je kosten voor bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn gemiddeld €500 per jaar

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op via tel. 0118-489292 of via pabo@hz.nl.

Leren in de praktijk

Leraar Basisonderwijs in de praktijk

We werken nauw samen met de Opleidingsschool Zuidwest: een samenwerkingsverband van basisscholen, kindcentra, HZ en Scalda in Zeeland, West-Brabant en Goeree-Overflakkee. Dit betekent dat werkplekleren de basis is van jouw opleiding.

Meer informatie over Leraar Basisonderwijs?

Download dan de brochure met alle informatie.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Education’ achter je naam zetten.

Beroepen

Met je diploma op zak ben je bevoegd om les te geven in alle groepen van het basisonderwijs. Je kunt terecht in verschillende vormen van onderwijs, nationaal en internationaal in bijvoorbeeld België en de Antillen.

Doorstuderen

Wil je na de opleiding Leraar Basisonderwijs doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. De HZ biedt na je afstuderen de mogelijkheid om je kennis up-to-date te houden of je verder te specialiseren via verschillende opleidingen:

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!
Heb jij vragen over de opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan studenten van de opleiding Leraar Basisonderwijs
Chat nu
Studiekeuzetest
Ontdekken welke opleiding bij je past?
Doe de test
Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Ontdek de opleidingen van de HZ
Meld je aan voor een brede voorlichting van onze technische, sociaal-maatschappelijke of economische opleidingen.
Meld je aan
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Social

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerde opleidingen

Kijk ook eens naar deze opties

Als favoriet opslaan