Als favoriet opslaan

Leraar Basisonderwijs

De leerkracht is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Naast kennis en vaardigheden, geef je de kinderen zelfvertrouwen en weet je ze enthousiast te maken om te leren. Wat kinderen bij jou in de les leren, vormt de basis voor de rest van hun leven. Sta jij straks als juf of meester voor de klas?

Als leerkracht op een basisschool heb je een brede kennis nodig. Je moet les kunnen geven in alle basisschoolvakken. Tijdens de opleiding leer je dan ook veel van de basisschoolvakken, hoe je het beste les hierin kunt geven, het belang van onderwijs en hoe je kinderen kunt leren leren. Naast het lesgeven en de voorbereiding van je lessen, voer je gesprekken met ouders en weet je de kinderen te motiveren en zelfvertrouwen te geven.

Je bent iemand met een brede interesse, weet anderen enthousiast te maken, bent nieuwsgierig en je deelt graag je kennis. Sta jij straks voor de klas als juf of meester? Met de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ word je opgeleid tot een creatieve, ondernemende en kritische leerkracht in een multiculturele samenleving die kinderen van alle niveaus en leeftijden les kan geven. 

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

De praktijk staat al vanaf je eerste dag centraal in deze opleiding. Je loopt tijdens je eerste jaar iedere week een vaste dag stage op een basisschool. Je geeft tijdens je eerste jaar les aan kinderen in de onderbouw en in de tweede helft van het jaar aan oudere kinderen in de bovenbouw. Je leert werken met kinderen van verschillende leeftijden en je komt erachter waar je eigen voorkeur ligt. De rest van de week ben je aanwezig op de HZ voor lessen. 

In het derde jaar kies je een minor van een half jaar. In het vierde jaar studeer je af met een onderzoek en een LIO-stage (Leraar in Opleiding). 

In het derde jaar van de opleiding volg je een minor.  Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. De HZ biedt onder andere de minoren Bewegingsonderwijs en Kinderen met specifieke onderwijsbehoeften aan. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Stages zijn belangrijk bij de opleiding Leraar Basisonderwijs. Om je op te leiden tot een goede leerkracht, werkt de HZ nauw samen met het werkveld. In het eerste jaar loop je iedere week op een vaste dag stage. De eerste helft van het jaar geef je les aan kinderen in de onderbouw en in de tweede helft aan kinderen in de bovenbouw. Tijdens je stages ben je actief bezig: je geeft les, begeleidt kinderen en observeert. Je leert werken met kinderen van verschillende leeftijden. Je wordt hierbij intensief begeleid door een stagebegeleider. Tijdens de opleiding kun je je verdiepen in drie ‘identiteitsrichtingen’ van het onderwijs: openbaar, rooms-katholiek en protestants-christelijk. Met je stages geef je invulling aan de richting die jij op wilt. In je vierde jaar loop je een LIO-stage (Leraar in Opleiding), waarbij je een half jaar medeverantwoordelijk bent voor je eigen klas. 

Het laatste jaar staat in het teken van je afstudeeronderzoek en je stage. Je verdiept je in een vakgebied, zodat je (bege)leiding kunt geven aan collega’s in dat vakgebied. Ook voer je een onderzoeksopdracht uit.  Je sluit de opleiding af als Leraar in Opleiding (LIO), waarbij je zes maanden voor je eigen klas staat. Je rondt je onderzoek samen met je stage af met twee eindgesprekken, waarin je laat zien dat je een vakbekwame leerkracht bent. 

Studenten over de opleiding

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Leraar Basisonderwijs ervaren? Lees erover in hun eigen verhaal.

Marco de Folter Derdejaarsstudent Leraar Basisonderwijs "Ik vind het fijn om de theorie die ik leer in de lessen op school, direct toe te passen in het werk op mijn stageplek." Lees het hele verhaal van Marco

Internationaal

De HZ biedt volop kansen in het buitenland, dus jij kunt je opleiding zo internationaal maken als je zelf wilt.  Je hebt de mogelijkheid je stage en minor in het buitenland te doen.  Studenten van de opleiding gaan bijvoorbeeld naar België, Suriname of Gambia. Ook tijdens de opleiding zelf komen internationale thema’s aan bod, via opdrachten, projectweken en excursies. Met een netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van stage lopen of afstuderen. Afgestudeerd? Een internationale ervaring vergroot je kennis en inzicht in de wereld. Altijd een pluspunt voor een afgestudeerd leerkracht! 

Toelatingseisen

Voor de opleiding Leraar Basisonderwijs gelden de volgende toelatingseisen. Let op: sinds 2015 gelden nieuwe, strengere eisen. Voldoe je niet aan de toelatingseisen dan kun je deelnemen aan cursussen (ondersteuningsaanbod), zodat je alsnog aan de opleiding kunt starten. 

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). 

Ondersteuningsaanbod

Kom je van de havo of het mbo en wil je naar de pabo? Dan moet je aantonen voldoende kennis te hebben van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Je moet de stof van deze vakken zo goed kennen dat je het aan basisschoolkinderen kunt uitleggen. Als je geen eindexamen hebt gedaan in die vakken, moet je voor dat vak/die vakken een toelatingstoets doen.

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten gemiddeld €1000,- in het eerste jaar en €500,- voor de overige jaren. 

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de Pabo? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met het Academiebureau voor Educatie & Pedagogiek, via tel. 0118 - 489 292 of via pabo@hz.nl

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd. Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Education’ voeren. Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Je kunt hier een kopie van je diploma opvragen. 

Met je diploma op zak ben je bevoegd om les te geven in alle groepen van het basisonderwijs. Je kunt terecht in verschillende vormen van onderwijs, nationaal en internationaal in bijvoorbeeld België en de Antillen. 

De HZ biedt na je afstuderen de mogelijkheid om je kennis up-to-date te houden of je verder te specialiseren via verschillende opleidingen.Ik ben een zij-instromer-in-beroep (ZIB)

Als je al een hbo-opleiding of wo-opleiding succesvol hebt afgesloten,  is het mogelijk om alsnog een studie Leraar Basisonderwijs te gaan volgen. Het assessment bepaalt welke competenties je bezit en welke je nog moet behalen. Na het behalen van het assessment ben je in het bezit van een competentierapport en een geschiktheidsverklaring waarin wij aangeven dat wij in jou een potentiële leerkracht zien.  Je krijgt een op maat gemaakt opleidingstraject dat gericht is op het verwerven van de nog ontbrekende competenties. 

  • Als je een geschiktheidsverklaring hebt, kan je ZIB-student (zij-instromer-in-beroep) worden. Dat betekent dat je een arbeidsovereenkomst dient te hebben bij een scholengroep in het primair onderwijs. Je volgt een op maat gemaakt traject binnen het voltijdscurriculum. 
Scholing op maat

Je krijgt een op maat gemaakt opleidingstraject dat gericht is op het verwerven van de nog ontbrekende competenties. Als ZIB-student ben je niet alleen bezig met lesgeven, je besteedt ook een behoorlijk aantal uren per week aan je eigen scholing. Het opleidingstraject is intensief, maar zeker de moeite waard.

Duur

Als ZIB-student kun je ieder moment van het jaar starten. Je hebt in principe twee jaar de tijd om de opleiding af te ronden. Na het afronden van het traject ben je bevoegd om in het primair onderwijs les te geven.

 

Toelatingseisen

Om te kunnen deelnemen aan het traject:

  • Ben je in het bezit van een WO of HBO getuigschrift
  • Heb je het assessment met een positieve uitslag doorlopen
  • Heb je een contract bij een scholengroep primair onderwijs


Werkwijze

Naast een groot aantal zelfstudieonderdelen en verplichte opdrachten volg je als ZIB-student een aantal cursussen met verplichte lessen bij de voltijdsopleiding. Je studie bestaat uit een theoretische oriëntatie en werkplekleren (twee dagen per week).

Locatie

Hoofdlocatie van de HZ in Vlissingen, Edisonweg 4 en de basisschool waar je aan verbonden bent. 

Kosten

Als ZIB-student wordt de hoogte van het studiegeld vastgelegd in de tripartite overeenkomst (exclusief het assessment en de geschiktheidsverklaring). 

Aanmelden

Als ZIB-student vraag je een assessment aan via je werkgever. Na de geschiktheidsverklaring wordt er een tripartite overeenkomst opgesteld tussen student, werkgever en HZ-Pabo. Daarna schrijf je je in. 

Contact

Voor meer informatie over de opleidingstraject ZIB kun je terecht  bij Anja Liberton, via e-mail a.w.liberton@hz.nl.

Heb jij het in je om juf of meester te worden?

Als favoriet opslaan
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×