De leerkracht is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Naast kennis en vaardigheden, geef je de kinderen zelfvertrouwen en weet je ze enthousiast te maken om te leren. Wat kinderen bij jou in de les leren, vormt de basis voor de rest van hun leven. Sta jij straks als juf of meester voor de klas?

Meer dan voor de klas staan

Als leerkracht heb je een brede kennis nodig. Denk aan kennis van de basisschoolvakken, hoe je een goede les geeft en hoe je kinderen motiveert. Maar leraar worden is meer dan voor de klas staan. Zo voer je oudergesprekken, ben je bezig met beoordelingen en heb je misschien te maken met uitdagingen in gedrag. Je bent betrokken bij de algehele ontwikkeling van een kind. Zo heb je bijvoorbeeld ook regelmatig contact met bijvoorbeeld kindcentra, sportverenigingen en welzijnsorganisaties.

Een kritische, creatieve en ondernemende leerkracht

Met de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ word je opgeleid tot een creatieve, ondernemende en kritische leerkracht in een multiculturele samenleving die kinderen van alle niveaus en leeftijden les kan geven – van regulier tot speciaal onderwijs. Afhankelijk van je eigen voorkeur specialiseer je je op de HZ in 1 van de 3 identiteitsrichtingen: openbaar, rooms-katholiek en protestants-christelijk.

Leraar Basisonderwijs is een topopleiding

De opleiding Leraar Basisonderwijs is volgens de Keuzegids 2024 een topopleiding.

Varianten

Deeltijd bachelor

Leraar Basisonderwijs
HZ student op een Open Dag

Open Dag 23 november

Kom meer te weten over Leraar Basisonderwijs tijdens de Open Dag op zaterdag 23 november van 9.30 tot 14.30 uur, locatie Vlissingen.

Meld je aan

Inhoud van de opleiding Leraar Basisonderwijs

Een basisschool is de beste plek om het beroep van leerkracht te leren. Daarom werken we nauw samen met de Opleidingsschool Zuidwest. Dit betekent dat 'werkplekleren' oftewel leren op een stageplaats de basis is van jouw opleiding.

Vanaf het eerste jaar ga je 2 dagen per week aan de slag op één van deze basisscholen. En de andere dagen krijg je les op de HZ. Zo wordt theorie heel nauw verbonden met de praktijk: je leert zowel op je stageplek als op de HZ. Daarmee ben je straks goed voorbereid om aan de slag te gaan als juf of meester.

Op maandag en dinsdag leer je in de praktijk van een basisschool d.m.v. stage lopen. Dit betekent dat je 2 dagen per week onderdeel bent van een team op een basisschool (we noemen dit je opleidingslocatie). Je staat 1 dag onder begeleiding voor de klas en de andere dag werk je samen met jouw leerteam en praktijkbegeleider op de opleidingslocatie aan opdrachten en onderzoek. Je leert werken met kinderen van verschillende leeftijden.

Je start in semester 1 in de onderbouw (groep 1, 2, 3 of 4) en in semester 2 ga je door in de bovenbouw (groep 5, 6, 7 of 8). Zo kom je erachter waar je eigen voorkeur ligt. De rest van de week ben je aanwezig op de HZ voor lessen of werk je thuis aan opdrachten.

In het 3e jaar kies je een verbredings- of verdiepingsminor van een half jaar. In het 4e jaar studeer je af met een onderzoek naar een eigen beroepsproduct en een LIO-stage (Leraar in Opleiding) waarbij je een half jaar zelfstandig voor de klas staat.

Minor

In het 3e jaar van de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. De Pabo HZ biedt onder andere de minoren Bewegingsonderwijs, Verkenning vo/mbo en Kinderen met specifieke onderwijsbehoeften aan, maar je kunt ook kiezen voor een minor uit een van de andere domeinen zoals: de minor Leiderschap of een minor bij ICT, zoals Applied Ai & Ethics. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Afstuderen

Het laatste jaar staat in het teken van je afstudeeronderzoek en je LIO-stage. Je verdiept je in een vakgebied, zodat je (bege)leiding kunt geven aan collega’s in dat vakgebied. Ook voer je een onderzoeksopdracht uit. Je sluit de opleiding af als Leraar in Opleiding (LIO), waarbij je een jaar lang twee dagen per week voor je eigen klas staat.

Kies de richting die bij jou past

Bij de opleiding Leraar Basisonderwijs heb je alle ruimte om een route te kiezen die bij jou past. We bieden naast het reguliere traject 2 studieroutes aan:

Academische Pabo

Een vwo-diploma op zak of de havo gehaald met goede cijfers? Wil je meer uit je studie Leraar…

Pabo & Leraar Voortgezet Onderwijs (tweedegraads)

Ook interesse in het voorgezet onderwijs? Jij gaat je carrièreperspectief verbreden met deze kans!…
Animatie van Leraar Basisonderwijs

Is de opleiding Leraar Basisonderwijs iets voor jou?

Bekijk de video!
Leraar Basisonderwijs leerling met twee leerlingen
Thumbnail van een kind dat vertelt over juffen en meesters

Word jij de beste juf of meester?

Leraar Basisonderwijs student die speelt met twee leerlingen
Leraar Basisonderwijs student die speelt met twee leerlingen

Studenten over de opleiding

Foto van een Leraar Basisonderwijs student in een klaslokaal

Hatidza vertelt over haar ervaringen bij de HZ

"Dankzij de HZ krijg ik de kans om mijn droom te verwezenlijken"

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Leraar Basisonderwijs? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Voor bepaalde schoolvakken gelden aanvullende toelatingseisen, ook als je een havo- of mbo-diploma hebt. Check goed aan welke eisen je moet voldoen via de website goedvoorbereidnaardepabo.nl.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo), mits je ook de toelatingstoetsen hebt behaald.

Studiekosten

Naast het wettelijke collegegeld heb je kosten voor bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn gemiddeld € 500 per jaar.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op via tel. 0118-489292 of via pabo@hz.nl.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.
Voor advies kun je ook in gesprek gaan met onze studiekeuzeadviseur. Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.

Van mbo naar hbo

Heb jij (bijna) een mbo-niveau 4-diploma, dan kom je voor een keuze te staan: gaan werken of doorstuderen.

De meerwaarde van hbo Leraar Basisonderwijs ligt er met name in dat je als leerkracht eindverantwoordelijk bent voor de hele groep en ook inhoudelijk voor de hele klas lesgeeft, in plaats van het werken met kleine groepen kinderen.

Als leraar in het basisonderwijs heb je andere taken en verantwoordelijkheden dan een onderwijsassistent of lerarenondersteuner, zoals:
- Je bent inhoudelijk verantwoordelijk voor de lessen/activiteiten in de klas.
- Je hebt een grotere impact op het leerproces van kinderen in jouw groep en brengt ook de groep als geheel verder.
- Je ontwikkelt jezelf als professional diepgaander op pedagogisch en didactisch gebied.

Kies dan voor deze voltijdopleiding Leraar Basisonderwijs. Binnen deze opleiding sta je 2 dagen per week op een leerwerkplek, maar krijg je ook alle tijd om je goed te ontwikkelen tot volwaardige leerkracht. De opleiding is meer gestructureerd en je krijgt nauwe begeleiding in je eigen ontwikkeling, maar ook in het maken van opdrachten.

Dan kun je kiezen voor de deeltijdvariant. De deeltijdopleiding gaat uit van het flexibel onderwijs.

Dan ben je zeker welkom bij de opleiding Leraar Basisonderwijs. We raden je aan het traject 'keuzedeel Pabo' te kiezen als je momenteel nog op het mbo studeert. Mail voor meer informatie hierover naar pabo@hz.nl.

Ben je benieuwd hoe studenten de overstap van mbo naar hbo hebben ervaren? Ze vertellen het in hun eigen woorden:

Studenten over de opleiding Leraar Basisonderwijs

Wil je weten wat onze studenten van de opleiding Leraar Basisonderwijs vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Portret van Sigrid, student Leraar Basisonderwijs
Sigrid, Student Leraar Basisonderwijs

Je staat niet alleen maar voor de klas. Als juf ben je nog zoveel meer!

Lees het verhaal van Sigrid
Portret Cas, student Leraar Basisonderwijs
Cas, Student Leraar Basisonderwijs

Werken met kinderen vind ik superleuk!

Lees het verhaal van Cas
Portret van Rick, student Leraar Basisonderwijs
Over de opleiding
Rick, Student Leraar Basisonderwijs

Vanaf het begin van de opleiding sta je al gelijk twee dagen voor de klas

Lees het verhaal van Rick

Leraar Basisonderwijs in de praktijk

Bekijk met wie de opleiding onder andere samenwerkt.

Opleidingsschool Zuidwest

We werken nauw samen met de Opleidingsschool Zuidwest: een samenwerkingsverband van basisscholen,…

Educatieve games

​Studenten Leraar Basisonderwijs en HBO-ICT ontwikkelen samen educatieve games voor het…
Leraar Basisonderwijs student in een klaslokaal met leerlingen

Meer informatie over Leraar Basisonderwijs?

Download dan de brochure met alle informatie.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Education’ achter je naam zetten.

Met je diploma op zak ben je bevoegd om les te geven in alle groepen van het basisonderwijs. Je kunt terecht in verschillende vormen van onderwijs, nationaal en internationaal in bijvoorbeeld België en de Antillen.

Wil je na de opleiding Leraar Basisonderwijs doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. De HZ biedt na je afstuderen de mogelijkheid om je kennis up-to-date te houden of je verder te specialiseren via verschillende opleidingen:

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

HZ Open Dag

Ontdek de HZ tijdens de Open Dag op 23 november.

Meeloopdag Basisschool

Loop een dagje mee op een basisschool op 18 november!

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Kijk ook eens naar deze opties

Pedagogiek

Begeleid en coach jij straks kinderen, jongeren en hun opvoeders? Als pedagoog ondersteun je…

Pedagogisch Educatief Professional

Heb jij oog voor talenten van kinderen? En wil jij een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling…
Studenten die samen muziek maken

Vakspecialist Muziek

Muziek is belangrijk voor kinderen! Muziek maken draagt bij aan hun emotionele intelligentie. Het…