Bachelor

Leraar Basisonderwijs

Leraar Basisonderwijs

Voor een basisschoolleraar is elke dag anders. Je doet namelijk veel meer dan lesgeven alleen. Je helpt kinderen groeien. Zo speel je een belangrijke rol bij hun ontwikkeling. Je brengt hen kennis en vaardigheden bij, maar werkt ook aan hun zelfvertrouwen. Je ontwikkelt hun talenten met uitdagende lessen. Je bent je ervan bewust dat wat kinderen van jou leren, de basis vormt voor de rest van hun leven.

Wil jij het beste uit ieder kind halen?
Kun je voor een goede sfeer in de klas zorgen? Dan is de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs iets voor jou. Je leert door de theorie direct in de praktijk toe te passen. Zo bereidt de opleiding je optimaal voor op deze baan.

Jij staat straks als juf of meester voor de klas. Als leerkracht heb je een brede kennis nodig. Denk aan kennis van de basisschoolvakken, maar ook kennis over lesmethoden en manieren om kinderen te stimuleren en motiveren. Je speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen. Om die reden onderhoud je contact met kindcentra, sportverenigingen en welzijnsorganisaties.

Ben jij toe aan een volgende stap in je loopbaan? De deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ leidt je op tot een creatieve, ondernemende en kritische leerkracht, die weet om te gaan met verschillende nationaliteiten en culturen. Zonder zelf nog voltijd naar school te gaan, leer je kinderen lesgeven - van regulier tot speciaal onderwijs. Dat doe je door de lesstof direct toe te passen op de werkplek. Verder specialiseer jij je in 1 van de 3 identiteitsrichtingen: openbaar, rooms-katholiek en protestants-christelijk.

Lees meer

Studieroutes

Als je al een hbo-opleiding of wo-opleiding succesvol hebt afgesloten, is het mogelijk om alsnog leraar te worden in het primair onderwijs of speciaal onderwijs met de studieroute Zij-instromer in beroep.

Kenmerken

  • Bachelor
  • Deeltijd
  • 4 Jaar
  • Nederlands
  • Vlissingen
  • September

Open Dag 4 februari

Kom meer te weten over Leraar Basisonderwijs in deeltijd op zaterdag 4 februari van 09.30 uur - 14.30 uur, locatie Vlissingen.

Inhoud opleiding

Programma

Hoewel je zelf bepaalt wanneer je aan welke leeruitkomst werkt, biedt de opleiding een opbouw. De bacheloropleiding bestaat uit een propedeusefase, hoofdfase en afstudeerfase. Lees hier alles over het programma van de deeltijd bacheloropleiding Leraar Basisonderwijs.

Propedeuse fase

In de propedeusefase leg je de basis om als hbo-professional aan de slag te gaan. Je start met leren studeren om je opleiding zo effectief mogelijk te doorlopen. Je verdiept je in de digitale vaardigheden en gaat aan de slag op de werkplek. Daarnaast werk je aan leeruitkomsten die passen bij jouw beginsituatie.

Hoofdfase

Je verdiept jouw kennis van en over onderwijs. Je verdiept je in de leeruitkomsten, gerelateerd aan de vakken als rekenen, Nederlands, wereldoriëntatie, beeldende vorming en muziek. Daarnaast werk je in theorie en op de werkplek aan het bekwaam worden als leerkracht basisonderwijs. De leeruitkomsten, die hierbij centraal staan, passen bij jouw situatie.

Afstudeerfase

Door het doen van een onderzoek verdiep je je in een onderwerp dat van belang is voor je werkplek. Je sluit de opleiding af met een portfolio waarin je aantoont dat je alle leeruitkomsten van de opleiding hebt behaald.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een:

Mbo niveau 4 diploma of Associate degree diploma:
Zoals mbo 4 Onderwijsassistent, mbo 4 Kind Professional, Ad Pedagogisch Educatief Professional of een ander mbo 4 diploma. Voordien maak je alle 3 de toelatingstoetsen: Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek*.

Havo-of vwo diploma:
Dan moet je voldoen aan kenniseisen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, biologie of NLT voldoe je aan deze toelatingseisen. Als je voor 1 of meer van deze vakken geen examen hebt gedaan, dan word je gevraagd een toelatingstoets af te leggen voor dat vakgebied*.

Hbo of wo-diploma
Dan kan je in 2023 het beste kiezen voor de Zij-instroom in beroep.

Toelatingstoetsen
- Voor aanvang van de opleiding maakt iedereen de informerende rekentoets WisCAT.
- *De toelatingstoetsen Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek kan je maken, zodra je voor de opleiding bent ingeschreven.
Alle toelatingstoetsen kan je in het eerste studiejaar herkansen.
Kijk op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl voor uitgebreide informatie over het toelatingstraject.

Werkplek

We adviseren je om deze opleiding te starten met minimaal 3 jaar werkervaring binnen de sector. Door deze werkervaring heb je vaardigheden ontwikkeld, die je kunnen helpen bij deze flexibele vorm van studeren.

De opleiding is gebaseerd op leren op de werkplek. Om die reden is het belangrijk dat je een werkplek hebt binnen het speciaal of regulier basisonderwijs. Je kunt hier minimaal 1 dag en maximaal 4 dagen per week werken aan je ontwikkeling als leraar. Het is belangrijk dat je werkgever je de ruimte geeft voor je opleiding en dat er voldoende begeleiding voor je beschikbaar is. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek binnen het basisonderwijs, voordat je aan de opleiding begint.

Toelatingsonderzoek 21+

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Voordien maak je alle 3 de toelatingstoetsen: Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek*. En voor aanvang van de opleiding maak jede informerende rekentoets WisCAT.

Flexibel studeren

Flexibel studeren in deeltijd

Bij de deeltijd bacheloropleiding Leraar Basisonderwijs is sprake van flexibel onderwijs. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd. Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen als je de deeltijd hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs afrondt. Het is het eindniveau van een onderwerp in jouw studie. Om die reden vormen de leeruitkomsten het uitgangspunt bij het onderwijs. Wat je al kent en kunt, bepaalt de hoeveelheid lesstof die je (nog) nodig hebt om de leeruitkomst te halen. Je behaalt het diploma als je alle leeruitkomsten beheerst.

Leerstijl

In de flexibele deeltijdopleiding maken we gebruik van online onderwijs in de vorm van online bijeenkomsten en e-learning. Daarnaast leer je op je werkplek bij je werkgever. En natuurlijk leer je tijdens de contactmomenten met docenten en medestudenten op school. Deze verschillende vormen van leren kun je flexibel inzetten. Op ieder moment bepaal je zelf welke vorm het beste bij je past. Je kiest ook zelf in welke werkomgeving je aan de praktijkopdrachten werkt. Jij creëert je eigen randvoorwaarden om succesvol te kunnen studeren.

Begeleiding

Je studieloopbaancoach (SLC) adviseert, coacht en houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten. Jij bepaalt zelf wanneer je behoefte hebt aan coaching en welke vragen je daarbij centraal wilt stellen. De studieloopbaancoach begeleidt je tijdens de hele opleiding. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden. Op de werkplek zelf krijg je begeleiding van een mentor, een collega of de leerkracht van de groep waar jij werkt of stage loopt. Met deze mentor en je studieloopbaancoach stel je een studieplan op.

Van mbo naar hbo

Van mbo naar hbo

Nieuwsgierig of een mbo-opleiding goed aansluit op deze hbo-opleiding?

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.
Heb je inhoudelijke vragen over de opleiding? Mail je vraag naar pabodeeltijd@hz.nl.

Lesdag

De lesdag is op dinsdag. De bijeenkomsten zijn van 9:00-17:00 uur op de HZ. Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Leslocatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De bachelor Leraar Basisonderwijs in deeltijd start in september.

Studiekosten

Naast het bepaald collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Urenbelasting

De omvang van de opleiding bedraagt 240 EC. De duur van de opleiding is afhankelijk van je ervaring, kennis, en capaciteit en verschilt daarom per persoon.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Wil jij het beste uit ieder kind halen?

Download dan onze brochure, lees alle informatie over deze opleiding nog eens rustig na en wie weet sta jij straks voor de klas als juf of meester!

Na de opleiding

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Education’ achter je naam zetten.

Beroepen

Met je diploma op zak ben je bevoegd om les te geven in alle groepen van het basisonderwijs. Je kunt terecht in verschillende vormen van onderwijs, nationaal en internationaal in bijvoorbeeld België en de Antillen.

Doorstuderen

Wil je na de opleiding Leraar Basisonderwijs doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. De HZ biedt na je afstuderen de mogelijkheid om je kennis up-to-date te houden of je verder te specialiseren via verschillende opleidingen:

Ervaringen

Student en werkgever aan het woord

Wil jij weten wat student Saskia vindt van de opleiding Leraar Basisonderwijs in deeltijd en waarom ze voor deze opleiding heeft gekozen? En wat de opleiding betekent voor jouw baankansen volgens werkgever Ellen? Lees dan hier hun verhalen.

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past?
Vraag bijvoorbeeld een adviesgesprek aan. Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Adviesgesprek studeren in deeltijd
Wil je meer weten over studeren in deeltijd? Meld je aan voor een persoonlijk adviesgesprek en bespreek de mogelijkheden.
Gesprek aanvragen
Bekijk de online voorlichting
Van de bacheloropleiding Leraar Basisonderwijs in deeltijd. Volg deze online voorlichting en je komt meer te weten over de opleiding, flexibel onderwijs en de praktische zaken rondom het volgen van een deeltijdopleiding.
Bekijk nu
Check of een deeltijd hbo-studie iets voor jou is!
Wil je jezelf verder ontwikkelen? Misschien is een hbo-opleiding iets voor jou. Je kunt naast je baan een deeltijd hbo-opleiding volgen aan een hogeschool. Daarmee kun je werken en studeren goed combineren. Wil je ontdekken of het iets voor jou is? Doe de quiz!
Doe de quiz
Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Social

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan