Associate degree

Pedagogisch Educatief Professional

Pedagogisch Educatief Professional

Heb jij oog voor talenten van kinderen? En wil jij een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van kinderen en hun talenten tot bloei laten komen? Dan is deze Associate degree Pedagogisch Educatief Professional iets voor jou!

Een professional voor kinderen van 0 tot 14 jaar oud
Kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar oud zijn volop in ontwikkeling. Ouders, opvoeders, de school, de kinderopvang en alle andere partijen in het netwerk van een kind dragen hier aan bij. Jij bent straks degene die ervoor zorgt dat kinderen hun talenten ontwikkelen. Vanuit een gerichte observatie kun je behoeftes bij kinderen signaleren. En weet je hoe je een behandelingsplan voor normale of licht problematische ontwikkelvraagstukken kunt uitvoeren. Denk aan zindelijkheid, taalverwerving en omgaan met cultuurverschillen bij 0 tot 8 jarigen of aan opstandig gedrag, huiswerkbegeleiding, overgang van basisschool naar het voortgezet onderwijs en gamen bij 8 tot 14 jarigen. Bij meer problematische vraagstukken weet je precies welke professional je kunt in schakelen en zie je er op toe dat alle partijen betrokken blijven bij de ontwikkeling van het kind.

Lees meer

Kenmerken

  • Associate degree
  • Deeltijd
  • 2 Jaar
  • Nederlands
  • Vlissingen
Inhoud opleiding

Programma

Je werkt met leeruitkomsten die je in de praktijk dient te behalen. In lessen krijg je theorie, handvatten en instructies aangereikt die je direct kunt toepassen. Hoe je de kennis en vaardigheden in de praktijk gaat toepassen bespreek je met docenten en studenten in de leerteams. In de praktijk verzamel je bewijsmaterialen om aan te tonen dat je de leeruitkomst hebt behaald. Deze neem je op in je portfolio. Je bent vrij om lessen bij te wonen of later terug te kijken.

Jaar 1

In het eerste jaar van de opleiding staat het opgroeien van kinderen centraal. Je verdiept je in de theorie van de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. Thema’s die hierbij aan bod komen:

Het kind en zijn ontwikkeling
Op basis van opgedane kennis analyseer je in welke ontwikkelingsfase een kind in jouw praktijksituatie zich bevindt. Vervolgens leer jij welke concrete vervolgacties voor jouw rol om het gedrag van kinderen positief te blijven stimuleren. Die communiceer jij ook met de ouders/opvoeders.

Gespreksvoering en spelontwikkeling
Zowel in communicatie als in spel maak je contact, luister je naar jeugdigen en sluit je aantoonbaar aan bij hun belevingswereld en ontwikkelingsniveau.

Methodisch handelen
Je handelt volgens een vaste structuur (methodisch) en zet het sociaal netwerk van een jeugdige op de juiste manier in bij de begeleiding in zijn/haar ontwikkelingsbehoefte.

Talentontwikkeling
Je creëert een leerrijke omgeving voor kinderen waarbij talenten worden benut en versterkt om kinderen te helpen groeien in de verscheidenheid aan schoolse competenties.

Jaar 2

In het tweede leerjaar ga je jezelf verdiepen in je verdere ontwikkeling als pedagogisch educatief professional:

• Oplossings- en systeemgericht werken
• Talentontwikkeling
• Coachen en begeleiden
• Handelen volgens juridische kaders
• Ontwikkelen van onderzoekend vermogen
• Preventief voorlichten
• Uitvoeren van praktijkonderzoek

Leerstijl

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je werkt (online) samen met medestudenten, bespreekt je aanpak, geeft en vraagt feedback op je handelen. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Begeleiding

In de opleiding werk je zowel aan je persoonlijke als professionele ontwikkeling. Je krijgt hierbij persoonlijke begeleiding, waarbij 'talentgericht werken' centraal staat. Tijdens je studie krijg je feedback van medestudenten, docenten en je coach op jouw opgeleverde werk.

In het uitvoeren van opdrachten en onderzoek heb je keuzevrijheid, zodat je jezelf intellectueel en creatief verder kan ontwikkelen. Zo voer je je opdrachten uit die passen bij de organisatie waarvoor je werkt, je interesses en je leerwensen.

Flexibel studeren

Flexibel onderwijs

Studeren in deeltijd betekent dat je flexibel onderwijs krijgt. Om je diploma te halen, toon je aan dat je leeruitkomsten beheerst. Een leeruitkomst is een bepaald eindniveau van een vak of onderwerp in jouw studie. Je bepaalt zelf wanneer, hoe en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Ook kies je zelf hoe je leert: je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving als projecten die aansluiten bij wat jij wilt leren.

Flexibele studieduur

Tijdens deze opleiding is jouw studieduur flexibel. Hoe lang jij over je studie doet, is afhankelijk van het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant als mede jouw werkervaring en het aantal vrijstellingen. Dit maakt dat je heel gericht gaat studeren. Voor een volledige Associate degree-opleiding staat 2 jaar en in totaal 120 ec.

Leerstijl

Hoe je leert, bepaal jij zelf. Zo kun je kiezen voor online, face-to-face, klassikaal of een leerstijl in groepsbijeenkomsten. Het grote voordeel van studeren in groepsvorm is dat je ook van elkaar kunt leren. Zo is elke student werkzaam in een andere organisatie en leer je thema’s vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over leerstijlen? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Begeleiding

Advies en coaching krijg je tijdens deze opleiding van je studieloopbaancoach. Zo krijg je advies in een juiste balans tussen werk en privé. Door aandacht te schenken aan het plannen en organiseren, is het zelfs mogelijk om leeruitkomsten tijdens je werk te beoefenen. Het docententeam staat voor je klaar bij jouw zoektocht naar de juiste kennis en om vakinhoudelijke vragen te beantwoorden.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Vooropleiding

Voor de opleiding Pedagogisch Educatief Professional gelden de volgende opleidingseisen:

Vooropleiding
Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma. Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Werkplek

Tijdens de opleiding pas je wat je geleerd hebt, direct toe in de praktijk. Daarom heb je tijdens het volgen van deze opleiding een relevante werkplek (betaald of onbetaald) van minimaal 16 uur per week nodig. Belangrijk is dat je een werkplek hebt in de context van het onderwijs, kinderopvang, welzijn of jeugdzorg en dat je werkt met een doelgroep van kinderen van 0 tot 14 jaar oud.

Van mbo naar hbo

Wat is het verschil tussen Pedagogisch Educatief Professional en Leraar Basisonderwijs?

Lees deze blog en bekijk de verschillen tussen de opleidingen.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijd Associate degree-opleiding Pedagogisch Educatief Professional? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Lesdag

Je hebt een vaste lesdag in week op de HZ van 9.00 uur tot 17.45 uur. Daarnaast heb je twee dagen in de week een werkplek waar je praktijkervaring op doet.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Studieduur

De norm voor een Associate degree is twee jaar. Je dient 120 ec te behalen.

Urenbelasting

Gemiddeld ben je twintig uur per week bezig met je deeltijdstudie. Daarvan ga je één dag per week naar school. Daarnaast besteed je tijd aan zelfstudie en praktijkopdrachten tijdens je werk.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Ervaringen

Studenten en werkplekbegeleiders aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van deze deeltijdopleiding Associate degree vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees de ervaring van deze studenten.

Download de brochure van Pedagogisch Educatief Professional deeltijd

Wil je alle informatie over de opleiding Pedagogisch Educatief Professional nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Na het behalen van de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional mag je de titel ‘Associate degree (Ad)’ achter je naam zetten.

Doorstuderen

Wanneer je na deze Ad-opleiding wil doorstuderen, dan is het mogelijk om door te stromen naar de bachelors Leraar Basisonderwijs en Pedagogiek.

Leraar Basisonderwijs

Als je wilt doorstromen naar het derde jaar van de Bacheloropleiding Leraar Basisonderwijs, dan moet je vooraf alle toelatingstoetsen en de rekentoets 'Wiscat'met een score van 120 i.p.v. 103 behalen.
Vervolgens volg je tijdens de bachelor een aanvullend schakelprogramma. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke studieprogramma; uiteenloopt van minimaal 30 tot ongeveer 60 studiepunten. Voor dit programma gebruik je de vrije ruimte (minor) in jaar 3, maar doe je ook deels in je eigen tijd.

Pedagogiek
Wil je verder met de Bachelor-opleiding Pedagogiek? Dan kun je direct doorstromen in het derde jaar van de opleiding. Er zijn geen aanvullende toelatingseisen, dan je Associate degree-diploma.

Beroepen

De Ad Pedagogisch professional Kind en Educatie leidt je op voor rollen als ondersteuner, begeleider, vormgever en initiator binnen het onderwijs, de kinderopvang, welzijnsorganisaties of de jeugdzorg. Na je afstuderen ben je een volwaardige jeugdprofessional die de weg weet in een multidisciplinair team!

Dit betekent dat je na het behalen van je Associate degree-diploma, aan de slag kunt gaan als gespecialiseerde pedagogisch medewerker, pedagogisch coach, onderwijsondersteuner, leraarondersteuner of peuterspeelzaalleidster.

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Check of een deeltijd-opleiding iets voor jou is!

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Doe de quiz

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Gesprek aanvragen

Ontdek onze deeltijdopleidingen

Heb je een bepaalde deeltijdopleiding op het oog? Bekijk een online voorlichting en ontdek gelijk of de opleiding iets voor jou is!

Kijk hier
Bekijk alle studiekeuzeactiviteiten
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Als favoriet opslaan