Heb jij een passie voor het begeleiden van kwetsbare mensen? Hoe zorg je ervoor dat deze mensen zich staande houden in de maatschappij? Kies voor de deeltijdopleiding Social Work en leer hoe jij hen helpt.

Je verdiept je kennis en je ontwikkelt je tot een social worker die kwetsbare mensen professioneel ondersteunt. Denk aan mensen met een verslaving, een beperking, psychische problemen, schulden of andere problemen. De opleiding is zo opgezet dat je als sociaal werker in diverse functies bij verschillende organisaties in de hulpverlening en dienstverlening kunt werken.

Een social worker heeft zijn gereedschap altijd bij zich. Met hoofd, hart en handen geeft een social worker de juiste zorg door te luisteren, analyseren, stimuleren, organiseren en ondersteunen. Als social worker heb je een goed inlevingsvermogen, zie je mogelijkheden en kansen en sta je open voor anderen. Je wordt opgeleid met kennis over onder andere psychologie, sociologie, stoornissen en ziektebeelden. Je ontwikkelt een cliëntgerichte houding en vaardigheden om mensen te ondersteunen of begeleiden.

Bij de deeltijdopleiding zijn leren en werken aan elkaar gekoppeld. Wat je leert, kun je meteen toepassen in de praktijk. Het eerste gedeelte van de opleiding is heel breed, daarna specialiseer je je door te kiezen voor een bepaald profiel. Je kunt kiezen voor de profielen Welzijn en Samenleving, Jeugd- en Gezinsprofessional of Zorg. Welke richting jij ook kiest, je kunt veel betekenen voor jouw cliënt!

Wil je doorgroeien binnen of buiten je organisatie? Combineer werken en studeren en kies voor de deeltijd hbo-bachelor Social Work!

De beste opleiding Social Work van Nederland

Deze opleiding is volgens de Keuzegids 2025, naast topopleiding, ook de beste opleiding Social Work van Nederland.

Varianten

Voltijd bachelor

Social Work

Deeltijd associate degree

Sociaal Werk
Deeltijd student in gesprek met een studiekiezer tijdens de HZ Open Dag

Open Dag 23 november

Kom meer te weten over Social Work in deeltijd op zaterdag 23 november van 9.30 tot 14.30 uur, locatie Vlissingen.

Meld je aan

Programma

Lees hier alles over het programma van de deeltijd bacheloropleiding Social Work.

Bij de deeltijd bacheloropleiding Social Work wordt flexibel onderwijs gegeven. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd.

Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen als je de hbo-opleiding Social Work afrondt. De leeruitkomsten zijn het uitgangspunt. Wat je al kent en kunt, bepaalt de hoeveelheid lesstof dat je nodig hebt om de leeruitkomst te halen.

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je werkt (online) samen met medestudenten, geeft feedback en bekijkt lesmateriaal. Samen leren is heel belangrijk voor een social worker, omdat je goed moet kunnen samenwerken. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

In de loop van de opleiding kies je uit een van deze profielen: Welzijn en Samenleving, Jeugd en Gezinsprofessional of Zorg.

  • Als je werkzaam bent in de GGZ, dan kun je je specialiseren als GGZ-agoog met het profiel Zorg.
  • Als je werkzaam bent in de jeugdzorg, dan kun je je specialiseren met het profiel Jeugd- en gezinsprofessional. Het is mogelijk om je te registreren in het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ-register).

Opbouw opleiding

Lees hier over de opbouw van je opleiding.

Social Work is een brede opleiding. Tijdens de opleiding oriënteer je je op het brede beroepenveld. Je leert over psychologie, gespreksvaardigheden, methodieken en hoe je onderzoek doet, maar je lost ook ethische dilemma’s op. Je voert opdrachten uit op je werk. Heb je nog geen passende werkplek? Dan kun je ook vrijwilligerswerk doen of stage lopen in het sociale domein. Vervolgens zoek je in het eerste studiejaar een passende werkplek.

In de loop van de opleiding kies je uit één van deze profielen: Welzijn en samenleving, Jeugd- en gezinsprofessional of Zorg. Je volgt onder andere vakken over ethiek, interdisciplinair samenwerken, leren en innoveren. Je kiest een minor en je voert een afstudeeronderzoek uit.

Tijdens de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Social Work minoren

Social Work biedt een aantal minoren aan waarvoor je kunt kiezen:

  • Train de trainer
  • Jeugd- en gezinsprofessional
  • Zorg en ondersteuningsprofessional
Registreren als SKJ-professional en GGZ Agoog?

Wil je jezelf registreren als SKJ-professional en GGZ-Agoog? Combineer dan slim je profiel en minor.

  • Als je het profiel Zorg volgt, kun je je registreren als GGZ-Agoog. Wil je je ook registeren als SKJ-professional? Kies dan voor de minor Jeugd- en Gezinsprofessional. Na het behalen van je bachelordiploma kom je mogelijk in aanmerking voor een verkorte nascholing waarmee je je kunt registreren als SKJ-professional.
  • Als je het profiel Jeugd- en Gezinsprofessional hebt gekozen, dan kun je je registreren als SKJ-professional. Wil je je ook registreren als GGZ Agoog? Kies dan voor de minor Zorg en Ondersteuningsprofessional. Na het behalen van je bachelordiploma kom je mogelijk in aanmerking voor een verkorte nascholing waarmee je je kunt registreren als GGZ Agoog.

Je sluit je opleiding af met een afstudeeronderzoek op je werkplek. Tijdens de opleiding leer je hoe je een onderzoek uitvoert. Je kiest een onderwerp binnen je werkplek waarop je onderzoek uitvoert en aanbevelingen doet om innovatie binnen jouw organisatie te stimuleren.

Thumbnail van animatie over flexibel studeren

Toelatingseisen

Voor de opleiding Social Work gelden de volgende opleidingseisen:

Je bent toelaatbaar met een mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma. Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Je hebt in de hoofdfase een werk- of praktijkplek op hbo-niveau nodig om opdrachten uit te voeren en je leeruitkomsten te behalen.

NiveauWerkplekUren per niveau
Minimaal 2 jaar werkervaring (mbo-niveau 3/4)
P-faseRelevant (vrijwilligers) werk of stage120 uur
Hoofdfase APassende werkplek Social Work. Minimaal niveau 4, maar groeiend naar niveau 5 (Ad-niveau)640 uur
Hoofdfase BPassende werkplek bij het gekozen profiel. Minimaal niveau 4/5, maar groeiend naar niveau 6 (bachelor-niveau)800 uur per leerjaar

Met een Associate degree-diploma Sociaal Werk (voorheen Health & Social Work) op zak kun je doorstromen naar de bachelor Social Work aan de HZ. Heb je gestudeerd aan de Associate degrees Academie in Roosendaal of de Avans Academie Associate degrees in Den Bosch? Dan kun je in 2 jaar tijd je bachelordiploma Social Work behalen, waarbij je tijdens de minorfase een standaard schakelprogramma volgt. Je wordt hierbij begeleid door een coach en vakdocenten.

Heb je aan een andere onderwijsinstelling je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we naar de studiepunten die je hebt gehaald om te bepalen welke vrijstellingen je kunt krijgen en hoelang je vervolgstudie nog zal duren. De vrijstellingsprocedure wordt gestart zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink.

Wil je voor je aanmelding alvast weten wat dit ongeveer voor jou zal betekenen? Of heb je andere vragen over doorstromen van een Associate degree naar een bachelor? Dan kun je contact met ons opnemen via dit formulier.

Handige info

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijd bacheloropleiding Social Work? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Lesdag

Je komt elke maandag naar de HZ in Vlissingen. In de schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten of lessen.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Deeltijd of duaal?

Je kunt deze opleiding in deeltijd of duaal volgen. Het programma, de inhoud en het vereiste voor een passende werkplek zijn hetzelfde. Onderdeel van een passende werkplek is dat de werkgever begeleiding moet kunnen bieden op hbo-niveau. Het verschil tussen deeltijd of duaal zit in de betaling van het onderwijs, dat lichten we hieronder toe.

Deeltijd

Voor een deeltijdopleiding geldt een lager tarief collegegeld. Je hebt geen recht op studiefinanciering.

Duaal

Mocht je werkgever de opleiding betalen, dan is het interessant om voor 'duaal' te kiezen. Je werkgever sluit met jou een onderwijsovereenkomst af. Hiermee bevestigt de werkgever aan jou dat afgesproken faciliteiten als tijd, begeleiding, vergoeding en rollen gedurende een overeengekomen periode beschikbaar worden gesteld. Je werkgever kan als tegemoetkoming in kosten als verlet, studiematerialen, collegegeld en begeleiding in aanmerking komen voor subsidie.

Urenbelasting

Gemiddeld ben je twintig tot dertig uur per week bezig met je deeltijdstudie. Daarvan ga je één dag per week naar school. Daarnaast besteed je twaalf tot twintig uur per week aan zelfstudie en praktijkopdrachten tijdens je werk. In totaal dien je 240 ec te behalen om je bachelordiploma te halen.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Studenten aan het woord

Wil je weten wat onze studenten van de deeltijdopleiding Social Work vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees de ervaring van deze studenten.

Portret van Monique, deeltijd student Social Work
Monique, Alumnus Social Work deeltijd

Je groeit in je professionaliteit, in je zelfvertrouwen, in je uitstraling.

Lees het verhaal van Monique
Portret Jelma, student Social Work
Jelma, Student Social Work

Omdat de deeltijd flexibel is, doe ik de opleiding op mijn eigen tempo en dat is heerlijk.

Lees het verhaal van Jelma
Over de opleiding
Saman, Student Social Work

Ik ben enorm blij met de carrièreswitch die ik heb gemaakt: ik sta nu in mijn kracht.

Lees het verhaal van Saman
Rood hartje in twee handen

Download de brochure van Social Work deeltijd

Wil je alle informatie over de opleiding Social Work nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Wat is het verschil tussen de deeltijdstudie Social Work en Sociaal Werk?

Met beide opleidingen word je opgeleid om andere mensen te helpen. Je wordt voorbereid op een baan in de zorg- en welzijnssector. De insteek hoe je mensen helpt, verschilt per opleiding. In deze blog lees je er meer over.

Na de opleiding

Als je bent afgestudeerd mag je de titel Bachelor of Social Work gebruiken. Daarnaast krijg je de aantekening afstudeerrichting Welzijn en Samenleving, Jeugd- en Gezinsprofessional of Zorg op je diploma.

Als je je tijdens de opleiding gespecialiseerd hebt als GGZ-agoog of Jeugd- en Gezinsprofessional krijg je hiervan een aantekening op je diploma.

Na je afstuderen kun je alle kanten op binnen het sociale domein, afhankelijk van je afstudeerrichting en huidige baan. Je kunt gaan werken als begeleider in een psychiatrische instelling, als maatschappelijk werker of als ambulant hulpverlener. Welk beroep je ook kiest, je komt altijd te werken met mensen die tijdelijk of langdurig hulp of ondersteuning nodig hebben. Je kunt terecht bij bedrijven, scholen, zorginstellingen, de geestelijke gezondheidszorg of jeugdzorg.

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. Je kunt bijvoorbeeld een universitaire master halen.

De HZ biedt verschillende post-hbo-opleidingen en cursussen op het gebied van Social Work aan:

  • Inspiratie voor hulpverleners
  • Praten met Kinderen
  • Drama
  • De Creatieve Hulpverlener
  • Psychopathologie
  • Praktijkbegeleiding
  • Psychotrauma en verliesverwerking
  • Signs of Safety
  • Seksualiteit en intimiteit in de hulpverlening
  • Intervisie en supervisie

Gerelateerde opleidingen

Portret van Pedagogiek student in deeltijd

Pedagogiek

Heb jij de ambitie om meer uit je carrière te halen en jouw kennis en expertise te delen middels…

Verpleegkunde (HBO-V)

Ben je klaar voor de volgende stap in je verpleegkundige carrière? Dan is de deeltijd bachelor…

Sociaal Werk

Wil je mensen in kwetsbare situaties in onze samenleving helpen zo goed en zo zelfstandig mogelijk…

Studiekeuzehulp

Overweeg je weer te gaan studeren, maar twijfel je of het bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Quiz deeltijd

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Bekijk alle studiekeuzeactiviteiten