Social Work

Jij bent altijd voor iedereen een luisterend oor en als er iemand begeleiding of steun nodig heeft, sta je direct klaar. Daarom ben jij op weg een goede social worker te worden. Kies voor de HZ-deeltijdopleiding Social Work om jouw kennis en vaardigheden te vergroten en om werken en leren aan elkaar te koppelen.

Social Workers nemen zichzelf als gereedschap mee naar hun werk. Ze beschikken over een breed scala aan vaardigheden. Ze luisteren, analyseren, stimuleren, organiseren en ondersteunen en laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Ze staan met beide benen op de grond als het spannend wordt, beschikken over goed inlevingsvermogen, zien mogelijkheden en kansen en kunnen openstaan voor anderen. 

Bij de deeltijdopleiding zijn leren en werken aan elkaar gekoppeld. Wat je leert, kun je meteen toepassen in de praktijk. Je kunt kiezen voor de afstudeerrichtingen Welzijn en Samenleving, Jeugd of Langdurige Zorg. Daarnaast kun je je tijdens de opleiding specialiseren als GGZ-agoog of Jeugdzorgwerker. Welke richting jij ook kiest, je kunt veel betekenen voor jouw cliënt!

Lees meer
Download brochure

Studenten over de opleiding

Wil jij weten hoe studenten en alumni de opleiding Social Work deeltijd ervaren? Lees het in hun eigen verhaal.

Lahcen Tweedejaarsstudent Social Work deeltijd "Studeren aan een opleiding die goed aangeschreven staat vind ik erg belangrijk." Lees over de studiekeuze van Lahcen

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding. 

Social Work is een brede opleiding. Tijdens de opleiding oriënteer je je op het brede beroepenveld. Je leert over psychologie, gespreksvaardigheden, methodieken en hoe je onderzoek doet, maar je lost ook ethische dilemma’s op. Je doet opdrachten tijdens je werk en gaat daarnaast aan de slag als vrijwilliger. Dat mag binnen je eigen organisatie zijn.

In de loop van de opleiding kies je uit de afstudeerrichtingen Welzijn en samenleving, Jeugd of Langdurige zorg. Je volgt onder andere vakken over Projectmanagement en Psychotrauma en verliesverwerking en je kiest een minor. Daarnaast voer je je afstudeeronderzoek uit. 

Tijdens de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland.

Social Work minoren
Je kunt onder andere kiezen uit de minoren GGZ-agoog (psychiatrie) en Jeugdzorgwerker. Bij deze minoren krijg je een aantekening op je diploma als je je met je afstudeerstage en –onderzoek in hetzelfde onderwerp verdiept. Je kunt ook gaan voor de Wijkprofessional, waarbij je veel samenwerkt met de overheid. Of kies International Practice, waarbij je een half jaar vrijwilligerswerk en onderzoek in het buitenland doet.

In overleg met je studie loopbaan coach is het ook mogelijk een minor van een andere opleiding te volgen. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Je sluit je opleiding af met een praktijkgericht afstudeeronderzoek. 

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen als je de hbo-opleiding Social Work afrondt. De leeruitkomsten zijn het uitgangspunt. Wat je al kent en kunt bepaalt de hoeveelheid lesstof dat je nodig hebt om de leeruitkomst te halen. 

Flexibel studeren

Praktijkgericht onderzoek

Je leert praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Dat doe je door kennis te leren en ieder jaar onderzoeken te doen. Een onderzoekende houding is belangrijk voor een Social Worker. Zo draag je bij aan een betere uitwerking van gebruikte methodes. Of leer je zorginstellingen om te gaan met veranderingen, zoals een nieuwe Jeugdwet. Uiteindelijk zorg je ervoor, mede door onderzoek, dat je je cliënten het best kunt helpen.

Studievorm

Lees op welke manier je studeert bij de deeltijdopleiding Social Work. 

Studievorm

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je werkt (online) samen met medestudenten, geeft feedback en bekijkt lesmateriaal. Samen leren is heel belangrijk voor een social worker, omdat je goed moet kunnen samenwerken. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je.

Urenbelasting

Gemiddeld ben je twintig tot dertig uur per week bezig met je deeltijdstudie. Daarvan ga je één dag per week naar school. Daarnaast besteed je twaalf tot twintig uur per week aan zelfstudie en praktijkopdrachten tijdens je werk.

In totaal dien je 240 ec te behalen om je bachelordiploma te halen. 

Dagen en locatie

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ in Vlissingen. In de schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten of lessen.

Werkplekleren

Je hebt vanaf de Hoofdfase een werk- of praktijkplek nodig om opdrachten uit te voeren. Op je werkplek moet je opdrachten kunnen uitvoeren op hbo-niveau, om je leeruitkomsten te halen.

NiveauWerkplekUren per niveau
Minimaal 2 jaar werkervaring (mbo niveau 3/4)
P-faseRelevant (vrijwilligers) werk of stage
(minimaal tbv de LU contactleggen en onderhouden en
de LU belangen behartigen)
120 uur
Hoofdfase APassende werkplek Social Work
Minimaal niveau 4
Groeiend naar niveau 5 (Ad niveau)
640 uur
Hoofdfase BPassende werkplek bij het gekozen profiel
Minimaal niveau 4/5 - groeiend naar niveau 6 (hbo)
800 uur per leerjaar
Begeleiding

Wij zorgen voor persoonlijke begeleiding. Je krijgt een studie loopbaan coach (SLC) die je studievoortgang in de gaten houdt, je coacht en adviseert. Je leert hoe je efficiënt en effectief kunt studeren. Daarbij houden we rekening met wat jij nodig hebt om gemotiveerd en met vertrouwen aan de slag te gaan.

Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) nascholing

Het is mogelijk om de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ nascholing te volgen via de deeltijd opleiding Social Work. 

Toelatingseisen

Voor de deeltijdopleiding Social Work gelden de volgende toelatingseisen.

Toelatingseisen
 • havo- of vwo-diploma. Er worden geen eisen gesteld aan je gekozen profiel of vakken;
 • of: mbo-diploma niveau 4; 
 • of: propedeuseverklaring van een andere opleiding; 
 • of: op basis van een toelatingsonderzoek 21+;
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Doorstromen van een associate degree naar een bacheloropleiding

Met een Associate degree-diploma Health & Social Work op zak kun je doorstromen naar de bachelor Social Work aan de HZ. Heb je gestudeerd aan de Associate degrees Academie in Roosendaal of de Avans Academie Associate degrees in Den Bosch? Dan kun je in twee jaar tijd je bachelordiploma Social Work behalen zonder eerst een schakelprogramma te volgen. Heb je aan een andere onderwijsinstelling je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we naar de studiepunten die je hebt gehaald om te bepalen welke vrijstellingen je kunt krijgen en hoe lang je vervolgstudie nog zal duren. De vrijstellingsprocedure wordt gestart zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink. Wil je voor je aanmelding alvast weten wat dit ongeveer voor jou zal betekenen, dan kun je contact met ons opnemen via dit formulier. Heb je andere vragen? Ook dan helpen we je graag! Stel je vraag hier en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over de deeltijdstudie Social Work vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er gemiddeld zo’n € 400,- extra kosten per jaar voor boeken, studiematerialen en excursies. 

Startmoment

De deeltijdopleiding Social Work start in september. 

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Social Work? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.  

Adviesgesprek

Overweeg jij om (weer) te gaan studeren, maar weet je niet zeker of het wel bij jou past? Vraag een adviesgesprek aan! Tijdens dit gesprek geven we je meer informatie over de inhoud, studievorm en de combinatie tussen studeren, werken en je privéleven.

Na de opleiding

Lees hier wat je mogelijkheden na de opleiding zijn.

Als je bent afgestudeerd mag je de titel Bachelor of Social Work gebruiken. Daarnaast krijg je de aantekening afstudeerrichting Welzijn en Samenleving, Jeugd of Langdurige Zorg op je diploma. 

Als je je tijdens de opleiding gespecialiseerd hebt als GGZ-agoog of Jeugdzorgwerker krijg je hiervan een aantekening op je diploma. 

Na je afstuderen kun je alle kanten op binnen het sociale domein, afhankelijk van je afstudeerrichting en huidige baan. Je kunt gaan werken als begeleider in een psychiatrische instelling, als maatschappelijk werker of als ambulant hulpverlener.  Welk beroep je ook kiest, je komt altijd te werken met mensen die tijdelijk of langdurig hulp of ondersteuning nodig hebben. Je kunt terecht bij bedrijven, scholen, zorginstellingen, de geestelijke gezondheidszorg of jeugdzorg.

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. Je kunt bijvoorbeeld een universitaire master halen. 

De HZ biedt verschillende post-hbo-opleidingen en cursussen op het gebied van Social Work aan:

 • Inspiratie voor hulpverleners
 • Praten met Kinderen
 • Drama
 • De Creatieve Hulpverlener
 • Psychopathologie
 • Praktijkbegeleiding
 • Psychotrauma en verliesverwerking
 • Signs of Safety
 • Seksualiteit en intimiteit in de hulpverlening
 • Intervisie en supervisie
Als favoriet opslaan
Als favoriet opslaan