Ben je klaar voor de volgende stap in je verpleegkundige carrière? Dan is de deeltijd bachelor Verpleegkunde een goede keuze voor jou. De kennis en vaardigheden die je al hebt, ga je verder uitbreiden. Zo leer jij zelfverzekerd in complexe en onvoorspelbare zorgsituaties te handelen. In deze opleiding ontwikkel je ook onderzoeksvaardigheden en je verpleegkundig leiderschap. Je leert om de regie te nemen in het hele zorgproces en je coördineert en organiseert de inzet van andere zorgverleners.

Bij deze deeltijd opleiding ben je zelf verantwoordelijk voor je leerproces. Je neemt het initiatief in wat, waar en wanneer je wilt leren. Wat je leert, pas je toe in je werk. Onze toegewijde docenten staan klaar om je hierbij te begeleiden. De docenten, medestudenten en gastexperts inspireren je en dagen je uit, zodat je kan groeien in je vakgebied. Jouw toekomst als hbo-verpleegkundige begint hier, bij de HZ!

Verpleegkunde is een topopleiding

De opleiding Verpleegkunde is volgens de Keuzegids 2024 een topopleiding.

Varianten

Voltijd bachelor

Verpleegkunde (HBO-V)

Voltijd bachelor

Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde)

Programma

Lees hier alles over het programma van de deeltijd bacheloropleiding Verpleegkunde.

Bij de deeltijd bacheloropleiding Verpleegkunde wordt flexibel onderwijs gegeven. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe je leert. Ook kun je keuzes maken tijdens de 'leerroute' die passen bij jouw situatie. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

De leeruitkomsten zijn het uitgangspunt. Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen als je de hbo-opleiding Verpleegkunde afrondt. Tijdens je werk verzamel je bewijzen voor in je portfolio waarmee je aantoont dat je voldoet aan de gestelde criteria.

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je leert samen met medestudenten in een peergroup. Je geeft elkaar feedback op opdrachten die je individueel maakt. Samen leren is heel belangrijk, omdat je goed moet kunnen samenwerken. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Student en docent over de opleiding

Bekijk de video's van Esther, Daniël en docent Judith

Flexibel studeren

Ontdek wat flexibel onderwijs is
Flexibel studeren in deeltijd

Toelatingseisen

Voor deze deeltijdopleiding Verpleegkunde gelden de volgende toelatingseisen:

 • Je hebt een mbo verpleegkunde niveau 4 afgerond of een in-service opleiding A, B, Z.

Je hebt tijdens je opleiding een werk- of praktijkplek van minimaal 16 uur nodig. Op deze manier kun je opdrachten in de praktijk uitvoeren en kun je dit beter in de context plaatsen. HZ beoordeelt of jouw werkplek relevant is.

Je werkplek is relevant als je:

 • begeleiding krijgt van een hbo-verpleegkundige die je ondersteunt in je leerproces.
 • wat je geleerd hebt in de praktijk kan brengen en je er opleidingsopdrachten kunt uitvoeren.
 • je in verschillende rollen kunt ontwikkelen: zorgverlener, communicator, samenwerkingspartner, reflectieve professional, gezondheidsbevorderaar, organisator en kwaliteitsbevorderaar.
 • in aanraking komt met lichamelijke, psychische, functionele en sociale vraagstukken van patiënten.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijd bacheloropleiding Verpleegkunde? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Lesdag

De vaste lesdag is op donderdag bij de HZ in Vlissingen. In de schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten of lessen.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De bachelor Verpleegkunde in deeltijd start in september.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Duaal of deeltijd?

Je kunt deze opleiding in deeltijd of duaal volgen. Het programma, de inhoud en de vereiste voor een passende werkplek zijn hetzelfde. Het verschil zit in de betaling van het onderwijs, dat lichten we hieronder toe.

Deeltijd

Voor een deeltijdopleiding geldt een lager tarief collegegeld. Je hebt geen recht op studiefinanciering.

Duaal

Mocht jouw werkgever de opleiding betalen, dan is het interessant om voor 'duaal' te kiezen. Je werkgever sluit met jou een onderwijsovereenkomst af. Hiermee bevestigt de werkgever aan jou dat afgesproken faciliteiten als tijd, begeleiding, vergoeding en rollen gedurende een overeengekomen periode beschikbaar worden gesteld. Je werkgever kan als tegemoetkoming in kosten als verlet, studiematerialen, collegegeld en begeleiding in aanmerking komen voor subsidie.

Urenbelasting

Houd rekening met 20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant. Je komt een dag in de week naar de HZ.

Studieduur

De studieduur is flexibel. De norm voor een volledige bacheloropleiding is 4 jaar. Je dient 240 ec te behalen. Hoe lang jij over je studie doet is mede afhankelijk van je kennis, ervaring en diploma's die je al eerder behaald hebt. Geschat wordt dat de studie tussen de 2,5 jaar en 4 jaar duurt.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Download de brochure van Verpleegkunde deeltijd

Wil je alle informatie over de opleiding Verpleegkunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Studenten en docenten aan het woord

Bekijk de video van Esther en Daniël (studenten) en docent Judith.

Esther, Student Verpleegkunde deeltijd

Doordat ik goed leer onderbouwen durf ik een stap vooruit te nemen.

Lees het verhaal van Esther
Daniël, Student Verpleegkunde deeltijd

De samenwerking met andere studenten is heel inspirerend.

Lees het verhaal van Daniël
Judith, Docent Verpleegkunde deeltijd

Juist door met elkaar in gesprek te gaan kunnen studenten heel veel van elkaar leren.

Lees het verhaal van Judith

Na de opleiding

Na het behalen van de bachelor Verpleegkunde mag je de titel 'Bachelor of Nursing' achter je naam zetten.

Als afgestudeerd hbo-verpleegkundige:

 • Kun je met meer complexe verpleegsituaties om te gaan.
 • Kun je werkzaamheden uitvoeren die afdelingsoverstijgend zijn.
 • Kun je verbeterprocessen op gang brengen.
 • Heb je een onderzoekende houding ontwikkeld.
 • Heb je meer kennis en vaardigheden om toe te passen in de praktijk.
 • Heb je een bredere kijk op het totale zorgproces.

Als afgestudeerd verpleegkundige kun je met een bachelordiploma in alle zorgbranches werken. Ook creëren diverse organisaties in toenemende mate functies waar een hbo-v diploma voor vereist is. Denk aan 'active-aging verpleegkundige' of 'regie- of kwaliteitsverpleegkundige'.

Na het behalen van je bachelordiploma kun je verder studeren voor een master. Denk aan physician assistent, verpleegkundig specialist of verplegingswetenschappen.

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Quiz deeltijd

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Bekijk alle studiekeuzeactiviteiten

Gerelateerde opleidingen

Pedagogiek

Heb jij de ambitie om meer uit je carrière te halen en jouw kennis en expertise te delen middels…

Social Work

Heb jij een passie voor het begeleiden van kwetsbare mensen? Hoe zorg je ervoor dat deze mensen…

Sociaal Werk

Wil je mensen in kwetsbare situaties in onze samenleving helpen zo goed en zo zelfstandig mogelijk…