Verpleegkunde (HBO-V)

Wil jij naast het geven van patiëntenzorg ook actief een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg? Kies dan voor de hbo Bachelor Verpleegkunde in deeltijd of duaal en jouw werkdagen zijn gevuld met het zorgen voor en ondersteunen van mensen in de zorg.

Het programma van de opleiding is gebaseerd op nieuwe opleidingsprofiel voor hbo-verpleegkundigen, Bachelor of Nursing 2020. Hierbij is het uitgangspunt de recente visie op gezondheid, waarin niet de aandoening centraal staat, maar de bekwaamheid van mensen om daarmee om te gaan in hun dagelijks leven. 

Lees meer
Download brochure

Flexibel onderwijs

Als je de hbo Bachelor Verpleegkunde in deeltijd of duaal volgt, dan krijg je flexibel onderwijs.

Flexibel onderwijs

Flexibel onderwijs betekent: maatwerk. Je bepaalt zelf (in overleg met je werkplek) hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd.  

Leerstijl 
We bieden je verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, digitaal, face-to-face, klassikaal en met groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. 

Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen om de opleiding af te ronden. Deze leeruitkomsten zijn opgesteld op basis van competities uit herkenbare kritische beroepssituaties. Vooraf spreek je in een onderwijsovereenkomst af welke leeruitkomsten je wanneer in plant. Vervolgens zoek je theorie en praktijksituaties die bij de leeruitkomst passen. Je krijgt hierbij ondersteuning van de opleiding en je werkplekbegeleider. 

Werkplek

Je hebt tijdens je opleiding een werk- of praktijkplek nodig van 12 tot 16 uur. Op deze manier kun je opdrachten in de praktijk uitvoeren en kun je dit beter in de context plaatsen. 

Je werkplek is relevant als je: 

  • begeleiding krijgt van een hbo-verpleegkundige die je ondersteunt in je leerpoces 
  • wat je geleerd hebt in de praktijk kan brengen en je er opleidingsopdrachten kunt uitvoeren. 
  • je in verschillende rollen kunt ontwikkelen: zorgverlener, communicator, samenwerkingspartner, reflectieve professional, gezondheidsbevorderaar, organisator en kwaliteitsbevorderaar. 
  • in aanraking komt met lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen van patiënten. 
Begeleiding

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Studiebelasting

Lees hier hoeveel tijd je gemiddeld besteed aan de deeltijdstudie Verpleegkunde. 

Studieduur

De studieduur is flexibel. De norm voor een volledige bacheloropleiding is 4 jaar. Je dient 240 ec te behalen. Hoe lang jij over je studie doet is mede afhankelijk van je kennis, ervaring en diploma's die je al eerder behaald hebt. Geschat wordt dat de studie tussen de 2,5 jaar en 4 jaar duurt.  

Urenbelasting

Houd rekening met 20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant. 

Workshops en colleges

Binnen de 20 uur die je aan studie besteed, kom je een dag naar de HZ. Hier volg je workshops en colleges te volgen en om coaching en persoonlijke gesprekken met docenten en medestudenten te voeren. Je aanwezigheid is niet verplicht. De workshops en colleges zijn gepland op donderdag.

Studenten over de opleiding

Wil jij weten hoe studenten de deeltijdopleiding Verpleegkunde ervaren? Lees het in hun eigen verhaal.

Nina Derdejaarsstudent Verpleegkunde deeltijd "Toen ik erachter kwam dat je deze studie kunt combineren met een 32-urige werkweek was ik overtuigd." Lees het hele verhaal van Nina
Asmae Derdejaarsstudent Verpleegkunde deeltijd "Je vergroot je kansen binnen de zorgsector en dat is een fijne basis voor de toekomst." Lees het hele verhaal van Asmae

Toelatingseisen

Voor deze deeltijdopleiding Verpleegkunde gelden de volgende toelatingseisen:

Je hebt een mbo verpleegkunde niveau 4 afgerond of een in-service opleiding A, B, Z. 

Daarnaast heb je een relevante werkplek van 12 tot 16 uur per week nodig. HZ beoordeelt of jouw werkplek relevant is. 

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over de deeltijdstudie Verpleegkunde vind je hier op een rij.

Studiekosten

Wat de kosten zijn van de opleiding, hangt af of je kiest voor deeltijd of duaal (zie verschil tussen duaal en deeltijd hieronder).

Hier vind je informatie over collegegeld en kun je zien wat de tarieven zijn voor deeltijd en duaal.

Daarnaast maak je ook kosten voor bijvoorbeeld boeken, licenties en studiematerialen. Dit is ongeveer 300 euro tot 350 euro per jaar.

Deeltijd versus Duaal

Deze bachelor wordt in deeltijd en duaal aangeboden. Het programma en de inhoud van de opleiding is precies hetzelfde in deeltijd als in duaal. Ook heb je voor beide varianten een relevante werkplek nodig. Het verschil zit met name in de betaling van het onderwijs.

Deeltijd

Als je kiest voor deeltijd, dan betaal je een lager tarief collegegeld. Je hebt geen recht op studiefinanciering. Je hebt mogelijk wel recht op halvering van collegegeld in het eerste jaar, als je voldoet aan de voorwaarden. Kijk bij studiekosten of je hiervoor in aanmerking komt.

Duaal

De opleiding duaal volgen, is vooral interessant als jouw werkgever je opleiding betaalt. Je werkgever sluit met jou een onderwijsarbeidsovereenkomst af en bevestigt hiermee dat aan jou de afgesproken faciliteiten (tijd, begeleiding, vergoeding en rollen) gedurende een overeengekomen periode beschikbaar worden gesteld. Je werkgever kan als tegemoetkoming in kosten (verlet, studiematerialen, collegegeld en begeleiding) in aanmerking komen voor subsidie.

Startmoment

De deeltijdopleiding Verpleegkunde start in september.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijdopleiding Verpleegkunde? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Adviesgesprek

Overweeg jij om (weer) te gaan studeren, maar weet je niet zeker of het wel bij jou past? Vraag een adviesgesprek aan! Tijdens dit gesprek geven we je meer informatie over de inhoud van de opleiding, studievorm en de combinatie tussen studeren, werken en je privéleven.

Landelijke pilot flexibilisering

Deze opleiding maakt deel uit van de landelijke pilots flexibilisering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het opleidingsprogramma is onder voorbehoud.

Na de opleiding

Diploma

Na het behalen van de bachelor Verpleegkunde mag je de titel 'Bachelor of Nursing' achter je naam zetten. 

Beroepen

Als afgestudeerd verpleegkundige ben je breed inzetbaar. Je kunt werken in veel verschillende takken van de zorg. Je kunt gaan werken in de wijkzorg of thuiszorg, waarbij je zorg verleent aan zorgvragers thuis. Ook kun je aan de slag in het ziekenhuis, waarbij je de keuze hebt uit verschillende specialismen. Ga aan de slag als verpleegkundige op een chirurgische afdeling, bij cardiologie of neurologie. Samen met een team van artsen en andere zorgverleners zorg je voor een optimale zorg. Daarnaast kun je terecht in de psychiatrie, ouderenzorg en de sociale gezondheidszorg.

Als favoriet opslaan

Gerelateerd

Als favoriet opslaan