Bachelor

Verpleegkunde (HBO-V)

Verpleegkunde

Wil jij de gezondheid van mensen bevorderen? Bij de deeltijdopleiding Verpleegkunde word je opgeleid om mensen die om zorg vragen te ondersteunen.

Je leert klinisch te redeneren waarmee je vast stelt wat er aan de hand is en welke verpleegkundige zorg er nodig is. Je let niet alleen op de aandoening zelf, maar je bekijkt het complete plaatje van de patiënt. Hoe kan degene er in het dagelijks leven mee om gaan en heeft hij of zij zelf regie in handen? In hoeverre kan er preventief iets gebeuren? Je luistert goed naar de patiënt en samen maken jullie keuzes voor zorg.

Als er zorgverleners van andere disciplines nodig zijn, dan zorg je voor een goede samenwerking. Je bent de coördinator in het zorgproces. Sta jij dicht bij de patiënten en wil jij een breed inzetbare verpleegkundige worden? Combineer werken en studeren en kies voor hbo Verpleegkunde in deeltijd.

Lees meer

Kenmerken

 • Bachelor
 • Deeltijd
 • 4 Jaar
 • Nederlands
 • Vlissingen
Programma

Programma

Lees hier alles over het programma van de deeltijd bacheloropleiding Verpleegkunde

Flexibel onderwijs

Bij de deeltijd bacheloropleiding Verpleegkunde wordt flexibel onderwijs gegeven. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe je leert. Ook kun je keuzes maken tijdens de 'leerroute' die passen bij jouw situatie. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Leeruitkomsten

De leeruitkomsten zijn het uitgangspunt. Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen als je de hbo-opleiding Verpleegkunde afrondt. Tijdens je werk verzamel je bewijzen voor in je portfolio waarmee je aantoont dat je voldoet aan de gestelde criteria.

Leerstijl

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je leert samen met medestudenten in een peergroup. Je geeft elkaar feedback op opdrachten die je individueel maakt. Samen leren is heel belangrijk, omdat je goed moet kunnen samenwerken. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je.

Begeleiding

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Vooropleiding

Voor deze deeltijdopleiding Verpleegkunde gelden de volgende toelatingseisen:

 • Je hebt een mbo verpleegkunde niveau 4 afgerond of een in-service opleiding A, B, Z.

Vanaf studiejaar 2024/2025 kun je mogelijk toegelaten worden met een Associate degree-diploma Health & Social Work. Je volgt een aangepast programma.

Werkplek

Je hebt tijdens je opleiding een werk- of praktijkplek van minimaal 16 uur nodig. Op deze manier kun je opdrachten in de praktijk uitvoeren en kun je dit beter in de context plaatsen. HZ beoordeelt of jouw werkplek relevant is.

Je werkplek is relevant als je:

 • begeleiding krijgt van een hbo-verpleegkundige die je ondersteunt in je leerpoces
 • wat je geleerd hebt in de praktijk kan brengen en je er opleidingsopdrachten kunt uitvoeren.
 • je in verschillende rollen kunt ontwikkelen: zorgverlener, communicator, samenwerkingspartner, reflectieve professional, gezondheidsbevorderaar, organisator en kwaliteitsbevorderaar.
 • in aanraking komt met lichamelijke, psychische, functionele en sociale vraagstukken van patiënten.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijd bacheloropleiding Verpleegkunde? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Lesdag

Je komt op 1 vaste dag in de week naar de HZ in Vlissingen. In de schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten of lessen.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De bachelor Verpleegkunde in deeltijd start in september.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Je kunt deze opleiding in deeltijd of duaal volgen. Het programma, de inhoud en de vereiste voor een passende werkplek is hetzelfde. Het verschil zit in de betaling van het onderwijs, dat lichten we hieronder toe.

Deeltijd
Voor een deeltijdopleiding geldt een lager tarief collegegeld. Je komt niet in aanmerking voor studiefinanciering, maar hebt mogelijk wel recht op halvering van het collegegeld in het eerste jaar als je voldoet aan de voorwaarden. Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? Bekijk de studiekosten.

Duaal
Mocht jouw werkgever de opleiding betalen, dan is het volgen van een duaal traject interessant. Hoe dit werkt? Je werkgever sluit met jou een onderwijsarbeidsovereenkomst af. Hiermee bevestigt de werkgever aan jou dat afgesproken faciliteiten als tijd, begeleiding, vergoeding en rollen gedurende een overeengekomen periode beschikbaar worden gesteld. Je werkgever kan als tegemoetkoming in kosten als studiematerialen, collegegeld en begeleiding in aanmerking komen voor subsidie.

Urenbelasting

Houd rekening met 20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant. Je komt een dag in de week naar de HZ.

Studieduur

De studieduur is flexibel. De norm voor een volledige bacheloropleiding is 4 jaar. Je dient 240 ec te behalen. Hoe lang jij over je studie doet is mede afhankelijk van je kennis, ervaring en diploma's die je al eerder behaald hebt. Geschat wordt dat de studie tussen de 2,5 jaar en 4 jaar duurt.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Download de brochure van Verpleegkunde deeltijd

Wil je alle informatie over de opleiding Verpleegkunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Ervaringen

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de deeltijdopleiding Verpleegkunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees de ervaring van deze student.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Na het behalen van de bachelor Verpleegkunde mag je de titel 'Bachelor of Nursing' achter je naam zetten.

Als afgestudeerd hbo-verpleegkundige:

 • Kun je met meer complexe verpleegsituaties om te gaan.
 • Kun je werkzaamheden uitvoeren die afdelingsoverstijgend zijn.
 • Kun je verbeterprocessen op gang brengen.
 • Heb je een onderzoekende houding ontwikkeld.
 • Heb je meer kennis en vaardigheden om toe te passen in de praktijk.
 • Heb je een bredere kijk op het totale zorgproces.

Beroepen

Als afgestudeerd verpleegkundige kun je met een bachelordiploma in alle zorgbranches werken. Ook creeren diverse organisaties in toenemende mate functies waar een hbo-v diploma voor vereist is. Denk aan 'active-aging verpleegkundige' of 'regie- of kwaliteitsverpleegkundige'.

Doorstuderen

Na het behalen van je bachelordiploma kun je verder studeren voor een master. Denk aan physician assistent, verpleegkundig specialist of verplegingswetenschappen.

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Check of een deeltijd-opleiding iets voor jou is!

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Doe de quiz

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Gesprek aanvragen

Ontdek onze deeltijdopleidingen

Heb je een bepaalde deeltijdopleiding op het oog? Bekijk een online voorlichting en ontdek gelijk of de opleiding iets voor jou is!

Kijk hier
Bekijk alle studiekeuzeactiviteiten
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Als favoriet opslaan