Bachelor

Verpleegkunde (HBO-V)

Verpleegkunde (HBO-V)

Als verpleegkundige werk je met veel verschillende mensen van jong tot oud en van ziek tot gezond. Ieder met een eigen verhaal en achtergrond. Heb jij oog voor mensen en wil je ze de best mogelijke zorg verlenen? Kies dan voor de opleiding Verpleegkunde (HBO-V).

Optimale zorg tijdens het hele proces
Als verpleegkundige draag je verantwoordelijkheid voor het hele zorgproces. Dit betekent dat je in complexe situaties zorg kunt verlenen, maar je ook goed kunt samenwerken en organiseren. Zo stem je samen met andere zorgverleners (zoals artsen, fysiotherapeuten of andere zorginstellingen) de optimale zorgverlening af. Je vindt het belangrijk dat jouw patiënt of cliënt (zorgvrager) zoveel mogelijk eigen regie houdt en voor zichzelf kan blijven zorgen. Je betrekt de zorgvrager dan ook intensief bij zijn of haar herstel. Ook ben je nauw betrokken bij het bedenken van nieuwe manieren van werken en nieuwe zorgactiviteiten.

Verpleegkundig leiderschap
Naast je sociale vaardigheden, ben je communicatief sterk en werk je graag met mensen. Je bent stressbestendig, besluitvaardig en staat stevig in je schoenen. Wil jij straks aan de slag als verpleegkundige in een ziekenhuis, de ouderenzorg, de thuiszorg of de psychiatrie? Met de opleiding Verpleegkunde aan de HZ word je opgeleid tot een kritische, betrokken en onderzoekende zorgprofessional.

Lees meer

Kenmerken

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 Jaar
 • Nederlands
 • Vlissingen
 • September
Programma

Inhoud van de opleiding Verpleegkunde

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Jaar 1

Past het beroep van verpleegkundige bij jou? Dat ga je dit jaar ontdekken. De focus ligt dit jaar op het leggen van een goede basis, zowel op het gebied van theoretische kennis als je verpleegkundige vaardigheden. Zo ga je aan de slag met bijvoorbeeld fysiologie, farmacologie, pathologie en anatomie. Ook werk je aan je vaardigheden aan het bed, je sociale vaardigheden en hoe je een gesprek aangaat met een cliënt of patiënt. En je loopt stage bij bijvoorbeeld een ziekenhuis, in de thuiszorg, de psychiatrische zorg of een verpleeghuis. Je focust dit jaar op thema’s als:

 • Oriëntatie op het beroep
 • Verpleegkundig proces in laagcomplexe zorgsituaties
 • Verpleegkundige basisvaardigheden en gesprekstechnieken
Jaar 2

Je gaat verder met de ontwikkeling van je theoretische kennis en vaardigheden. Je werkt dit jaar samen met andere opleidingen aan projecten op het gebied van zorg. Ook dit jaar loop je stage. Je focust dit jaar op thema’s als:

 • Ethisch handelen
 • Basisvaardigheden onderzoek
 • Bevorderen van zelfmanagement
Jaar 3

Je start met een stageperiode van 20 weken. Je komt tijdens je stage 1 dag per week terug naar de HZ om lessen te volgen. Deze kennis kun je dan gelijk toepassen in de praktijk van je stage. Ook kies je dit jaar je minor: een keuzepakket van een half jaar. Met de minor die je kiest, kun jij je kennis verdiepen of verbreden. Je kiest een minor die bij je past. Dit kan op de HZ , waar je bijvoorbeeld de keuze hebt uit de minor acute zorg of complexe zorg in de regio. Of kies voor een andere hogeschool in Nederland of het buitenland. Zo zijn studenten bijvoorbeeld als naar Tanzania, China en Peru geweest.

Jaar 4

Dit jaar staat in het teken van je afstuderen. Je loopt het hele jaar stage, waarbij je 1 dag per week terug naar de HZ komt. De eerste helft van het jaar kom je terug voor de cursus handelen. Het tweede deel van het jaar kom je terug voor de cursus advies waarin alle aspecten van het verpleegkundig handelen aan bod komen. Denk aan coördinatie van zorg en samenwerking. Tijdens deze cursus geef je een advies aan je stageplaats voor de implementatie van een innovatie in de zorg. Denk aan het bevorderen van zelfmanagement door een instructie te maken rondom inhalatie van pufjes, zodat de zorgvrager hier zelf zorg voor kan dragen. Of een innovatie op het gebied van medicatieveiligheid. Voor beide cursussen geldt dat je je opdrachten vanuit je stage doet. Je laat dit jaar zien dat je klaar bent om te starten als verpleegkundige in het werkveld.

Stages

Waar leer je beter het vak van verpleegkundige dan in het werkveld? Daarom loop je tijdens alle vier de jaren van de opleiding stage. Ieder jaar geef je je voorkeur aan voor een plek, zoals het ziekenhuis, een verpleeghuis, de sociale gezondheidszorg (GGD) of de thuiszorg. Een stagebureau regelt je stageplaats. We houden, als dit mogelijk is, rekening met je voorkeur. We vinden het belangrijk dat je zoveel mogelijk ervaring opdoet in verschillende takken van de zorg. Zo ontdek je wat goed bij jou past!

Verpleegkunde duaal

Werken en studeren: duaal studeren vanaf jaar 3

Kies je voor Verpleegkunde aan de HZ dan kun je in jaar drie en vier van je studie duaal studeren door werken en studeren te combineren. Om voor dit traject in aanmerking te komen moet je vanaf jaar drie minimaal 20 uur werken naast je studie. De betaling van het duale deel van je studie en de vergoeding van je gewerkte uren besprek je met je werkgever.

Iets voor jou?

In de eerste twee jaar van de voltijdopleiding Verpleegkunde werk je aan een brede kennisbasis en leer je hoe je om moet gaan met uiteenlopende complexe zorgsituaties. Dit doe je via theorie- en praktijklessen op de HZ, maar ook door middel van stages. Ontdek je dat je jezelf in een specifieke richting wilt specialiseren? En wil je werken en leren combineren? Dan is de duale variant misschien iets voor jou!

Programma

In je tweede studiejaar regel je zelf een opleidingsplaats bij een zorginstelling of je wordt mogelijk gescout tijdens je stages en gevraagd om al tijdens je studie in dienst te komen. In jaar drie en vier start je met het duale traject door werken en leren te combineren: je volgt net als de voltijdstudenten één dag per week lessen op de HZ. Als duale student doe je daarnaast minimaal 20 uur per week praktijkervaring op bij de zorginstelling waar je een overeenkomst hebt. Je doorloopt bij deze partij ook je stages van jaar drie en vier. Op deze manier kun je jezelf specialiseren, terwijl voltijdstudenten op verschillende plekken stage lopen.

Na afronding van het duale traject moet je meestal een periode blijven werken bij de zorginstelling waar je werken en studeren hebt gecombineerd om kwijtschelding van je studiekosten te krijgen, of je betaalt een deel van de gemaakte kosten terug. Hierover maak je afspraken in de overeenkomst die je afsluit met de werkgever.

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Verpleegkunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Ervaringen

Studenten over de opleiding

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Verpleegkunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Verpleegkunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding Verpleegkunde.

Vrijstellingen

De opleiding Verpleegkunde duurt vier jaar en heeft een studielast van 240 studiepunten. Als je een vierjarig mbo-diploma Verpleegkunde hebt, is het mogelijk vrijstellingen te krijgen. Op deze manier heb je de mogelijkheid de opleiding in minder dan vier jaar te volgen. De deelexamencommissie bepaalt per individuele aanvraag of de vrijstelling(en) worden verleend.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je (online) boeken. In het eerste jaar zijn deze kosten ongeveer €75 in jaar twee en drie €250 en jaar 4 €200. Ook zal je regelmatig een activiteit of excursie hebben. Deze kosten bedragen ongeveer €70.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met via tel. 0118 - 489 763 of via verpleegkunde@hz.nl.

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Verpleegkunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Nursing’ achter je naam zetten.

Beroepen

Als verpleegkundige kun je overal in de zorg terecht. Denk aan:

 • Thuiszorg
 • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
 • Jeugd gezondheidszorg (JGZ)
 • Ziekenhuis (keuze uit verschillende specialismen, zoals cardiologie of neurologie)
 • Verpleeghuis
 • Sociale gezondheidzorg (GGD)
Hanne
"Als verpleegkundige heb je echt contact met de patiënt, terwijl je ook bezig bent met medische zaken."
Lees het hele verhaal van Hanne

Doorstuderen

Wil je na de opleiding Verpleegkunde doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de masters Advanced Nursing Practice, Verplegingswetenschappen of Gezondheidswetenschappen. Het kan zijn dat je voorafgaand aan een master eerst een pre-master moet volgen. Daarnaast kun je je na de opleiding verder specialiseren als verpleegkundige, bijvoorbeeld op het gebied van cardiologie of geriatrie. Of specialiseer je tot IC-verpleegkundige of behaal een kinderaantekening.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!
Heb jij vragen over de opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan studenten van de opleiding Verpleegkunde!
Chat nu
Studiekeuzetest
Ontdekken welke opleiding bij je past?
Doe de test
Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Ontdek de opleidingen van de HZ
Meld je aan voor een brede voorlichting van onze technische, sociaal-maatschappelijke of economische opleidingen.
Meld je aan
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Social

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan