Als favoriet opslaan

Verpleegkunde (HBO-V)

Als verpleegkundige werk je met veel verschillende mensen van jong tot oud en van ziek tot gezond. Ieder met een eigen verhaal en achtergrond. Heb jij oog voor mensen en wil je ze de best mogelijke zorg verlenen? Kies dan voor de opleiding Verpleegkunde (HBO-V).

Als verpleegkundige heb je verschillende taken. Naast de directe zorg voor een patiënt, zorg je ervoor dat alle zorg rondom de patiënt goed wordt georganiseerd. Je gaat in gesprek met de patiënt, familie en je werkt multidisciplinair. Samen met andere zorgverleners (zoals artsen, fysiotherapeuten of andere zorginstellingen) zorg je voor een optimale zorgverlening.

Naast je sociale vaardigheden, ben je communicatief sterk en werk je graag met mensen. Je bent stressbestendig, besluitvaardig en staat stevig in je schoenen. Wil jij straks aan de slag als verpleegkundige in een ziekenhuis, de ouderenzorg, de wijkzorg of de psychiatrie? Met de opleiding Verpleegkunde aan de HZ word je opgeleid tot een ondernemende en onderzoekende zorgprofessional.

Ben je afgestudeerd als mbo-verpleegkundige? Dan heb je wellicht recht op vrijstellingen. Zie hiervoor het kopje 'doorstroom mbo-hbo'. 

Lees meer
Download brochure

Studenten over de opleiding Verpleegkunde

Wil jij weten hoe studenten de opleiding HBO-V ervaren? Waarom ze voor Verpleegkunde hebben gekozen? En hun studiekeuzetips voor jou? Lees erover in hun eigen verhaal.

Marjolein Vierdejaarsstudent Verpleegkunde "Op de opleiding zie je vooral mensen met een zorghart. " Lees het hele verhaal van Marjolein
Hanne Vierdejaarsstudent Verpleegkunde "Als verpleegkundige heb je echt contact met de patiënt, terwijl je ook bezig bent met medische zaken." Lees het hele verhaal van Hanne

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

De eerste twee jaar van de opleiding leg je een theoretische basis. Je werkt zelfstandig en in groepsverband aan opdrachten en projecten. In zowel het eerste als tweede jaar loop je stage.  

Vanaf het derde jaar ga je aan de slag met onderwerpen als chronische klachten, psychische problemen en de zorg voor patiënten met acute pijn. Ook volg je een minor (specialisatie) van een half jaar. Je kunt onder andere kiezen voor een minor op de HZ, maar je kunt ook een half jaar aan de slag in het buitenland. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

In het derde jaar volg je een minor van zes maanden en loop je een half jaar stage bij een zorginstelling. In het vierde jaar loop je stage bij een zorginstelling naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.  

In alle jaren van de opleiding loop je stage. Je maakt hierbij kennis met alle verpleegkundige werkzaamheden en taken. De stages in het derde en vierde jaar staan voor waar je na je studie wil werken of welke richting je op wilt.

In het vierde jaar werk je aan een afstudeeropdracht, waarmee je aantoont het beroep te beheersen.  Het afstudeeronderzoek voer je uit bij de zorginstelling waar je stage loopt. Je analyseert bijvoorbeeld de patiëntenzorg, patiëntenveiligheid of je brengt advies uit hoe de zorg kan innoveren.


In het derde jaar van de opleiding volg je een minor.  Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. De HZ biedt de minoren Psychiatrie of Intensieve zorg aan.

Bekijk onze minorencatalogus voor het gehele HZ-aanbod.

Mbo- hbo doorstroom Verpleegkunde

Vanaf schooljaar 2019-2020 kunnen mbo-verpleegkundigen niet meer instromen in het 2e jaar van Verpleegkunde (HBO-V) voltijd. Mbo-verpleegkundigen kunnen deelnemen aan de deeltijdopleiding Verpleegkunde (HBO-V) en het diploma behalen in 2,5 jaar. Zie de opleiding Verpleegkunde deeltijd. 

Iets voor jou?

Als hbo-verpleegkundige leid jij de zorg in goede banen. Alles draait om de beste zorg voor de patiënt of cliënt. Je weet precies hoe je om moet gaan met uiteenlopende complexe zorgsituaties. Vaardigheden als klinisch redeneren, reflecteren en beoordelen of de verpleegkundige handeling effectief is, zijn van groot belang. Met de opleiding Verpleegkunde verdiep je jouw kennis en vaardigheden. 

Van mbo naar hbo
De overgang naar het hbo kan groot zijn. Een hbo- opleiding volgen betekent zelfstandig werken en samenwerken. Je wordt als student vrijer gelaten en er wordt meer initiatief van je verwacht dan op het mbo. Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaancoach.

Programma

De hbo-opleiding Verpleegkunde duurt vier jaar en heeft een studielast van 240 studiepunten. Met een mbo-diploma Verpleegkunde is het mogelijk een of meer vrijstellingen te krijgen voor deze opleiding. Op deze manier heb je de mogelijkheid de opleiding in minder dan 4 jaar te volgen. De deelexamencommissie bepaalt per individuele aanvraag of de vrijstelling(en) worden verleend en zo ja hoeveel. Het MBO-HBO doorstroom traject voltijd heeft een regulier studieduur van 2.5 jaar tot 3 jaar.

In het begin van de studie houd je je bezig met de oriëntatie op het hbo en de verdieping in jouw beroep. Verder komen onderwerpen aan de orde als verpleeg- kundige diagnostiek, verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek en communicatie. Je leert alles over de verschillende rollen die een hbo-verpleegkundige aanneemt. In de praktijk ga je ook met deze rollen aan de slag. Je loopt in verschillende zorgsettingen stage. Als je een baan hebt in de zorg, kan je eigen werkplek een onderdeel zijn van de stage, afhankelijk van de te  behalen competenties vanuit de opleiding worden de stages gecoördineerd.

De opleiding is een voltijdopleiding. Je hebt echter twee lesdagen in de week. De studiebelasting is -inclusief deze lesdagen- 40 uur per week.

Vervolgopleidingen

Na het afronden van de opleiding, kun je ervoor kiezen om een vervolgopleiding te gaan volgen zoals bijvoorbeeld een master opleiding tot verpleegkundig specialist.

Internationaal

Naast het volgen van je stages of minor in Nederland, kun je ook ervaring opdoen in het buitenland.  De HZ biedt je binnen de opleiding Verpleegkunde de mogelijkheid om je minor in het buitenland te volgen.

Toelatingseisen

Een goede gezondheid is noodzakelijk. Hoewel een medische keuring voor het volgen van deze opleiding niet noodzakelijk is, kan er voor het uitoefenen van het verpleegkundig beroep en voor het stagelopen naar worden gevraagd. Voor de opleiding Verpleegkunde gelden de volgende toelatingseisen.

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Vrijstellingen

De opleiding Verpleegkunde duurt vier jaar en heeft een studielast van 240 studiepunten. Als je een vierjarig mbo-diploma Verpleegkunde hebt, is het mogelijk vrijstellingen te krijgen. Op deze manier heb je de mogelijkheid de opleiding in minder dan vier jaar te volgen. De deelexamencommissie bepaalt per individuele aanvraag of de vrijstelling(en) worden verleend.

Praktische informatie

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. In het eerste jaar zijn deze kosten ongeveer €1000, in jaar twee t/m vier €250. Ook zal je regelmatig een activiteit of excursie hebben. Deze kosten bedragen ongeveer €70.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Verpleegkunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met via tel. 0118 - 489 763 of via verpleegkunde@hz.nl.

Na de opleiding

Lees hier wat je mogelijkheden na de opleiding zijn.

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Nursing’ voeren. Na het behalen van de opleiding mag je je registreren in het BIG-register. Dit is nodig om aan het werk te gaan als hbo-verpleegkundige.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Als afgestudeerd verpleegkundige ben je breed inzetbaar. Je kunt werken in veel verschillende takken van de zorg.

Je kunt gaan werken in de wijkzorg of thuiszorg, waarbij je zorg verleent aan zorgvragers thuis. Ook kun je aan de slag in het ziekenhuis, waarbij je de keuze hebt uit verschillende specialismen. Ga aan de slag als verpleegkundige op een chirurgische afdeling, of bij bijvoorbeeld cardiologie of neurologie. Samen met een team van artsen en andere zorgverleners zorg je voor een optimale zorg. Daarnaast kun je terecht in de psychiatrie, ouderenzorg en de sociale gezondheidszorg.

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. Zo kun je de master Verpleegkundig Specialist of de master Verpleegkunde-Vroedkunde in Antwerpen volgen. Deze tweejarige master is een samenwerking tussen de HZ, Universiteit van Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool en Karel de Grote-hogeschool. Door deze samenwerking sluit de HZ-opleiding Verpleegkunde perfect aan op de master Verpleegkunde-Vroedkunde.

De HZ biedt verschillende post-hbo opleidingen aan, waaronder Inspirerend Leiderschap en Casemanagement Dementie. 

Als favoriet opslaan
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×