Wil jij iedere dag iets voor een ander betekenen en als verloskundige én verpleegkundige aan de slag? Kies dan voor de unieke combinatie-opleiding Verpleegkunde en Vroedkunde (Verloskunde) en behaal in 5 jaar tijd 2 bachelordiplomas.


Gecombineerde opleiding HZ en AP Hogeschool

De opleiding Verpleegkunde en Vroedkunde (Verloskunde) is een combinatie van 2 opleidingen. De opleiding Verpleegkunde aan de HZ in Vlissingen en de opleiding Vroedkunde aan de AP Hogeschool in Antwerpen. Zo behaal je in 5 jaar tijd 2 diploma’s. 
Bekijk daarom ook de opleidingsinformatie van Vroedkunde op de website van AP Hogeschool.

De voordelen van het combinatietraject

 • 2 diploma’s in 5 jaar
  Je behaalt in 5 jaar tijd 2 diploma’s. Hierdoor ben je breed opgeleid als verpleegkundige én verloskundige.
 • Geen inloting (numerus fixus)
  Geen selectieprocedures of lotingen (numerus fixus). Je mag altijd starten.
 • Naar het buitenland
  De opleiding biedt de kans om in het buitenland te studeren door de samenwerking met AP Hogeschool in Antwerpen
 • Uitstekende carrièrekansen
  Klaar? Dan wacht je een goede baan en een uitstekend salaris, dankzij de brede en specialistische kennis die je hebt als verpleegkundige en verloskundige. Door je 2 diploma’s kun je alle kanten op.
 • Hechte community
  Je bent onderdeel van een hechte community, waar studenten, docenten en begeleiders voor elkaar klaar staan. Zo helpen ouderejaarsstudenten nieuwe studenten. Of het nu gaat om het reizen naar Antwerpen, inhoud van de studie of het studentenleven. Je staat er nooit alleen voor.
 • Uitdaging
  Een combinatie-opleiding is een uitdagend traject en kan veel van je vragen. Blijkt het minder goed bij je te passen? Dan is het altijd mogelijk om alleen met de opleiding Verpleegkunde aan de HZ door te gaan

De beste opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde) van Nederland

De opleiding Verpleegkunde (onderdeel van Verpleegkunde & Vroedkunde) is uitgeroepen tot de beste van Nederland, volgens de Keuzegids 2024.

Varianten

Voltijd bachelor

Verpleegkunde (HBO-V)

Deeltijd bachelor

Verpleegkunde (HBO-V)

Inhoud van de opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde)

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage, minor en afstuderen. Je rooster is zo ingedeeld dat de opleidingen goed op elkaar aansluiten.

Inhoud opleiding
Je leert je eerste verpleegkundige handelingen uitvoeren, zoals het verzorgen van wonden, het meten van een bloeddruk, maar ook het omgaan met patiënten. Je krijgt zowel theorie- als praktijklessen en je loopt stage, waardoor je meteen leert hoe je in de praktijk voor mensen zorgt. Je leert meer over onderwerpen als fysiologie, farmacologie, pathologie en anatomie.

Waar studeer je?
Je studeert het hele jaar aan de HZ in Vlissingen.

Stage
Je loopt 2 keer stage in een ziekenhuis, de thuiszorg, psychiatrische zorg of een verpleeghuis (totaal 7 weken stage). Het stagebureau van de HZ regelt je stageplaats. Je geeft je voorkeur aan voor een plek. We houden hier als het mogelijk is rekening mee.

Goed om te weten: propedeuse behalen is vereist

Het behalen van je propedeuse (in totaal 60 studiepunten) is een vereiste om door te mogen naar het tweede jaar van het gecombineerde opleidingstraject. Je mag een toets maximaal 2 keer herkansen. Heb je je propedeuse niet gehaald? Dan kun je door met de reguliere opleiding Verpleegkunde.

Inhoud opleiding
Je werkt dit jaar aan thema’s zoals:

 • Zwangerschap & bevalling
 • Stimuleren van het zelfmanagement
 • Onderzoekend vermogen
 • Bevorderen van gezond gedrag
 • Het bepalen en coördineren van de juiste zorg
 • Samenwerken met verschillende (zorg)professionals


Waar studeer je?
In het eerste semester volg je zowel de opleiding Verpleegkunde aan de HZ (60 studiepunten) als Vroedkunde aan de AP Hogeschool in Antwerpen (30 studiepunten).

Je hebt 2 dagen per week les in Vlissingen. Voor de lessen Vroedkunde heb je 2 dagen les in Antwerpen. Je volgt 1 dag online lessen van zowel AP Antwerpen als de HZ in Vlissingen. Het weekrooster is zo ingedeeld dat je zowel de lessen van Verpleegkunde als Vroedkunde kunt volgen.

Stage
Je loopt 2 stages van in totaal 10 weken: 5 weken ziekenhuisstage en 5 weken kraamstage (kraamcentra) of 10 weken op een kraamafdeling van het ziekenhuis. Als student help je mee met het zoeken naar een geschikte kraamstageplaats

Inhoud opleiding
Kijk voor de inhoud van deze jaren op de opleidingspagina Vroedkunde van de AP Hogeschool Antwerpen
. Aan het einde van jaar 4 behaal je je getuigschrift Vroedkunde (Verloskunde).

Waar studeer je?
In jaar 3 en 4 studeer je fulltime Vroedkunde (Verloskunde) aan AP Hogeschool in Antwerpen. Let op: alle zaken zoals: DUO, reisproduct/studiefinanciering, verzekeringen en bijvoorbeeld op kamers gaan regel je zelf.

Stage
Je loopt verschillende verloskundige stages in jaar 3 en 4. Deze worden geregeld door AP Hogeschool of je regelt zelf je stages. In jaar 4 kun je in het buitenland stage lopen.

Inhoud opleiding
Je loopt het hele jaar stage en komt 1 dag per week naar de HZ.

Jouw rol als centrale zorgverlener
In semester 1 leer je hoe je als verpleegkundige zorgt voor mensen (zoals nadenken over de zorg, uitvoeren van taken en het stimuleren van gezond gedrag). Je maakt beslissingen op basis van wetenschappelijke kennis om de beste zorg te bieden.

Klaar voor de start?
In semester 2 ligt je focus op het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Je ontwikkelt je vermogen om onderzoek te doen en geeft advies over hoe nieuwe ideeën in de zorg kunnen worden gebruikt. Aan het einde van het jaar laat je zien dat je klaar bent om als verpleegkundige aan de slag te gaan.

Waar studeer je?
Je studeert het hele jaar aan de HZ in Vlissingen.

Stage
Je loopt het hele jaar stage. Het stagebureau van de HZ regelt je stageplaats in jaar 5. We houden, als dit mogelijk is, rekening met je voorkeur

Twee HZ Verpleegkunde & Vroedkunde studenten zijn bezig met een nep bevalling

Hulp bij studiekeuze

Wil jij kennismaken met de opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde? Ontdek de activiteiten of ga in gesprek met een student.

Overzicht studiekeuzeactiviteiten
Verpleegkunde en Vroedkunde student die bezig is met een nep bevalling
Verpleegkunde en Vroedkunde studenten bij een ziekenhuisbed

Is de gecombineerde hbo-bachelor Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde) iets voor jou?

Studenten en docenten vertellen jou meer over deze unieke, gecombineerde opleiding!
Verpleegkunde en Vroedkunde student die een neppe baby vasthoudt
Twee HZ Verpleegkunde & Vroedkunde studenten zijn bezig met een nep bevalling

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde) vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Portret Verpleegkunde & Vroedkunde student Ilja
Ilja, Student Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde)

Je krijgt met deze opleiding meer kennis en wordt veel breder opgeleid.

Lees het verhaal van Ilja
Portret Thalia, student Verpleegkunde & Vroedkunde
Thalia, Student Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde)

Ik vind het leuk om andere mensen te helpen.

Lees het verhaal van Thalia
Portret van Mija, student Verpleegkunde & Vroedkunde
Mija, Student Verpleegkunde & Vroedkunde

Afwisselend studeren in Vlissingen én Antwerpen is best pittig, maar aan het eind heb je wel twee diploma's in de pocket!

Lees het verhaal van Mija

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Verpleegkunde? Lees hier alles over het aanmeldproces of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

De opleiding is een gecombineerd traject van 2 studies en vergt daarom veel inzet en doorzettingsvermogen.  Bekijk de toelatingseisen (zie opleiding Verpleegkunde in het schema).

Goed om te weten: propedeuse behalen is vereist
Het behalen van je propedeuse (in totaal 60 studiepunten) is een vereiste om door te mogen naar het tweede jaar van het gecombineerde opleidingstraject. Je mag een toets maximaal 2 keer herkansen. Heb je je propedeuse niet gehaald? Dan kun je door met de reguliere opleiding Verpleegkunde.

Vrijstellingen

Het is niet mogelijk om met een vierjarig mbo-diploma Verpleegkunde vrijstellingen te krijgen voor de opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde).

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze en ben je 21 jaar of ouder, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Opbouw kosten traject

*In het 2e jaar zijn er aanvullende kosten voor AP, te weten: startpakket: €85; opleidingsgebonden kosten €101 en waarborg stagepakken €50.

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan contact op via telefoonnummer 0118-489752 of via verpleegkunde@hz.nl.

Heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890. Voor advies kan je ook in gesprek gaan met onze studiekeuzeadviseur. Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.

Twee Verpleegkunde en Vroedkunde studenten bij het HZ gebouw

Ga jij straks aan de slag als verpleegkundige en verloskundige?

Download de brochure met alle informatie over dit unieke gecombineerde opleidingstraject.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titels ‘Bachelor of Nursing’ (diploma van de HZ) en ‘Bachelor in de Vroedkunde’ (diploma van AP Hogeschool in Antwerpen) achter je naam zetten.

Let op: je diploma Vroedkunde van AP Hogeschool is een buitenlands diploma. Om geregistreerd te worden in het Nederlandse BIG-register, doe je na diplomering een verzoek hiertoe bij het Ministerie van VWS. Dit is een automatische erkenningsprocedure, wat betekent dat je direct in het BIG-register wordt opgenomen.

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Als verpleegkundige en verloskundige kun je na het voltrekken van jouw registratie in het BIG-register aan de slag in de zorg binnen de landen die behoren tot de Europese Unie. Denk aan:

 • Eerstelijns verloskundige: (eigen) verloskundigepraktijk
 • Tweedelijns of klinische verloskundige: verloskundigen werkzaam in het ziekenhuis
 • Echoscopist (na een vervolgopleiding)
 • Verpleegkundige in het ziekenhuis
 • Sociale verpleegkundige (GGD)
 • Jeugdverpleegkundige (JGZ)
 • Wijkverpleegkundige
 • Verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
 • Verpleegkundige in een verpleeghuis

Wil je na de opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde) doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn specialistische vervolgopleidingen voor verpleegkundigen, zoals:

 • Specialistische Vervolgopleiding tot Kinderverpleegkundige (SVK),
 • Cardiologie verpleegkundige of geriatrisch verpleegkundige
 • IC-verpleegkundige

Je kunt natuurlijk ook verder studeren op master niveau. Het kan zijn dat je voorafgaand aan een master eerst een pre-master moet volgen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Masters Verpleeg- en Vroedkunde
 • Verplegingswetenschappen
 • Physician Assistent Verloskunde

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Kijk ook eens naar deze opties

Portret van Verpleegkunde student buiten de HZ

Verpleegkunde (HBO-V)

Als verpleegkundige werk je met veel verschillende mensen van jong tot oud en van ziek tot gezond.…

Pedagogiek

Begeleid en coach jij straks kinderen, jongeren en hun opvoeders? Als pedagoog ondersteun je…
Leraar Basisonderwijs student die leerlingen helpt met hun schoolwerk

Leraar Basisonderwijs

De leerkracht is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Naast kennis en vaardigheden, geef…