Drie jaar geleden koos de Eindhovense Mija voor de combi-opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde aan de HZ in Vlissingen en de AP hogeschool in Antwerpen. De eerste twee jaar studeerde ze in Vlissingen en voor het derde en vierde jaar is ze in Antwerpen neergestreken. In dit verhaal deelt ze haar ervaringen.
Waarom heb je voor de opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde gekozen?
“Na het vwo wilde ik eigenlijk geneeskunde of tandheelkunde studeren, maar dit bleek iets te hoog gegrepen. Toen twijfelde ik tussen verpleegkunde en verloskunde, tot ik op het internet deze combi-opleiding aan de HZ tegenkwam. Van Eindhoven naar Vlissingen is best ver, dus ik vroeg me af of ik het wel moest doen. Uiteindelijk heeft de open dag me overgehaald en ben ik voor de eerste twee jaar van de opleiding naar Vlissingen verhuisd!”
Hoe is de combi-opleiding precies opgebouwd?
“Normaal gesproken volg je een hbo-opleiding in vier jaar. De opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde is zo ingericht dat je in vijf jaar tijd beide diploma’s behaalt. In het eerste jaar volg je uitsluitend de opleiding Verpleegkunde aan de HZ in Vlissingen. Hier leer je de basis van het beroep en krijg je vakken als anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie. In het eerste semester van het tweede leerjaar twee komt daar Vroedkunde bij, waarvan de lessen drie keer in de week worden gegeven aan het AP in Antwerpen. In het derde en vierde jaar volg je uitsluitend les in Antwerpen en is de focus gelegd op Vroedkunde. In het vierde jaar rond je Vroedkunde af en in leerjaar vijf loop je het hele jaar stage, waarbij je een dag in de week op de HZ bent. Aan het einde van dit laatste jaar heb je dus ook je tweede diploma in de pocket!”
Had je voorafgaand aan de opleiding een goed beeld van hoe het er in praktijk uit zou zien?
“Tijdens de open dag werd benadrukt dat de opleiding uitdagender is dan een andere opleiding waar je in vier jaar één diploma behaalt. Dat kan ik bevestigen. Vooral het tweede studiejaar vergt veel. Je reist op en neer tussen Vlissingen en Antwerpen en je maakt lange dagen. Het ligt er natuurlijk aan waar je woont, maar een enkele reis van Vlissingen naar Antwerpen duurt ongeveer een uur. Het is ontzettend leuk, maar ook pittig. Je moet daarom wel zeker weten dat dit je passie is. De tentamenperiode van dit jaar is gevuld met toetsen van zowel de HZ als de AP. Dit vraagt om schakelen en een goede voorbereiding.”
Welke stage-ervaringen heb je tot nu toe opgedaan?
“In het eerste studiejaar heb ik bij Emergis stage gelopen op een woongroep. Het was erg interessant om in de psychiatrie stage te lopen. Wat betreft het maken van de stage-opdrachten was het wat ingewikkelder, omdat ik er niet veel verpleegkundige taken kon uitvoeren. In het tweede jaar heb ik stage gelopen op de afdelingen bariatrie en urologie bij het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom, wat ik ontzettend leuk vond. Ook heb ik vijf weken meegelopen op de kraamafdeling bij het ADRZ in Goes. Over alle drie de stageplekken ben ik erg enthousiast, omdat ik er veel heb geleerd. Bij deze combi-opleiding leer je immers veel in de praktijk!”
Waar zie je de grootste groei bij jezelf?
“Natuurlijk doe je veel kennis en ervaring op tijdens de opleiding, maar daarnaast ben ik ook zelfstandiger geworden door op mezelf te wonen. Helaas heb ik van het studentenleven in Vlissingen niet zoveel geproefd vanwege de coronatijd, maar nu in Antwerpen heb ik het ontzettend naar mijn zin. De HZ heeft ook bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling, dankzij het vele reflecteren en de persoonlijke aandacht die je als student krijgt. Iedere docent kent je en vraagt hoe het met je gaat, vooral rondom tentamenperiodes. Dat heeft er mede voor gezorgd dat ik mezelf goed heb kunnen ontwikkelen.”
Wat ga je na de combi-opleiding doen?
“Ik denk erover na om door te studeren, want ik ben pas 23 als ik klaar ben met de opleiding. Voor verloskunde wil ik een cursus echoscopie volgen, omdat dit niet is opgenomen in de opleiding. Voor verpleegkunde lijkt het me interessant om een specialisatie te doen, maar daar moet ik eerst een paar jaar werkervaring voor opdoen. Qua werk lijkt het me leuk om verpleegkunde en verloskunde parttime af te wisselen, zodat ik mijn BIG registraties kan behouden. Ik zou dan graag op een hele andere afdeling willen verplegen, zoals de spoedeisende hulp of afdeling chirurgie.”
Welke tips geef je mee aan een nieuwe student?
“Voorbereiding is het halve werk. Het scheelt een hoop stress als je ruim van tevoren over je vervoer van en naar Antwerpen nadenkt. Als je net zoals ik op jezelf gaat wonen, is ook het belangrijk om op tijd een woning te vinden. In Vlissingen kon ik makkelijk aan een woonruimte komen, maar in Antwerpen was dat een stuk lastiger. Daar is het uiteindelijk gelukt met behulp van de Facebookgroep ‘Kot in Antwerpen’. En last but not least: begin op tijd met plannen en vraag om hulp. Mijn ervaring is dat je overal hulp kunt krijgen, zowel bij de HZ als bij de AP, maar je moet zelf het initiatief nemen.”
Lees meer over de combi-opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde in Vlissingen en Antwerpen