Wil jij mensen in kwetsbare situaties helpen zo zelfstandig en gezond mogelijk te leven? En werk je graag samen met anderen aan een gezonde leefomgeving? Met de tweejarige deeltijdopleiding Associate degree Sociaal Werk ontwikkel je jezelf tot een sociaal werker met oog voor preventie, gezondheid en innovatie.

Tijdens de opleiding leer je niet alleen gezondheidsrisico’s herkennen, maar ook hoe je samen met de cliënt en zijn of haar netwerk passende preventieve acties inzet. Dankzij jouw innovatieve aanpak en verbindende rol help je mensen langer zelfstandig te blijven en versterk je hun veerkracht.

Dit leer je tijdens de opleiding

De opleiding biedt een praktijkgerichte combinatie van theorie, vaardigheden en innovatieve toepassingen. Je leert onder andere:

  • Sociale en communicatieve vaardigheden
    Begrijp iemands situatie en gedachtegang om gerichte ondersteuning te bieden.
  • Innovatieve toepassingen
    Ontdek nieuwe manieren om gezondheid en zelfstandigheid te bevorderen.
  • Gezond gedrag en preventie
    Adviseer en ondersteun mensen vanuit de visie van positieve gezondheid.

Als sociaal werker ben je meer dan een hulpverlener. Je signaleert gezondheidsrisico’s en werkt samen met cliënten aan preventieve oplossingen. Zo draag je actief bij aan hun welzijn, gezondheid en veerkracht

Kiezen voor de Associate degree Sociaal Werk

Een Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5, waarmee je snel en praktisch kunt doorgroeien in jouw vakgebied. Het is ideaal als je méér wilt dan een mbo-opleiding, maar geen volledige vierjarige hbo-bachelor wilt volgen. Met een Associate degree Sociaal Werk combineer je werken en studeren, zodat je de theorie meteen kunt toepassen in jouw praktijk.

  • Binnen twee jaar een hbo-diploma
    Snel en doelgericht leren op niveau 5.
  • Deeltijd studeren
    Combineer werk en studie en pas de theorie direct toe in de praktijk.
  • Breed inzetbaar
    Werk in uiteenlopende functies binnen gezondheid en welzijn.
  • Focus op preventie en innovatie
    Bereid je voor op de toekomst van sociaal werk.

Varianten

Deeltijd bachelor

Social Work

Voltijd bachelor

Social Work

Inhoud van deze opleiding

Het programma is opgedeeld in 4 semesters, verdeeld over 2 jaar. Ieder semester bestaat uit leeruitkomsten. Een leeruitkomst is het eindniveau van een bepaald onderwerp dat je moet kennen of kunnen. Bij de meeste leeruitkomsten bepaal je zelf hoe je aantoont dat je een leeruitkomst voldoende beheerst: dit kan door een toets te maken of door op een andere manier aan te tonen dat je ervaring hebt. In het laatste semester studeer je af.

Globaal ziet het programma van de Associate degree Sociaal Werk er zo uit:

  • Je leert wat gezond gedrag is en hoe je dit kan versterken bij het individu.
  • Je ontwikkelt gesprekstechnieken en sociale en communicatieve vaardigheden, gericht op je doelgroep.
  • Je leert over het netwerk van het individu, maar ook over het professionele netwerk.
  • Je verdiept je in de implementatie van innovatieve toepassingen die bijdragen aan de zelfstandigheid en gezondheid van de persoon.
  • Je leert te denken en werken vanuit je eigen professionele ontwikkeling.

  • Je maakt kennis met en leert over verschillende doelgroepen.
  • Interdisciplinair samenwerken staat centraal.
  • Je werkt verder aan je professionele ontwikkeling als sociaal werker
  • Je past onderzoeksvaardigheden toe in een preventieve gezondheidsactie.
Deeltijd student in gesprek met een studiekiezer tijdens de HZ Open Dag

Open Dag 1 februari

Kom meer te weten over de Ad Sociaal Werk op zaterdag 1 februari van 9.30 tot 14.30 uur, locatie Vlissingen.

Meld je aan

Handige info

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijdopleiding Sociaal Werk? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Lesdag

Lesbijeenkomsten op de HZ zijn op dinsdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Studiekosten

Naast het bepaald collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Deeltijd of duaal?

Je kunt deze opleiding in deeltijd of duaal volgen. Het programma, de inhoud en het vereiste voor een passende werkplek zijn hetzelfde. Onderdeel van een passende werkplek is dat de werkgever begeleiding moet kunnen bieden op hbo-niveau. Het verschil tussen deeltijd of duaal zit in de betaling van het onderwijs. Dat lichten we hieronder toe.

Deeltijd

Voor een deeltijdopleiding geldt een lager tarief collegegeld. Je hebt geen recht op studiefinanciering.

Duaal

Als jouw werkgever de opleiding betaalt, kan 'duaal' een interessante keuze zijn. Je werkgever sluit met jou een onderwijsovereenkomst af. Hiermee bevestigt de werkgever aan jou dat afgesproken faciliteiten als tijd, begeleiding, vergoeding en rollen gedurende een overeengekomen periode beschikbaar worden gesteld. Je werkgever kan als tegemoetkoming in kosten als verlet, studiematerialen, collegegeld en begeleiding in aanmerking komen voor subsidie.

Toelatingseisen

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma. Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Werkplek

Je hebt een passende werkplek van minimaal 16 uur per week op minimaal mbo-niveau 4 nodig. Het is belangrijk dat je op je werkplek ook taken op niveau 5 kan uitvoeren. Ook heb je een begeleider op je werkplek nodig. Je werkplekbegeleider heeft een hbo-diploma in het sociaal-maatschappelijk domein. Vooraf bekijken we of jouw werkplek geschikt is.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Sociaal Werk student met jongen

Download de brochure van Sociaal Werk

Wil je alle informatie over de opleiding Sociaal Werk nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Flexibel onderwijs betekent: maatwerk. Je bepaalt zelf hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd.

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face-to-face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Studenten over de opleiding Sociaal Werk

Ben je benieuwd naar de ervaringen van onze studenten met de opleiding Sociaal Werk en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen?

Portret van Dilek, student Sociaal Werk
Over de opleiding
Dilek, Student Sociaal Werk

Een opleiding zoals deze neem je overal in je leven mee naartoe.

Bekijk het verhaal van Dilek

Na de opleiding

Na het behalen van de Associate degree Sociaal Werk, mag je de titel ‘Ad’ achter je naam zetten.

Als sociaal werker met de focus op gezondheid en preventie kun je bijvoorbeeld werken binnen het sociale domein en binnen de gezondheidszorg. Je kunt denken aan:

  • wijkteams
  • gemeentelijke uitvoeringsorganen
  • ouderenzorg
  • gehandicaptenzorg
  • jeugdzorg
  • penitentiaire inrichting
  • integraal kindcentrum
  • verslavingszorg
  • maatschappelijke opvang
  • geestelijke gezondheidszorg
  • verzorgingshuizen, verpleeghuizen
  • woningbouw
  • vluchtelingenwerk

Dankzij de deeltijdopleiding en de brede kennis die je opdoet, kun je jouw expertise gelijk in de praktijk toepassen.

Als je je Ad-diploma hebt behaald, dan kun je verder studeren en je bachelordiploma behalen. Afhankelijk van welke bachelor je wilt volgen, volg je een schakelprogramma. Bij de Bachelor Social Work kun je instromen in het derde jaar van de opleiding en volg je tijdens de minor een schakelprogramma.

Deeltijd studenten werken samen aan project

Aanmelden voor deze opleiding

Meld je aan voor de deeltijdopleiding Sociaal Werk en ontwikkel de kennis en vaardigheden om te groeien als professional. Maak de eerste stap naar jouw toekomst!

Meld je nu aan

Kijk ook eens naar deze opties

Portret van een Social Work student

Social Work

Wil jij kwetsbare mensen ondersteunen en het verschil maken in het leven van een ander? Met de…
Portret van Pedagogiek student in deeltijd

Pedagogiek

Heb jij de ambitie om meer uit je carrière te halen en jeugdigen en hun opvoeders te begeleiden bij…
Portret van Verpleegkunde student

Verpleegkunde (HBO-V)

Ben je klaar om door te groeien in de zorg? Met de deeltijd bachelor Verpleegkunde ontwikkel jij je…