Wil jij mensen in kwetsbare situaties in onze samenleving zo goed en zo zelfstandig mogelijk laten leven? En bouw je graag met andere betrokkenen aan een gezonde leefomgeving? Met de tweejarige Associate degree Sociaal Werk zet jij de stap! Met deze deeltijdopleiding word jij een sociaal werker met aandacht voor preventie, gezondheid en innovatie.

Tijdens de opleiding Sociaal Werk leer je hoe je mogelijke gezondheidsrisico’s bij een persoon signaleert. En hoe je samen met het individu én andere betrokkenen passende (preventieve) acties in gang zet. Dankzij jouw oog voor innovatieve toepassingen maak jij het mogelijk dat mensen langer zelfstandig kunnen leven. Je ontwikkelt je tot een breed inzetbare professional met een verbindende rol binnen de wereld van gezondheid en welzijn.

Dit leer je tijdens de opleiding:

 • Je ontwikkelt sociale en communicatieve vaardigheden die jou helpen bij het doorgronden van iemands gedachtegang.
 • Je verdiept je in innovatieve toepassingen die bijdragen aan de zelfstandigheid en de gezondheid van een persoon.
 • Je leert mensen te ondersteunen en adviseren op het gebied van gezond gedrag vanuit de visie van positieve gezondheid.

In jouw rol ben je meer dan alleen een professional die gezondheidsrisico’s signaleert. Samen met de persoon om wie het gaat zet je passende (preventieve) acties in gang die bijdragen aan zijn of haar welzijn, gezondheid en veerkracht.

De opleiding Sociaal Werk wordt als Associate degree in deeltijd aangeboden. Binnen twee jaar tijd haal je een hbo-diploma op niveau 5. Doordat je werk en studie combineert, pas je de theorie direct in de praktijk toe.

Sociaal Werk is een topopleiding

De Associate degree Sociaal Werk is volgens de Keuzegids 2024 een topopleiding.

Varianten

Deeltijd bachelor

Social Work

Voltijd bachelor

Social Work

Programma

Het programma is opgedeeld in 4 semesters, verdeeld over 2 jaar. Ieder semester bestaat uit leeruitkomsten. Een leeruitkomst is het eindniveau van een bepaald onderwerp dat je moet kennen of kunnen. Bij de meeste leeruitkomsten bepaal je zelf hoe je aantoont dat je een leeruitkomst voldoende beheerst: dit kan door een toets te maken of door op een andere manier aan te tonen dat je ervaring hebt. In het laatste semester studeer je af.

Globaal ziet het programma van de Associate degree Sociaal Werk er zo uit:

 • Je leert wat gezond gedrag is en hoe je dit kan versterken bij het individu.
 • Je ontwikkelt gesprekstechnieken en sociale en communicatieve vaardigheden, gericht op je doelgroep.
 • Je leert over het netwerk van het individu, maar ook over het professionele netwerk.
 • Je verdiept je in de implementatie van innovatieve toepassingen die bijdragen aan de zelfstandigheid en gezondheid van de persoon.
 • Je leert te denken en werken vanuit je eigen professionele ontwikkeling.

 • Je leert veel op het gebied van gezond gedrag. Denk hierbij aan adviseren, voeding, beweging, lifestyle en stress.
 • Je sluit je professionele ontwikkeling af met een portfolio.
 • Je studeert af met een preventief actieonderzoek.

Introductie studeren in deeltijd

Ben je van plan om in september te starten met Sociaal Werk? Kom dinsdagavond 11 juni naar de introductie studeren in deeltijd.

Meld je aan

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Je hebt een passende werkplek van minimaal 16 uur per week op minimaal mbo-niveau 4 nodig. Het is belangrijk dat je op je werkplek ook taken op niveau 5 kan uitvoeren. Ook heb je een begeleider op je werkplek nodig. Je werkplekbegeleider heeft een hbo-diploma in het sociaal-maatschappelijk domein. Vooraf bekijken we of jouw werkplek geschikt is.

Sociaal Werk

Leer meer over de opleiding via deze korte video

Anita vertelt over haar ervaringen bij de HZ

“Ik liet me omscholen en kreeg mijn droombaan”
Animatie van de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs

Flexibel studeren

Bekijk de korte video
Animatie over een Associate degree

Wat is een Associate degree?

Bekijk de video

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Flexibel onderwijs betekent: maatwerk. Je bepaalt zelf hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd.

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face-to-face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Download de brochure van Sociaal Werk

Wil je alle informatie over de opleiding Sociaal Werk nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijdopleiding Sociaal Werk? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Lesdag

Lesbijeenkomsten op de HZ zijn op dinsdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Studiekosten

Naast het bepaald collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Deeltijd of duaal?

Je kunt deze opleiding in deeltijd of duaal volgen. Het programma, de inhoud en de vereiste voor een passende werkplek zijn hetzelfde. Het verschil zit in de betaling van het onderwijs, dat lichten we hieronder toe.

Deeltijd

Voor een deeltijdopleiding geldt een lager tarief collegegeld. Je hebt geen recht op studiefinanciering.

Duaal

Mocht jouw werkgever de opleiding betalen, dan is het interessant om voor 'duaal' te kiezen. Je werkgever sluit met jou een onderwijsovereenkomst af. Hiermee bevestigt de werkgever aan jou dat afgesproken faciliteiten als tijd, begeleiding, vergoeding en rollen gedurende een overeengekomen periode beschikbaar worden gesteld. Je werkgever kan als tegemoetkoming in kosten als verlet, studiematerialen, collegegeld en begeleiding in aanmerking komen voor subsidie.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Wat is een Associate degree?

Associate degree is een relatief nieuw begrip. Hoe ziet deze twee jarige opleiding eruit?

Animatie over een Associate degree

Wat is een Ad?

Een Ad is een tweejarige opleiding, gericht op de praktijk. De Associate degree heeft, naast de…

Wat is het verschil tussen de Bachelor Social Work en Associate degree Sociaal Werk?

Met beide opleidingen word je opgeleid om andere mensen te helpen. Je wordt klaar gestoomd voor een baan in de zorg -en welzijn sector. De insteek hoe je mensen helpt verschilt per opleiding. In deze blog lees je er meer over.

Na de opleiding

Na het behalen van de Associate degree Sociaal Werk, mag je de titel ‘Ad’ achter je naam zetten.

Als sociaal werker met de focus op gezondheid en preventie kun je bijvoorbeeld werken binnen het sociale domein en binnen de gezondheidszorg. Je kunt denken aan:

 • wijkteams
 • gemeentelijke uitvoeringsorganen
 • ouderenzorg
 • gehandicaptenzorg
 • jeugdzorg
 • penitentiaire inrichting
 • integraal kindcentrum
 • verslavingszorg
 • maatschappelijke opvang
 • geestelijke gezondheidszorg
 • verzorgingshuizen, verpleeghuizen
 • woningbouw
 • vluchtelingenwerk

Dankzij de deeltijdopleiding en de brede kennis die je opdoet, kun je jouw expertise gelijk in de praktijk toepassen!

Als je je Ad-diploma hebt behaald, dan kun je verder studeren en je bachelordiploma behalen. Afhankelijk van welke bachelor je wilt volgen, volg je een schakelprogramma. Bij de Bachelor Social Work kun je instromen in het derde jaar van de opleiding en volg je tijdens de minor een schakelprogramma.

Studenten over de opleiding Sociaal Werk

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Sociaal Werk vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Dilek, Student Sociaal Werk

Een opleiding zoals deze neem je overal in je leven mee naartoe.

Lees het verhaal van Dilek

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Check of een deeltijd-opleiding iets voor jou is!

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Alle studiekeuzeactiviteiten

Gerelateerde opleidingen

Social Work

Heb jij een passie voor het begeleiden van kwetsbare mensen? Hoe zorg je ervoor dat deze mensen…

Pedagogiek

Heb jij de ambitie om meer uit je carrière te halen en jouw kennis en expertise te delen middels…

Verpleegkunde (HBO-V)

Ben je klaar voor de volgende stap in je verpleegkundige carrière? Dan is de deeltijd bachelor…