Hoe kan je mensen in een kwetsbare situatie in onze samenleving zo goed en zelfstandig mogelijk laten leven? Welke hulpmiddelen zijn inzetbaar om de zorg te ontlasten? Word jij de verbindende factor die met alle betrokkenen op zoek gaat naar oplossingen voor een gezonde leefomgeving? Kies voor de opleiding Sociaal Werk (voorheen heette deze opleiding Health & Social Work)!

Preventieve gezondheidswerker
Als je kiest voor de opleiding Sociaal Werk aan de HZ word je opgeleid tot een preventieve gezondheidswerker. Je leert hoe je op proactieve wijze signalen kan oppikken die gezondheid en welzijn bedreigen. Met deze vaardigheden ben je een breed inzetbare professional met een verbindende rol binnen de gezondheid en welzijn. Dit leer je tijdens de opleiding:

● Jij leert middels de juiste sociale en communicatieve vaardigheden wat er omgaat in de gedachtegang van een persoon.
● Jij leert om basiszorg te verlenen: van laagcomplexe verpleegtechnische handelingen tot het voeren van gesprekken.
● Jij verdiept je in de innovatieve toepassingen van de toekomst en weet hoe deze kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid en gezondheid van het individu.
● Jij leert bepaalde individuen te ondersteunen en adviseren op het gebied van gezond gedrag.

Binnen jouw uitvoerende en coördinerende rol signaleer jij mogelijke gezondheidsrisico’s. Samen met de persoon om wie het gaat, initieer je passende (preventieve) interventies ter bevordering van de gezondheid en het welzijn van die persoon.

De opleiding Sociaal Werk wordt als Associate degree in deeltijd aangeboden. Binnen twee jaar tijd haal je een hbo-diploma op niveau 5. Dankzij de deeltijdopleiding en de brede kennis die je opdoet, kun jij jouw specialistische expertise gelijk in de praktijk toepassen!

Programma

Het programma is opgebouwd uit 4 semesters in 2 jaar. Ieder semester bestaat uit leeruitkomsten. Een leeruitkomst is het eindniveau van een bepaald onderwerp dat je moet kennen of kunnen. Bij de meeste leeruitkomsten bepaal je zelf hoe je aan toont dat je een leeruitkomst voldoende beheerst: dit kan door een toets te maken of door aan te tonen dat je ervaring hebt. In het laatste semester ga je afstuderen.

Globaal ziet het programma van de Associate degree Sociaal Werk er zo uit:

 • Jij leert gespreksvoering en gesprekstechnieken middels de juiste sociale en communicatie vaardigheden, gericht op de doelgroep waarmee jij werkt.
 • Jij leert over het netwerk van de cliënt, maar ook over het professionele netwerk.
 • Jij leert de basisvaardigheden gezondheidszorg en laagcomplex handelen om het individu te leren kennen en te denken vanuit diens perspectief.
 • Jij verdiept je in de implementatie van innovatieve toepassingen, zodat deze kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid en gezondheid van de mens.
 • Jij leert te denken en werken vanuit je eigen professionele ontwikkeling.

 • Jij leert veel op het gebied van gezond gedrag. Denk hierbij aan adviseren, voeding, beweging, lifestyle en stress.
 • Je verdiept je verder in laagcomplexe verpleegtechnische handelingen. Je wordt geen verpleegkundige of verzorgende, maar je doet wel kennis op omdat je het nodig hebt om vroegtijdig problemen te signaleren en risico’s goed in de schatten.
 • Jij sluit je professionele ontwikkeling af middels een portfolio
 • Je studeert af met een preventief actieonderzoek.

Open Dag 3 februari

Kom meer te weten over de Ad Sociaal Werk op zaterdag 3 februari van 9.30 uur - 14.30 uur, locatie Vlissingen.

Meld je aan

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Je hebt een passende werkplek van minimaal 16 uur per week op minimaal mbo-niveau 4 nodig. Het is belangrijk dat je op je werkplek ook taken op niveau 5 kan uitvoeren. Ook heb je een begeleider op je werkplek nodig. Je werkplekbegeleider heeft een hbo-diploma in het sociaalmaatschappelijk domein. Vooraf bekijken we of jouw werkplek geschikt is.

Flexibel studeren

Bekijk de korte video

Wat is Associate degree?

Bekijk de video

Sociaal Werk

Leer meer over de opleiding via deze korte video

Anita vertelt over haar ervaringen bij de HZ

“Ik liet me omscholen en kreeg mijn droombaan”

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Flexibel onderwijs betekent: maatwerk. Je bepaalt zelf hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd.

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face-to-face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Download de brochure van Sociaal Werk

Wil je alle informatie over de opleiding Sociaal Werk nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijdopleiding Sociaal Werk? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Lesdag

Lesbijeenkomsten op de HZ zijn op dinsdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Studiekosten

Naast het bepaald collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Deeltijd of duaal?

Je kunt deze opleiding in deeltijd of duaal volgen. Het programma, de inhoud en de vereiste voor een passende werkplek zijn hetzelfde. Het verschil zit in de betaling van het onderwijs, dat lichten we hieronder toe.

Deeltijd
Voor een deeltijdopleiding geldt een lager tarief collegegeld. Je hebt geen recht op studiefinanciering.

Duaal
Mocht jouw werkgever de opleiding betalen, dan is het interessant om voor 'duaal' te kiezen. Je werkgever sluit met jou een onderwijsovereenkomst af. Hiermee bevestigt de werkgever aan jou dat afgesproken faciliteiten als tijd, begeleiding, vergoeding en rollen gedurende een overeengekomen periode beschikbaar worden gesteld. Je werkgever kan als tegemoetkoming in kosten als verlet, studiematerialen, collegegeld en begeleiding in aanmerking komen voor subsidie.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Wat is een Associate degree?

Associate degree is een relatief nieuw begrip. Hoe ziet deze twee jarige opleiding eruit?

Wat is een Ad?

Een Ad is een tweejarige opleiding, gericht op de praktijk. De Associate degree heeft, naast de…

Wat is het verschil tussen de Bachelor Social Work en Associate degree Sociaal Werk?

Met beide opleidingen word je opgeleid om andere mensen te helpen. Je wordt klaar gestoomd voor een baan in de zorg -en welzijn sector. De insteek hoe je mensen helpt verschilt per opleiding. In deze blog lees je er meer over.

Na de opleiding

Na het behalen van de Associate degree Sociaal Werk, mag je de titel ‘Ad’ achter je naam zetten.

Binnen het gezondheids- en welzijnsdomein is er veel vraag naar de breed inzetbare Sociaal Werker. Jij kunt als preventieve gezondheidswerker gaan werken in onder andere:

 • wijkteams
 • gemeentelijke uitvoeringsorganen
 • ouderenzorg
 • gehandicaptenzorg
 • jeugdzorg
 • penitentiaire inrichting
 • integraal kindcentrum
 • verslavingszorg
 • maatschappelijke opvang
 • geestelijke gezondheidszorg
 • verzorgingshuizen, verpleeghuizen
 • woningbouw

Dankzij de deeltijdopleiding en de brede kennis die je opdoet, kun jij jouw specialistische expertise gelijk in de praktijk toepassen!

Als je je Ad-diploma hebt behaald, dan kun je verder studeren en je bachelordiploma behalen. Afhankelijk van welke bachelor je wilt volgen, volg je een schakelprogramma. Bij de Bachelor Social Work kun je instromen in het derde jaar van de opleiding en volg je tijdens de minor een schakelprogramma.

Studenten over de opleiding Sociaal Werk

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Sociaal Werk vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Dilek, Student Sociaal Werk

Associate degree Sociaal Werk: Dilek blijft altijd leren

Lees het verhaal van Dilek

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Check of een deeltijd-opleiding iets voor jou is!

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Open Dag

Ervaar hoe het is om aan de HZ te studeren op zaterdag 3 februari.

Alle studiekeuzeactiviteiten

Gerelateerde opleidingen

Social Work

Heb jij een passie voor het begeleiden van kwetsbare mensen? Hoe zorg je ervoor dat deze mensen…

Pedagogiek

Heb jij de ambitie om meer uit je carrière te halen en jouw kennis en expertise te delen middels…

Verpleegkunde (HBO-V)

Ben je klaar voor de volgende stap in je verpleegkundige carrière? Dan is de deeltijd bachelor…