Dilek volgt de deeltijdopleiding Sociaal Werk (voorheen heette deze opleiding Health & Social Work) aan de HZ. Met deze Associate degree wil ze zich blijven ontwikkelen, als mens en als professional. "Een opleiding zoals deze neem je overal in je leven mee naartoe. Naar je werk, naar de wijk, je familie, de buren, je vrijwilligerswerk. Het verrijkt je als mens."
Waar komt jouw drive vandaan om de Associate degree Sociaal Werk te volgen?
“Het gevoel om kwetsbare mensen te willen helpen zit al van jongs af aan in me. Ik wil iets voor de maatschappij betekenen, actief zijn, mensen helpen. In de wijk, maar ook in de stad. Ik doe al jaren op allerlei vlakken aan vrijwilligerswerk. Ik vaar daarin veel op mijn intuïtie, op natuurgedrag. Ook al zit je dan vaak op de goede weg, vind ik het fijn om een theoretische basis aan te leren. Dat maakt me sterker en completer in wat ik doe. Ik volgde al verschillende cursussen, maar nu vond ik het tijd voor een opleiding. Ik vind het belangrijk om mijn leven lang te blijven leren. Daar ben je nooit te oud voor. Zolang je blijft leren, ben je in beweging.”
Hoe is de Associate degree Sociaal Werk op je pad gekomen?
“Ik liep al lang rond met het idee om een deeltijdopleiding in deze richting te volgen. Het voelde altijd als een grote stap. Ik heb een huis vol schoolgaande kinderen, maar ben ook oma, mantelzorger en doe op verschillende plekken aan vrijwilligerswerk. Een opleiding met grote reisafstand vond ik daar niet bij passen. Toen de HZ met de Ad Health & Social Work startte, zag ik direct mijn kans. Een opleiding die bij me past op fietsafstand! Om de Associate degree te kunnen volgen heb je een leer-werkplek nodig voor minimaal 16 uur in de week. Ik had al een aantal jaar geen baan op dat moment. Ik ben daarom begonnen met een vrijwillige functie bij Vluchtelingenwerk Nederland. Daar keken sommige mensen wel even van op, maar ik deed het met plezier. Tot mijn vreugde heb ik inmiddels een tijdelijke aanstelling gekregen.”
Wat is voor jou het grote voordeel van een Associate degree?
“Een Associate degree duurt twee jaar, maar geeft me wel de kans om in te stromen in het derde jaar van de bachelor Social Work. Dat kan aansluitend, maar ik kan ook een tussenjaar nemen om weer eventjes te ‘landen’. Het is best een grote beslissing geweest om deze opleiding te volgen. Dat de Associate degree twee jaar duurt, maakt het voor mij goed te overzien. Daarna kan ik weer verder kijken. Dat geeft me een gevoel van rust.”
Waar word je bij Sociaal Werk voor opgeleid?
“Bij Sociaal Werk word je opgeleid tot preventieve gezondheidswerker. De opleiding gaat uit van de filosofie van de positieve gezondheidszorg. Niet denkend vanuit de kwaal of een probleem, maar vanuit de mens. Een ziekte hoeft niet heel je leven te beperken. Bij Sociaal Werk leer je hoe je mensen flexibel en veerkrachtig met hun beperking om kan laten gaan, zodat ze het leven aankunnen en mee kunnen blijven doen. Maar je leert ook heel veel over communicatieve vaardigheden en gesprekstechnieken. Deze vaardigheden helpen je om vroegtijdig signalen op te pikken bij mensen met wie het niet goed gaat. Lang niet ieder mens is een open boek, zeker niet als het op gezondheid of mentaal welzijn aankomt.”
Hoe zit jouw dagelijkse werk eruit en hoe past de opleiding hierin?
“Ik ben bij Vluchtelingenwerk Nederland begonnen als juridisch begeleider. Inmiddels werk ik als junior teamleider op de noodopvang. Ik houd spreekuren met cliënten en begeleid stagiaires en vrijwilligers. Ook neem ik deel aan het teamleidersoverleg en onderhoud ik contacten met instanties en advocaten. In mijn gesprekken met vluchtelingen probeer ik altijd aan te voelen hoe het met iemand gaat en of doorverwijzing naar een gezondheidsinstelling nodig is. Die knop zet ik nooit uit. Ik heb veel aan mijn lessen over gesprekstechnieken en intervisie. Mijn contacten met cliënten zijn vaak van korte duur, maar heel intens. Je maakt fases van geluk, hoop en verdriet mee. En altijd probeer ik tussen het ondersteunen door tot de kern te komen: hoe gaat het met je? Juist op het gebied van die gesprekstechnieken vind ik dat ik nog stappen kan maken. Daar wil ik beter in worden.”
Hoe zorg je dat je iedere week voldoende tijd hebt voor je studie?
“Dinsdag is mijn vaste schooldag, of ik nu veel of weinig les heb die dag. In de rest van de week probeer ik momentjes te pakken waar dat kan. Is er thuis even rust, dan ga ik aan de slag. Dat kan ook later op de avond zijn, wanneer iedereen slaapt. Dit doe ik alleen als ik er de energie voor heb. Ik vind het belangrijk om mijn grenzen bewaken. Soms is het even schipperen en schikken, maar je moet er iets voor over hebben. Ik probeer mijzelf niet te druk te maken wanneer ik even in tijdnood zit. Mijn motto is: geen zorgen, het komt altijd goed. Tot nu toe werkt dat wel zo prettig.”
Waar zit voor jou de belangrijkste persoonlijke groei?
“Deze opleiding geeft me zelfvertrouwen en durf. Wanneer je handelt vanuit intuïtie, heb je hooguit het gevoel dat je het goede doet. Maar je hebt niet altijd de bevestiging. Nu ik handel uit intuïtie én theorie sta ik nog sterker in mijn schoenen wanneer ik kwetsbare mensen help of adviseer. Of de kennis die ik opdoe me nu terugfluit of bevestiging geeft; in beide gevallen is het waardevol. Ik merk dat ik cliënten nu zelfverzekerder begeleid. Dat ik hen echt iets te bieden heb. Voor mijn gevoel tel ik meer mee in de maatschappij, omdat ik weet dat ik het kan.”
Hoe is de samenwerking met docenten en studenten?
“Ik vind de persoonlijke benadering van de docenten ontzettend fijn. Ze zijn er voor je. Dat voel je en dat zie je. Wanneer ik ergens mee zit, dan denken ze op een prettige manier mee. Ook wanneer ik een opdracht niet helemaal kan plaatsen op mijn werkplek. Dan wordt er flexibel meegedacht over een alternatief. De groep studenten is heel divers. Qua leeftijd, levenservaring, achtergrond en werkplek. Je kunt van iedereen wel iets leerzaams meenemen naar je eigen situatie.”
Hoe blij ben je dat je deze stap na lang twijfelen hebt genomen?
“Daar ben ik heel gelukkig mee. Deze beslissing heeft me nu al veel gebracht. Nieuwe kennis en ervaringen, maar ook een tijdelijke aanstelling bij een mooie werkgever. Deze opleiding is heel waardevol voor mijn werkzame leven, maar voor mij gaat het verder dan dat. Een opleiding zoals deze neem je overal in je leven mee naartoe. Naar je werk, naar de wijk, je familie, de buren, je vrijwilligerswerk. Het verrijkt je als mens. Dat is voor mij het belangrijkste.”