Waarom heb je gekozen voor de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ?
“Na de mavo had ik nog geen idee wat ik wilde gaan doen. Het is allemaal begonnen toen een vriend van mijn vader, directeur op een basisschool, tegen me zei: ‘Kom anders eens meekijken in een klas’. Een klas vol spelende, lerende en vrolijke kinderen; ik had nooit verwacht dat ik mijn snuffelstage zo leuk zou vinden. Eigenlijk wist ik na afloop meteen: ik wil meester worden! Je kunt dan kiezen voor de leerroute havo naar hbo óf kiezen voor de overstap van mbo naar hbo. Het praktijkgerichte onderwijs van het mbo was voor mij doorslaggevend. Daar kom je er pas echt achter of een baan als leerkracht bij je past.”
Waarom heb je voor de HZ gekozen?
“Deze opleiding staat goed aangeschreven en daarnaast sprong de HZ er ten opzichte van andere hogescholen voor mij bovenuit omdat zij het concept ‘twee dagen stage en drie dagen school’ aanbieden. Daarnaast krijgt een docent van de HZ extra uren om jou te helpen tijdens je stage. Het grootste voordeel daarvan? De praktijkbegeleider van de HZ werkt samen met de scholengemeenschap en dat versterkt elkaar enorm. Ook kun je stage lopen in je eigen omgeving en dat is in mijn geval dichtbij huis.”
Waarom heb je gekozen om na je mbo verder te studeren?
“Ik heb de mavo gemakkelijk doorlopen. Dan is het zonde om er niet meer uit te halen. In het laatste jaar van de mavo heb ik mijn route voor de toekomst uitgestippeld: ik wil leerkracht worden! Daarvoor heb je een hbo-diploma nodig, dus heb ik deze route vanuit het mbo bewandeld.”
Hoe heb je de overstap van mbo naar hbo ervaren?
“Tot nu toe erg makkelijk. Ik ben aan het studeren voor iets wat ik echt graag wil worden, dan is je motivatie groot en gaat het leren vrijwel vanzelf. Hoe ik mezelf heb voorbereid op de overstap van mbo naar hbo? Vanuit de HZ heb ik een traject gevolgd om goed voorbereid naar de opleiding Leraar Basisonderwijs door te stromen. Je verdiept je in basisvakken en krijgt inzicht in vragen als: hoe zien de toetsen eruit? Welke vragen van leerlingen in je klas kun je verwachten? Welke kennis moet je hebben? De toelatingstoetsen voor de opleiding kunnen best pittig zijn en het is fijn dat je vanuit de HZ goed wordt voorbereid op deze overstap. Ook heb ik tijdens mijn mbo-opleiding Onderwijsassistent het keuzedeel ‘Wat is het verschil tussen het mbo en hbo?’ gevolgd. Dit heeft ook geholpen in de voorbereiding naar het hbo.”
Tekst loopt door onder afbeelding.
Wat leer je tijdens je opleiding?
“Je leert voornamelijk hoe je les moet geven op een basisschool, zowel in de onderbouw als in de bovenbouw. Hoe ga je met kinderen om? Hoe kun je een les opbouwen? Hoe leer je kinderen cijferend optellen tijdens een rekenles? Maar je leert ook middels onderzoek tot nieuwe inzichten te komen. Zo heb ik bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de leesmotivatie binnen de school. Hiermee heb ik de school waardevolle inzichten kunnen geven. Waar ik zelf het meeste van leer? Hoe kun je kinderen in Jip en Janneke-taal iets uitleggen. Waarom schrijf je hond met een -d en niet met een -t? Het is steeds opnieuw de uitdaging om dit zo goed mogelijk aan de kinderen uit te leggen.”
Wat is volgens jou het verschil tussen mbo en hbo?
“Binnen het mbo ligt de focus vooral op praktijkgericht onderwijs. Binnen het hbo ligt er meer nadruk op de theorie, in de vorm van onderzoek en verdiepende tentamens. Tijdens de lesdagen op school wordt er meer van je verwacht dan binnen het mbo. Daarnaast is de lesstof een stuk pittiger. Ik merk dat ik op het hbo meer tijd investeer in de opleiding en dat er een zekere mate van zelfstandigheid van je wordt verwacht. Je wordt goed begeleid, maar er wordt ook veel eigen inbreng verwacht.”
Wat vind je het leukste aan de opleiding?
“Ik vind de lesdagen voor de klas het allerleukste van de week. Dan ben je écht met je vak bezig. Maar ook de theorievakken waarbij je leert hoe je deze lessen moet geven, zijn erg gaaf. Je leert dingen waar ik eerst echt niet over nadacht. Waarom tonen leerlingen bepaald gedrag? Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Wij leren om kinderen te begrijpen en dat is heel interessant, omdat je dit ook gelijk in de praktijk kunt toepassen.”
Hoe zie je je toekomst voor je?
“Over twee jaar hoop ik afgestudeerd te zijn. Wil ik dan naar het buitenland? Wil ik een master volgen? Of wil ik aan een eigen klas lesgeven? Dat weet ik nog niet. Ik ben 23 als ik afstudeer en dat is nog best jong. Dat is de reden waarom ik nu nog niet deze route wil uitstippelen. Nu staat alles nog open en dat vind ik een fijn gevoel.”
Welk advies zou jij geven aan een studiekiezer die de studie overweegt?
“Wil je écht leerkracht worden, maar twijfel je over het toelatingsbeleid? Ga ervoor! De HZ bereidt je ontzettend goed voor op de overstap van mbo naar hbo en het is belangrijk dat je op deze hulp vertrouwt. Het concept werken én leren aan de HZ is heel fijn, evenals de hulp van je praktijkbegeleider tijdens de stages. Dat is echt een pré!”