Ook interesse in het voorgezet onderwijs? Jij gaat je carrièreperspectief verbreden met deze kans! Dankzij deze route Pabo & Leraar Voortgezet Onderwijs (tweedegraads) word jij klaargestoomd om les te geven in het basisonderwijs én op het mbo en de middelbare school (vmbo en de onderbouw van havo en vwo).

Tijdens deze voltijd-route word je opgeleid tot een creatieve, ondernemende en kritische docent voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 16 jaar.

Daarnaast ga jij internationale ervaring op doen, omdat je stage gaat lopen en deels opgeleid wordt aan de AP Hogeschool in Antwerpen.

Je kiest naast je reguliere pabo-programma 1 schoolvak voor het tweedegraadsgebied. Je hebt keuze uit de volgende vakken (deze volg je in Antwerpen):

 • Biologie
 • Nederlands
 • Wiskunde

Dankzij deze route, onderdeel van de opleiding Leraar Basisonderwijs, word jij versneld opgeleid om ook les te geven op het voorgezet onderwijs. Je kunt zo lesgeven op een basisschool en middelbare school of mbo combineren.

Onderdeel van de opleiding
Leraar Basisonderwijs

Programma

Zo ziet de route er globaal uit:

Je volgt het programma van de opleiding Leraar Basisonderwijs. Dit betekent vanaf dag 1 leren vanuit de beroepspraktijk, omdat je 2 dagen per week aan de slag gaat op een basisschool in Zeeland, Goeree-Overflakkee of West-Brabant.

Als je kiest voor deze route dan ga je tijdens semester 1 van jaar 3 jouw schoolvak naar keuze volgen in Antwerpen. Enkele lesdagen volg je in Antwerpen, maar er is ook veel ruimte voor zelfstudie. Daarnaast volg je lessen van Leraar Basisonderwijs bij HZ.

Daarna ga je tijdens je minor-periode (semester 2) in de praktijk van het voortgezet onderwijs aan de slag in België.

Je ‘keert weer terug’ naar de HZ voor je reguliere laatste jaar waarin je gaat afstuderen. Je gaat beginnen aan je LIO-stage (Leraar in Opleiding) en doet een praktijkonderzoek. Aan het einde van dit schooljaar behaal jij je diploma Opleiding tot Leraar Basisonderwijs. Je mag je nu Bachelor of Education noemen.

Deze eerste 3 maanden gebruik je voor de afsluitende stage in België. Daarna loop je nog 3 maanden stage in Nederland ter afronding van jouw tweedegraads bevoegdheid. Als je dit traject succesvol afsluit, dan heb je dus een dubbele Bachelor of Education op zak.

Jij bent daardoor bevoegd voor het hele (speciaal) basisonderwijs. Én in het tweedegraads gebied in het schoolvak van jouw keuze Biologie, Nederlands of Wiskunde.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor route Pabo & Leraar Voortgezet Onderwijs (tweedegraads)? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink. Na aanmelding voor de opleiding Leraar Basisonderwijs kun je tijdens het studieloopbaangesprek aangeven dat je interesse hebt in deze route. Je hoeft pas in jaar 2 te kiezen of je deze route echt wil volgen.

Toelatingseisen

Deze route is mogelijk voor alle Leraar Basisonderwijs studenten van HZ, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden:

 • Het is belangrijk dat je zelfstandig kunt leren, omdat je in korte tijd veel inhoudelijke theorie tot je neemt. Wees je er ook bewust van dat de manier van studeren in België anders is. En dan voornamelijk in de cultuur. De communicatie met de leraar is formeler. En voor je gevoel staat de docent meer boven je qua hiërarchie dan in Nederland.
 • Wij adviseren dat je bij je vooropleiding de volgende vakken hebt gevolgd:

  • Biologie: Je hebt een havo-diploma met een NG/NT profiel of je hebt een vmbo-t met profielvakken biologie, nask1 en nask 2.
  • Wiskunde: Je hebt eindexamen gedaan in het vak Wiskunde op de havo-of vwo.
  • Nederlands: Er zijn geen aanvullende voorwaarden. Dus je kunt met alle vooropleidingen deze verdieping volgen. Je hebt voornamelijk interesse in jeugdliteratuur en een goede kennis van grammatica is van belang.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op via pabo@hz.nl.

Na de opleiding

Na het afronden van jouw bachelor Leraar Basisonderwijs mag je vanaf nu de titel ‘Bachelor of Education’ voeren.
Heb je jouw tweedegraads aan de AP Antwerpen ook behaald? Gefeliciteerd! Jouw tweedegraads bevoegdheid geldt na toekenning door DUO ook voor het tweedegraadsgebied in Nederland. Je vraagt deze zelf aan.

 • Je kunt aan de slag in het (speciaal) basisonderwijs
 • het mbo (voor jouw gekozen vak)
 • En voortgezet onderwijs: vmbo en onderbouw van havo en vwo (voor jouw gekozen vak)

De komende jaren is er een tekort aan goede leraren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Als jij straks een diploma hebt om les te geven op de basisschool, in het mbo en op de middelbare school, dan ben je breed inzetbaar. Je vergroot je kansen op een goede baan in het onderwijs die bij jou past.