Je hebt de keuze gemaakt: je kiest voor een voltijdopleiding aan de HZ. Om je in te schrijven voor een studie volg je een aantal stappen.
Snel naar
Stap 1: Check de toelatingseisen
Voordat je jezelf inschrijft voor een opleiding, is het handig om te checken of je voldoet aan de toelatingseisen. Je vindt in dit document een makkelijk overzicht met alle opleidingen op een rijtje. Mis je nog een vak? Dan kun je één van onze schakelcursussen volgen.
Heb je geen geschikt diploma om toegelaten te worden tot een opleiding en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je een toelatingsonderzoek doen. Hiermee kun je toch jouw gekozen opleiding volgen. Meer informatie over de 21+ toets vind je op deze informatiepagina.
Wanneer je uit het buitenland komt en geen geldig Nederlands diploma hebt, moet je een buitenlands diploma op minimaal mbo niveau 4 of havo-niveau hebben. Welke dat zijn vind je op deze lijst van diploma's*. Ook moet je aantonen dat je alle vier de onderdelen van het Staatsexamen NT2-II behaald hebt als je een Nederlandstalige opleiding gaat volgen. Meer informatie over het Staatsexamen NT2-II vind je op de website van College voor Toetsen en Examens.
Deze taaleis geldt ook voor studenten met een in Suriname of in landen die deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden behaald diploma. Kom je uit Vlaanderen? Dan hoef je deze toets niet te maken.
* Staat jouw diploma niet op deze lijst? Meld je dan toch aan. Het niveau van je diploma wordt dan beoordeeld.
Stap 2: Vraag je DigiD aan
Om je aan te melden voor een opleiding moet je eerst een DigiD aanvragen. Let op: de aanvraag duurt ongeveer 5 werkdagen.
Vraag hier je DigiD aanStap 3: Meld je aan in Studielink
Meld je aan voor een opleiding via Studielink. Studielink is het landelijke, online systeem om je aanmelding, uitschrijving, persoonlijke gegevens zelf te regelen en/of te wijzigen.
Het is mogelijk om je tot 1 september aan te melden voor een opleiding. We raden je aan om je aan te melden voor de landelijke deadline van 1 mei, daarna gelden namelijk andere voorwaarden. Je wordt dan pas toegelaten tot de opleiding wanneer je de studiekeuzecheck met goed resultaat hebt doorlopen. Dit kan betekenen dat je bij een negatief studiekeuzeadvies niet wordt toegelaten.
Meld je aan via StudielinkStap 4: Studiekeuzecheck
Voordat je aan je opleiding begint, word je uitgenodigd om deel te nemen aan de studiekeuzecheck. Wat kun je hier van verwachten en wat is het?
Middels de studiekeuzecheck willen we je helpen bij het maken van een passende studiekeuze. Daarnaast willen we, voordat je aan de opleiding begint, je alvast een beetje beter leren kennen.
Wat je van de studiekeuzecheck kunt verwachten verschilt per opleiding. Opleidingen zijn vrij in de keuze voor het selecteren van activiteiten voor de studiekeuzecheck. Dit betekent dat, als je je voor twee opleidingen bij de HZ hebt aangemeld, het kan zijn dat je twee verschillende studiekeuzechecks doorloopt.
Voor de studiekeuzecheck maak je in ieder geval de studiekeuzecheck vragenlijst waar je via de mail voor wordt uitgenodigd. Door het maken van deze vragen krijgen wij inzicht in jou als toekomstig student. Bijvoorbeeld wie je bent en waarom je voor de opleiding hebt gekozen. Wanneer je een deeltijd opleiding volgt worden hier bijvoorbeeld ook vragen gesteld over jouw werk- of praktijkplek.
Als je vragen hebt over jezelf als toekomstig student of als je twijfels hebt over je studiekeuze, kun je nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding en de vragenlijst hebt gemaakt een persoonlijk studiekeuzegesprek aanvragen. Tijdens dit gesprek met een docent van de opleiding kun je al je vragen stellen die je nog hebt over jouw studiekeuze. Anderzijds kun je, wanneer de opleiding vragen heeft over jou, ook uitgenodigd worden voor een persoonlijk studiekeuzegesprek.
Wanneer je een persoonlijk studiekeuzegesprek met een docent van de opleiding hebt gevoerd, ontvang je een persoonlijk studiekeuzeadvies. In dit advies geeft de docent aan op welke vlakken hij eventuele moeilijkheden verwacht en worden tips gegeven hoe je hieraan kunt werken. Het studiekeuzeadvies kan je helpen om je studiekeuze definitief te maken.
Daarnaast is het mogelijk dat de opleiding een groepsbijeenkomst organiseert. Tijdens deze bijeenkomst leer je je toekomstige studiegenoten en docenten kennen en kun je informatie en activiteiten over de opleiding van jouw keuze verwachten. Ook kun je de vragen stellen die jij nog hebt over de opleiding.
Meer informatie over de studiekeuzecheck voor de opleiding van jouw keuze ontvang je nadat je je voor de opleiding hebt aangemeld. Via de mail ontvang je inloggegevens en toegang tot de digitale omgeving waar de informatie staat die voor jou van toepassing is.
Stap 5: Activeer je HZ-account
Na aanmelding ontvang je een mail om jouw HZ-account te activeren. Met dit account kun je inloggen bij verschillende systemen.
HZ Learn
HZ Learn is het online leersysteem van HZ. Met je HZ-account kun je inloggen. Je krijgt toegang tot de informatie van jouw opleiding. Dit is de plek waar je meer informatie vindt over de start van je studie en waar docenten regelmatig updates plaatsen.
MyHZ
MyHZ is de online portal waar je algemene informatie vindt over studeren aan HZ. Denk aan nieuwsberichten, informatie als je ondersteuning nodig hebt, het reserveren van ruimtes en nog heel veel meer.
Stap 6: Betalen van lesgeld en studiefinanciering
In juni zal je via Studielink worden gevraagd om het collegegeld digitaal te regelen.
Stap 7: Start jouw studie aan de HZ!
Het studiejaar wordt feestelijk gestart met de HZ Kick-Off week. Tijdens je eerste week op HZ leer je je medestudenten en het gebouw van de HZ kennen en krijg je informatie over je opleiding. De dag dat jij op de HZ wordt verwacht verschilt per opleiding.
Ook kun je deze week kennis maken met HZ Cult, HZ Sport, Green Office en de studentenverenigingen. De HZ Kick-Off wordt feestelijk afgesloten met het jaarlijkse Kickoff Festival Zeeland.