Bachelor

Engineering

Engineering

Met techniek kun je de wereld veranderen. Denk bijvoorbeeld aan robots die zorgen voor ouderen, boten die op zonne-energie varen of een machine die plastic uit de oceaan vist. Er is veel vraag naar technische oplossingen die bijdragen aan een duurzame wereld. Ben jij nieuwsgierig, vindingrijk en heb je interesse in techniek? Ontdek hoe jij straks je steentje bijdraagt met de bachelor Engineering!

Wat word jij bij de opleiding Engineering?
Als je kiest voor Engineering aan de HZ word je breed technisch opgeleid tot een echte probleemoplosser. Je leert om technische uitdagingen zo duurzaam, klimaatneutraal en maatschappelijk verantwoord mogelijk op te lossen. Zo leer je hoe je ontwerpt met minder grondstoffen, minder afval en minder energie. Je leert tijdens deze opleiding:

 • methodes om een probleem op te lossen met techniek
 • om een ontwerp van een product of een proces te maken
 • hoe je een product of proces verbetert
 • hoe systemen in elkaar steken
 • op welke manier je techniek kunt gebruiken om producten of processen duurzaam te maken
 • hoe je innovatieve machines en producten maakt

Tijdens het eerste jaar oriënteer je je op wat je allemaal kunt met techniek. Je maakt onder andere kennis met werktuigbouwkunde, elektrotechniek en energie- en procestechniek. Na het behalen van je propedeuse kies je een studierichting: er is een technische richting en een creatieve richting. Later in de opleiding kies je voor een specifieke studieroute.

Je werkt veel in groepjes met andere studenten aan opdrachten van echte bedrijven. Nadat je een theoretische uitleg hebt gehad, ga je aan de slag om je kennis toe te passen. Je leert hoe je zelfstandig en gestructureerd aan een project werkt, hoe je een opdracht eerst onderzoekt en vervolgens een plan van aanpak maakt en hoe je goed communiceert met je opdrachtgevers en je medestudenten.

Je wordt een toekomstbestendige engineer die:

 • een goede technische basis heeft, waarmee je veel kanten op kunt
 • methodes kent waarmee je technische oplossingen ontwerpt
 • zich heel bewust is van de impact op milieu en klimaat
 • onderzoekend en vindingrijk is
 • zelfstandig en gestructureerd werkt
 • communicatief vaardig is
 • zich in creatieve of technische richting ontwikkeld heeft
Lees meer

Studieroutes

Bij de opleiding Engineering heb je alle ruimte om in het laatste studiejaar een studieroute te kiezen die bij jou past. We bieden deze studieroutes aan:

Kenmerken

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 Jaar
 • Nederlands / Engels
 • Middelburg
 • September
Programma

Inhoud van de opleiding Engineering

Jaar 1

In het eerste jaar maak je kennis met brede technische basisvaardigheden. In de praktijk ga je opdrachten beoefenen die dichtbij het werkveld komen. Op deze manier ontdek jij welke studieroute straks het beste bij jou past.

Jaar 2

Na jaar 1 kies je een studierichting. Kies voor de technische kant [Energy & Process en Mechatronic Engineering ] of juist voor de creatieve richting [Commercial- en Product Engineering].

 • Bij de technische kant focus je op de dieperliggende technologieën en richt je je sterk op het verdiepen van je bèta- kennis.
 • Kies je de creatieve richting dan richt je je vooral op het realiseren van oplossingen voor mens en maatschappij met behulp van technologische ontwikkelingen.
Jaar 3

In het derde jaar van de opleiding volg je een half jaar een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in het binnen- of buitenland.

De HZ biedt verschillende minoren aan, passend bij de opleiding Engineering:

 • Minor Offshore Renewable Energy Mechatronica
  Hierbij ga je aan de slag met het ontwikkelen van robots en drones. Die worden gebruikt om onderhoud te plegen aan windmolenparken in de Noordzee.
 • Minor Energietransitie
  Dan zorg jij er straks voor dat bedrijven overgaan op schone brandstof, zoals waterstof.
 • Minor Productontwerp
  Ben jij helemaal weg van vormgeving? Ga dan met de minor Productontwerp aan de slag.

Het andere half jaar ga je op stage. Hierbij mag je ook kiezen of je in Nederland blijft of naar het buitenland gaat.

Jaar 4

In het laatste jaar kies je één studieroute. Het eerste half jaar krijg je theorie en heb je te maken met projecten.

Het tweede half jaar ga je aan de slag met het afstuderen. Je ontwerpt en doet onderzoek naar technische verbeteringen en innovaties in een bedrijf tijdens het afstuderen. De keuze is aan jou om dit in het binnen- of buitenland te gaan doen. In dit jaar komen alle kennis en vaardigheden samen en mag jij aantonen het beroep te beheersen. Met je diploma op zak kun jij straks als engineer aan de slag!

Studieroutes

Kies de richting die bij jou past

Na jaar 1 kies je voor een studierichting: er is een technische richting en een creatieve richting. In jaar 4 kies je voor een specifieke studieroute.

Middelburg

Ervaringen

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Engineering vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Engineering? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding Engineering hier. Voldoe je niet aan de toelatingseisen dan kun je deelnemen aan cursussen (schakelcursusaanbod). Zo kun je alsnog aan de opleiding starten.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze? Maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Heb je de toelatingstoetsen behaald, dan kun je starten met de opleiding Engineering.

Van Ad naar bachelor

Met een Associate degree-diploma Engineering kun je doorstromen naar de bachelor Bedrijfskunde aan de HZ. Gestudeerd aan de Ad -academie in Roosendaal of bij Avans in Den Bosch? Dan stroom je direct door.

Heb je ergens anders je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we samen naar welke vrijstellingen je kunt krijgen. De vrijstellingsprocedure start zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink.

Vragen? Neem dan contact met ons op via dit formulier.

Leslocatie

Vanaf 2023 volg je de opleiding op de HZ-locatie aan Het Groene Woud in Middelburg en werk je aan practica en onderzoek in het naastgelegen Joint Research Center Zeeland (JRCZ).

Studiekosten

Naast het wettelijke collegegeld heb je kosten voor bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn in het eerste jaar ongeveer €600,-. In het tweede, derde en vierde jaar zijn deze ongeveer €400,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan de introductie, deze bedragen in totaal ongeveer €50,-.

Engelstalig

De opleiding wordt vanaf september 2024 ook aangeboden in het Engels. Bekijk de opleidingspagina voor meer informatie.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ of ‘Ingenieur’ achter je naam zetten.

Beroepen

Na je afstuderen ben je gewild op de arbeidsmarkt. Jouw startsalaris ligt daardoor met gemiddeld €2.500,- bruto per maand boven het gemiddelde van andere hbo-afgestudeerden. Je start je loopbaan waarschijnlijk als:

 • Productontwikkelaar
 • Productengineer
 • Onderhoudsmanager
 • Mechatronicus
 • Procestechnoloog
 • Milieudeskundige
 • Projectleider
 • Productmanager
 • Adviserend/raadgevend ingenieur

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Engineering nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Projecten

Engineering in de praktijk

Het Joint Research Center Zeeland wordt gebouwd in Middelburg. Lees er meer over.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Chat nu
IMG 6950 jpg vierkant jpg kleiner

Bekijk onze online voorlichtingen

Per opleiding kun je een online voorlichting bekijken wanneer het jou uitkomt. Gewoon vanuit huis of onderweg, op je telefoon, tablet of laptop.

Bekijk online voorlichtingen
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Social

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Als favoriet opslaan