Vier Zeeuwse gemeenten bundelen hun krachten met ondernemers om duurzaamheid in de toeristische sector te bevorderen. Samen met belangrijke stakeholders in de toeristische sector en internationale partners uit Friesland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Zweden, slaan ze de handen ineen in het 3ST-project: Speeding Up Sustainability Skills in Tourism. De HZ verricht het onderzoek en verzorgt de monitoring, Impuls Zeeland begeleidt de gemeenten en ondernemers.
Toerisme is wereldwijd één van de snelgroeiende sectoren, ook in Zeeland. Het levert jaarlijks twee miljard euro op, verbetert lokale voorzieningen en draagt bij aan natuur- en gebiedsontwikkeling. De impact op lokale hulpbronnen en klimaatverandering is echter aanzienlijk. De wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO 2019) schat dat de uitstoot van broeikasgassen door toerisme tegen 2030 zal toenemen tot 5,3 procent van het wereldwijde totaal. De overgang naar een duurzame sector is cruciaal, en circulariteit biedt kansen.
Praktische aanpak
Hoewel technologische innovaties die oplossingen bieden toenemen, blijft de uitvoering in de praktijk soms achter. Specifieke vaardigheden voor circulariteit zijn niet bij iedereen even sterk ontwikkeld. Het versterken van deze vaardigheden is essentieel voor meer circulariteit. Ook moet de samenwerking worden versterkt tussen alle belangrijke partijen in de sector: overheden, ondernemers en leveranciers. Door efficiënter met elkaar samen te werken en vaardigheden van ondernemers te vergroten krijgt de verduurzaming een boost.
Proefprojecten
De gemeenten Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland, en Veere werken aan proefprojecten over duurzaam omgaan met water, energie, en afval. Goes focust bijvoorbeeld op duurzaam watergebruik in de binnenstad, Schouwen-Duiveland richt zich op afvalstromen in Burgh-Haamstede. Deze proefprojecten dienen als testcases voor HZ University of Applied Sciences, één van de kennisinstellingen in het project, in het onderzoek naar versterking van samenwerkingen en circulaire vaardigheden. Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een samenwerkingsmodel om duurzaam toerisme te ontwikkelen.
Noordzeeregio
Het 3ST-project ontvangt financiering van het Interreg North Sea Programme 2021-2027, medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook de provincie Zeeland en gemeenten Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland, en Veere doen een financiële bijdrage.