Studieroute

Spatial Planning & Design

Onderdeel van

Watermanagement

Spatial Planning & Design

Je leert hoe je een gebied zo optimaal mogelijk inricht en ontwerpt. Klimaatverandering en de impact ervan staat hierbij centraal. Je leert hoe je ruimtelijk kan ordenen binnen de kaders van wet- en regelgeving en hoe je beleid maakt. Je leert schetsen, op schaal werken en je analyseert steden en gebieden wereldwijd. Vervolgens leer je hoe je een ontwerp in 2D en 3D van een gebied maakt met softwareprogramma’s zoals Autocad, GIS en SketchUp. Zo kan jij jouw creatieve oplossingen visualiseren waarna uitvoerders ermee aan de slag gaan.

Lees meer
Programma

Zo zit Spatial Planning & Design in elkaar

Jaar 1

Het eerste half jaar volg je lessen met alle Watermanagement studenten tegelijk. Je leert over uitdagingen van water zoals klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Ook maak je kennis met alle drie de studieroutes, zodat je na het eerste semester goed kan kiezen wat bij jou past. Kies je in het tweede semester voor Spatial Planning & Design? Dan ga je vanaf het tweede semester je teken- en ontwerpvaardigheden ontwikkelen. Ook leer je over planningsbeleid- en regelgeving.

Jaar 2

Dit jaar pas je jouw planning- en ontwerpvaardigheden toe in internationale opdrachten. Je gaat aan de slag met ruimtelijke ordening en onderwerpen als:

 • Circulaire economie
 • Duurzaam toerisme
 • Mobiliteit
 • Energie

Je maakt ontwerpen voor verschillende lokale opdrachtgevers. En je leert over landschapsontwerp en plattelandsplanning. Je gaat op verschillende excursies en op projectweek naar het buitenland.

Jaar 3

In het derde jaar kies je een minor: een soort keuzepakket van een half jaar. Met de minor die je kiest verdiep of verbreed je jouw kennis. Dit kun je doen bij de onderzoeksgroepen van wateropleidingen van de HZ, bij een andere opleiding of op een andere hogeschool in Nederland of het buitenland.

Het tweede halfjaar loop je stage in binnen- of buitenland bij een organisatie in jouw vakgebied. Je mag zelf kiezen waar je dit wilt doen.

Jaar 4

Je past je vaardigheden toe en maakt een ontwerp voor een complex project. Je krijgt te maken met maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, infrastructuur, voedsel, duurzaamheid, toerisme en verstedelijking. Samen met studenten van de andere studieroutes werk je aan een project van een echte klant. En je doet een afstudeeronderzoek. Dit kan bij een organisatie naar keuze in Nederland of het buitenland.

Watermanagement

Hou jij onze voeten droog?

Hoe stroomt regenwater na een hevige bui weg zonder overlast te veroorzaken? Of hoe blijft een stad leefbaar ondanks extreme hitte? Hoe zorg je voor voldoende schoon drinkwater voor onze groeiende wereldbevolking? En hoe gaan we om met overstromingen, zeespiegelstijging, droogte, overbevissing, vervuiling en plastic soep? Wereldwijd zorgen watermanagers ervoor dat we onze voeten droog houden.

Spatial Planning is onderdeel van de opleiding Watermanagement
Ervaringen

Studenten over Spatial Planning & Design

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Watermanagement/Spatial Planning & Design hebben ervaren? En waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen?

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Beroepen

Met je diploma Watermanagement op zak, kun je aan de slag bij bedrijven, maar ook in de non-profit sector. De beroepen zijn afhankelijk van je afstudeerrichting. Je kunt werken op alle niveaus van de overheid of waterschappen of onderzoeksinstituten, adviesbureaus, ingenieursbureaus en industrieën. Met de route Delta Management kun je aan de slag als:

 • Assistent-onderzoeker
 • Consultant
 • Assistent-gebiedsmanager
 • Ontwerper
 • Projectcoördinator

Doorstuderen

Wil je na de opleiding Watermanagement doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

  • River Delta Development
   Met je HZ bachelordiploma heb je directe toegang tot het masterprogramma River Delta Development aan de HZ. Wanneer je kiest voor dit programma kun je je bachelor- en masterdiploma in 5,5 jaar halen.
  • Doorstuderen in Nederland
   Als je voor een andere universiteit in Nederland kiest kan een pre-master vereist zijn.
  • Doorstuderen in het buitenland
   Als je besluit om door te studeren in het buitenland kan dit vaak direct na je afstuderen aan de HZ.
Bob
"I hope to contribute to changes in the environment, which is strongly reflected in this master."
Lees het hele verhaal van Bob