Ieder mens heeft ‘ups-and-downs’ in het leven, maar soms zijn er problemen, soms tijdelijk, soms langdurig. Denk hierbij aan verslavingen, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden of werkeloosheid. Als social worker help je mensen in kwetsbare situaties door ze te versterken, ze gereedschappen aan te reiken en ze daarmee te leren werken.

Wil jij graag iets voor mensen betekenen, vind jij het uitdagend om te werken met kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen en wil je ze helpen de eigen regie over hun leven terug te krijgen? En heb je een goed inlevingsvermogen? Kies dan voor de opleiding Social Work aan de HZ!

Met hoofd, hart en handen

Als social worker breng je jezelf mee als gereedschap. Met de nodige kennis (bijvoorbeeld over psychologie, sociologie en stoornissen/ziektebeelden), een cliëntgerichte houding en vaardigheden om mensen te ondersteunen of begeleiden.

Lijkt het je wat om aan het werk te zijn in de jeugdzorg, het onderwijs, de verslavingszorg, de vrouwenhulpverlening of wijkwerk te doen bij de aanpak van risicojongeren? Of ben je meer van het aanbieden van ondersteuning, begeleiding en opvang aan cliënten die verblijven in woonzorginstellingen, gevangenissen, tbs-klinieken of jeugdinrichtingen?

De beste opleiding Social Work van Nederland

Deze opleiding is volgens de Keuzegids 2024, naast topopleiding, ook de beste opleiding Social Work van Nederland.

Varianten

Deeltijd bachelor

Social Work

Deeltijd associate degree

Sociaal Werk

Inhoud van de opleiding Social Work

De eerste 2 jaar van de opleiding start je met een breed basisprogramma. In het 3e jaar kies je een van de studieroutes: Jeugd, Welzijn & Samenleving of Zorg. Ieder jaar bestaat uit 4 blokken, die bestaan uit verschillende cursussen. Een blok duurt 10 weken, waarbij je 7 weken les krijgt en vervolgens een toetsweek, herkansingsweek en studieweek hebt. Benieuwd naar het programma? Lees alles over de opbouw van je opleiding, stage, minor en afstuderen.

Past het beroep van social worker bij jou? Dat ga je dit jaar ontdekken. De focus ligt dit jaar op het leggen van een goede basis, zowel op het gebied van theoretische kennis als je vaardigheden. Het jaar bestaat uit 4 blokken met 4 cursussen per blok. Daarnaast doe je 3 keer 40 uur vrijwilligerswerk bij een organisatie naar keuze. Je focus ligt dit jaar op onderwerpen/cursussen, als:

 • Psychologie
 • Waarnemen en observeren
 • Kennis over doelgroepen
 • Groepsdynamica
 • Gespreksvoering
 • Creatief handelen
 • Methodieken in begeleiding van cliënten
 • Ontwikkeling tot professional
 • Maatschappelijke vraagstukken
 • Ontwikkelingspsychologie

Dit jaar bestaat uit 4 blokken met 4 cursussen per blok. Je hebt 1 dag les per week. Daarnaast loop je 3 dagen per week stage bij een zorg- of welzijnsorganisatie naar keuze. Je focust dit jaar op onderwerpen, als:

 • Onderzoek
 • Huiselijk geweld
 • Psychische ziekten (psychopathologie)
 • Methodieken in begeleiding van cliënten
 • Diversiteit
 • Verlies en veerkracht
 • Bevorderen van vitaliteit
 • Sociaal beleid en recht
 • Engels (speaking)

Je gaat dit jaar van start met je gekozen studieroute: Zorg, Welzijn & Samenleving of Jeugd. Je krijgt het eerste half jaar cursussen, afhankelijk van jouw gekozen route. Ook ga je aan de slag met psychotrauma, beroepsinnovatie en herstelgericht werken.

In het tweede half jaar kies je een minor: een soort keuzepakket van een half jaar. Met de minor die je kiest verdiep of verbreed je jouw kennis. Dit kan bij de HZ of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. De HZ biedt bijvoorbeeld de volgende minoren aan:

 • Psychologie in de praktijk
 • Leiderschap in Zorg en Dienstverlening
 • Jeugd-en Gezinsprofessional
 • International Practice

Dit jaar staat in het teken van je afstuderen. Je laat zien dat je klaar bent om te starten als social worker in het werkveld. Je volgt cursussen op het gebied van beroepsethiek, samenwerking en het voeren van de regie. Je loopt drie dagen stage per week bij een organisatie naar keuze. Hier voer je een afstudeeronderzoek uit dat leidt tot een praktijkgericht beroepsproduct.

Social Work student die samen met een oudere vrouw in een boekje kijkt

Hulp bij studiekeuze

Wil jij kennismaken met de opleiding Social Work? Ontdek de activiteiten of ga in gesprek met een student.

Overzicht studiekeuzeactiviteiten

Kies de richting die bij jou past

Voor wie maak jij het verschil? Bij de opleiding Social Work aan de HZ leg je zelf het accent binnen het brede werkveld van de zorg- en welzijnssector. Je krijgt alle ruimte om een route te kiezen die bij jou past. Dit doe je door in het 3e jaar een van de 3 studieroutes te kiezen:

Jeugd

Wanneer je kiest voor de studieroute jeugd richt je je op kinderen en jongvolwassenen tot 23 jaar.

Welzijn & Samenleving

Wanneer je kiest voor de studieroute Welzijn en Samenleving leer je om in een wijk de vraagbaak van…

Zorg

Wanneer je kiest voor de studieroute zorg richt je je op mensen met langdurige en/of complexe…

Van mbo naar hbo

Heb jij (bijna) een mbo niveau 4-diploma, dan kom je voor een keuze te staan: gaan werken of doorstuderen.

De meerwaarde van hbo Social Work ligt er met name in dat je:

 1. met een hbo-diploma beschikt over officiële registraties om bepaald werk te mogen uitvoeren zoals:
  - de SKJ-registratie om in de jeugdhulpverlening te werken
  - GGZ-agoog voor de geestelijke gezondheidszorg
 2. vaker dan de mbo’er contact hebt met instanties, overheden, instellingen en andere professionals om zaken te bespreken rondom de aanpak, begeleiding van cliënten, groepen mensen, wijken etc.;
 3. waar een mbo-opgeleide meer uitvoerend bezig is met de cliënt, is de hbo’er meer begeleidend, analyserend, plannend en coördinerend bezig.

De verantwoordelijkheden zijn ook anders zoals:

 • De hbo-opgeleide sociaal professional heeft doorgaans meer verantwoordelijkheden dan de mbo’er. En ze hebben meer beslissingsbevoegdheid met betrekking tot bijvoorbeeld het opstellen van een begeleidingsplan.
 • De hbo’er richt zich vaker dan de mbo’er op de complexere problemen zoals; probleemgezinnen en probleemwijken.

Meer weten over de verschillen? Kom naar een Open Dag en stel je vragen.

Kies dan voor deze voltijdopleiding Social Work. De opleiding is gestructureerd en je krijgt nauwe begeleiding in je eigen ontwikkeling, maar ook in het maken van opdrachten. In jaar 2 en jaar 4 loop je stage.

Heb jij een mbo-diploma Kindprofessional of Zorgprofessional én min. 3 jaar werkervaring?

Dan kan je kiezen voor de deeltijdvariant. De deeltijdopleiding gaat uit van het flexibel onderwijs. Studenten leren meer zelfstandig vanuit hun eigen werkplek en bewijzen zij dat ze voldoen aan vooraf vastgestelde leeruitkomsten.
Vraag jij je af of je liever in deeltijd wilt studeren? Vraag dan een adviesgesprek aan met een docent van Social Work. Zij kunnen jou persoonlijk advies geven over jouw studiemogelijkheden.

Lees wat Ikrame vond van het studeren aan de HZ.

Portret van Social Work student in het HZ Café
Student Social Work in gesprek met haar docent

Waarom kiezen voor Social Work?

Rieteke, Benjamin en Kevin vertellen waarom jij zou moeten kiezen voor de hbo-opleiding Social Work aan de HZ.
Portret van Social Work student in de HZ mediatheek
Binnenkant van het HZ gebouw in Vlissingen

Virtuele tour door het gebouw

Neem alvast een kijkje op je toekomstige studieplek!
Portret van Social Work student buiten bij de HZ in Vlissingen. Achter zijn lichaam zie je "HZ" in grote blauwe letters.

Willem vertelt over zijn ervaringen bij de HZ

"Al tijdens mijn studie kan ik anderen helpen"

Studenten over de opleiding Social Work

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Social Work vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Benjamin, Student Social Work

Ik hoop mijn andere passies, muziek maken en sporten, te combineren met een baan als social worker.

Lees het verhaal van Benjamin
Rieteke, Student Social Work

Er zijn heel veel mensen die heel veel kunnen, maar die net dat steuntje in de rug nodig hebben.

Lees het verhaal van Rieteke
Joëlle, Student Social Work

Ik ben zelfbewuster geworden en vertrouw meer op mijn beslissingen.

Lees het verhaal van Joëlle

Wat is het verschil tussen Social Work en Pedagogiek?

Lees deze blog en bekijk de verschillen tussen de opleidingen.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Social Work? Lees meer over het aanmeldproces of ga direct naar Studielink.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Van Ad naar bachelor

Met een Associate degree-diploma Health & Social Work op zak kun je doorstromen naar de bachelor Social Work aan de HZ. Heb je gestudeerd aan de Associate degrees Academie in Roosendaal of de Avans Academie Associate degrees in Den Bosch? Dan kun je in 2 jaar tijd je bachelordiploma Social Work behalen, waarbij je tijdens de minorfase een standaard schakelprogramma volgt. Je wordt hierbij begeleid door een coach en vakdocenten.

Heb je aan een andere onderwijsinstelling je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we naar de studiepunten die je hebt gehaald om te bepalen welke vrijstellingen je kunt krijgen en hoe lang je vervolgstudie nog zal duren. De vrijstellingsprocedure wordt gestart zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink.

Wil je voor je aanmelding alvast weten wat dit ongeveer voor jou zal betekenen, dan kun je contact met ons opnemen via dit formulier. Heb je andere vragen? Ook dan helpen we je graag! Stel je vraag hier en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Studiekosten

Naast het wettelijke collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken en excursies. Dit kost ieder jaar ongeveer €300,-.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op via tel. 0118-489721 of via socialwork@hz.nl.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.
Voor advies kan je ook in gesprek gaan met onze studiekeuzeadviseur. Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.

Twee Social Work studenten zitten samen in de HZ in Vlissingen

Meer informatie over Social Work?

Download dan de brochure met alle informatie.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Social Work’ achter je naam zetten.
Heb je de specialisatie GGZ-agoog gevolgd? Dan krijg je een extra aantekening op je diploma.
Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Na je afstuderen kun je alle kanten op binnen het sociale domein, afhankelijk van je studieroute. Je kunt gaan werken als begeleider in een psychiatrische instelling, als maatschappelijk werker of als ambulant hulpverlener. Welk beroep je ook kiest, je komt altijd te werken met mensen die tijdelijk of langdurig hulp of ondersteuning nodig hebben. Je kunt terecht bij bedrijven, scholen, zorginstellingen, de geestelijke gezondheidszorg of jeugdzorg.

 • Woonbegeleider
 • Jeugd- en gezinsprofessional
 • Forensisch begeleider
 • Jeugdconsulent
 • Maatschappelijk werker
 • Pedagogisch hulpverlener
 • Zorgbemiddelaar / zorgmedewerker
 • Trajectbegeleider
 • Gezinsmanager
 • Casemanager
 • Schuldhulpverlener
 • Begeleider (ambulant, intern, persoonlijk, etc.)

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. De HZ biedt verschillende cursussen op het gebied van Social Work zoals:

 1. SKJ-agoog
 2. GGZ-agoog
 3. Post-hbo Rouw en verlies

Natuurlijk kun je na je afstuderen ook verder studeren aan een universitaire opleiding, zoals bijvoorbeeld Psychologie, Sociologie of Orthopedagogiek. Het kan zijn dat je voorafgaand aan een master eerst een pre-master moet volgen.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Kijk ook eens naar deze opties

Pedagogiek

Begeleid en coach jij straks kinderen, jongeren en hun opvoeders? Als pedagoog ondersteun je…
Leraar Basisonderwijs student die leerlingen helpt met hun schoolwerk

Leraar Basisonderwijs

De leerkracht is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Naast kennis en vaardigheden, geef…

Pedagogisch Educatief Professional

Heb jij oog voor talenten van kinderen? En wil jij een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling…