Het vakgebied logistiek is volop in beweging. Goederenstromen gaan de hele wereld over. Ook dichterbij huis is logistiek onmisbaar. Online verkopen dagen de hele logistiek keten uit. Met de deeltijd Associate degree (Ad) opleiding ga jij deze uitdagingen graag aan.

Je leert hoe goederen- en geldstromen binnen bedrijven of binnen een gehele logistieke keten moet inrichten. Je ontdekt hoe je logistieke optimalisaties kunt bereiken met behulp van analyse modellen en de inzet van moderne technologieën. Met die kennis speel je een belangrijke rol bij die bedrijven waar logistiek een belangrijke succesfactor is.

Processen slimmer, sneller en duurzaam inrichten

Binnen dit vakgebied houd je je bezig met het beheersen van logistieke stromen binnen en tussen bedrijven. De uitdaging voor iedere Ad’er logistiek is dat de logistieke bedrijfsprocessen altijd slimmer, sneller, handiger, goedkoper of duurzamer kunnen worden ingericht. Om die reden leer je om continue met een frisse blik te kijken naar nieuwe mogelijkheden en leer je ook om collega’s en eventuele medewerkers in je team te overtuigen om hieraan bij te dragen.

Om als bedrijf optimaal binnen de logistieke keten te kunnen blijven opereren, stuur je steeds op het goed organiseren en uitvoeren van de logistieke bedrijfsprocessen. Daarvoor breng je de nodige kennis en bagage mee.

Dit leer je tijdens deze opleiding:

 • Je bouwt aan een stevige basis vakkennis.
 • Je leert logistieke processen aansturen, analyseren en verbeteren.
 • Je traint vaardigheden die nodig zijn om verbinder te zijn tussen management, beleid en uitvoering.

Je leert zowel op operationeel als strategisch vlak functioneren. Na je opleiding kun je diverse kanten uit:

 • Je gaat werken in een functie waarbij je logistieke medewerkers aanstuurt en logistieke projecten (laat) uitvoeren.
 • Ook kun je aan de slag in een meer adviserende rol. In dat geval ligt jouw focus op de toepassing, analyse en verbetering van logistieke processen.
 • Natuurlijk kun je ook kiezen voor een baan als inhoudelijk specialist. Je houdt je in dat geval bezig met de meer logistieke taken, zoals inkoopspecialist, functioneel beheerder van de warehousingsystemen of planner van complexere transportsituaties.

Varianten

Voltijd bachelor

Logistics Engineering

Programma

De Associate degree Logistiek in deeltijd duurt 2 jaar en omvat 4 semesters. Per blok omvat het studieprogramma verschillende klassikale bijeenkomsten en ondersteunende lessen voor de basisvaardigheden zoals wiskunde en Engels. Daarnaast is er tijd voor coaching.

Globaal ziet het programma van de Ad Logistiek er zo uit:

In het 1e jaar werk je aan diverse projectopdrachten die het brede werkveld van de logistiek beslaan. Onderwerpen waarmee je aan de slag gaat zijn:

 • transportspecialist
 • distributiecentrum engineer
 • logistieke proces- en verandermanager
 • inkoop- en operations manager

Andere vakken die aan bod komen zijn onder andere:
- logistiek-financieel management
- intermodaal transport
- toegepaste statistiek voor logistiek

In het 2e jaar krijgen de projectopdrachten een vervolg. Onderwerpen waarmee je aan de slag gaat zijn:

 • productieplanner
 • internationale distributie en export manager
 • supply chain manager

Andere vakken die aan bod komen zijn:
- maritieme logistiek en recht
- marketing en exportmanagement
- Lean Six Sigma voor logistiek

Je sluit de opleiding af met een afstudeerfase. Voor de afstudeeropdracht formuleer je een logistiek advies aan een onderneming. Daarbij komen alle belangrijke kennis en vaardigheden die je tijdens je studie hebt opgedaan samen. Het doel is dat je deze toegepast in een praktijksituatie.

Ieder blok leidt tot een duidelijk herkenbare leeruitkomst. Een leeruitkomst is het eindniveau van een onderwerp, dat je moet kennen of kunnen. Je sluit ieder blok af met een eindassessment. Dat betekent dat je met een ingeleverde eindrapport of portfolio aantoont dat je de theorie kunt toepassen in de praktijk. Het eindproduct verdedig je tijdens het eindassessment.

De wereld van Logistiek

Leer de wereld van Logistiek kennen.
Animatie over een Associate degree

Associate degree: wat is het en wat zijn de verschillen met een hbo-bachelor?

Overweeg jij een hbo-opleiding te volgen? Ken je de Associate degree al?

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met een mbo-4 diploma of havo/vwo diploma. Heb je een diploma met een C&M profiel dan kan je toegelaten worden door middel van een wiskundetoets.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Je hebt een werkplek van minimaal 16 uur per week minimaal mbo-niveau 4 nodig, waar je je logistieke opdrachten kunt uitvoeren. Ook heb je een begeleider op je werkplek nodig. Je werkplekbegeleider heeft een hbo-diploma. Vooraf bekijken we of jouw werkplek geschikt is.

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Flexibel onderwijs betekent dat je studeert in deeltijd. Tijdens je opleiding werk je aan leeruitkomsten. Van elk onderwerp binnen je studie is de gewenst leeruitkomst vastgesteld. Om je diploma te halen, is het aan jou om per leeruitkomst aan te tonen dat je gewenste kennis en kunde beheerst. De Associate degree Logistiek in deeltijd bestaat uit 8 blokken.

Bij flexibel deeltijdonderwijs kun je op verschillende manieren leren, zoals online, een-op-een, in de klas en/of tijdens groepsbijeenkomsten. Het is leerzaam om samen te leren met studenten die andere beroepen hebben. Het is de manier om een onderwerp vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken. Omdat iedereen anders is, kies jij zelf de manier die het beste bij jou en bij je persoonlijke situatie past. Wil je meer weten over deze manier van leren? Lees dan verder over flexibel deeltijdonderwijs.

Je volgt samen met je studieloopbaancoach (SLC) je studievoortgang. Hij of zij adviseert en coacht je. Samen bespreek je hoe je de combinatie werken en leren gaat maken. Zo bekijk je samen hoe je de leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Ook de combinatie studie, werk en privéleven krijgt aandacht. Heb je inhoudelijke vragen? Dan kun je daarmee terecht bij de docenten. Zij begeleiden je bij het vinden van de juiste antwoorden.

Aanmelden

Je kan je aanmeldden voor deze opleiding via Studielink.

Lesdag

Lesbijeenkomsten zijn iedere maandag tussen 9.00-17.00 uur op de HZ. Je bent niet verplicht deze lesbijeenkomsten te bezoeken. Je krijgt de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten. Het doel daarvan is met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties vinden er geen bijeenkomsten plaats.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De Associate degree Logistiek deeltijd start in september.

Studiekosten

Naast het bepaald collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Urenbelasting

De werkervaring en de kennis die je al hebt, bepalen voor een deel hoeveel tijd je voor deze studie nodig hebt. Verder bepaal je zelf hoeveel leeruitkomsten je per semester wilt halen. Om een goede inschatting te maken van de urenbelasting per week adviseren we je rekening te houden met gemiddeld 20 uur (zelf)studie, inclusief de lesbijeenkomsten op school.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Interesse in deze opleiding?

Lees alle informatie dan nog een rustig na in onze factsheet vol informatie over deze opleiding.

Studenten en docenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de Associate degree Logistiek in deeltijd vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan hun verhalen.

Gerda, Docent Logistiek

Dit biedt kansen voor professionalisering van bedrijven.

Lees het verhaal van Gerda
Dennis, Student Ad Logistiek

Het verschil met het mbo is best groot, maar dankzij mijn mentor en docenten rolde ik er heel soepel in.

Lees het verhaal van Dennis

Na de opleiding

Na het behalen van de Associate degree Logistiek, mag je de titel ‘Ad’ achter je naam zetten.

Als Ad’er logistiek kun je aan de slag bij (inter)nationale midden- en kleinbedrijven of grote industriële en dienstverlenende bedrijven. Start je in het mkb? Dan behoort een leidinggevende functie op de werkvloer tot jouw mogelijkheden. Grote organisaties zullen je de kans bieden om via verschillende operationele functies naar een meer gespecialiseerde functie te groeien. Je zult met name functies gaan vervullen op de gebieden van:

 • inkoop
 • productielogistiek
 • warehousing
 • transport management
 • supply chain management

Als je je Ad-diploma hebt behaald, dan kun je verder studeren en je bachelordiploma behalen. Afhankelijk van welke Bachelor je wilt volgen, volg je een schakelprogramma.

Studiekeuzehulp

Overweeg jij om (weer) te gaan studeren, maar weet je niet zeker of het wel bij jou past? Vraag een adviesgesprek aan! Tijdens dit gesprek geven we je meer informatie over de inhoud, studievorm en de combinatie tussen studeren, werken en je privéleven.

Check of een deeltijd-opleiding iets voor jou is!

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Bekijk alle studiekeuzeactiviteiten

Gerelateerde opleidingen

Twee Logistics Engineering studenten in gesprek bij een boot

Logistics Engineering

Nieuwsgierig hoe de bezorger zo snel met jouw nieuwe telefoon aan de deur staat? Je ontdekt het bij…
Maritiem Officier studenten die in gesprek zijn met elkaar

Maritiem Officier

Als Maritiem Officier is de haven of de zee jouw thuis. Je vindt werken met schepen fantastisch, of…

Technische Bedrijfskunde

Tijdens de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde leer je techniek, management en economie zo…