Bachelor

Chemie

Chemie

Chemie is experimenteren, onderzoeken en analyseren. Jij zorgt ervoor dat ziektes niet meer levensbedreigend zijn of lost moordzaken op aan de hand van DNA-analyse. Wil jij de wereld verbeteren? Kies dan voor de opleiding Chemie aan de HZ.

Analyseren tot de laatste molecuul
Je onderzoekt de samenstelling van stoffen en producten en kunt ze tot op het laatste molecuul analyseren. Van afvalwater tot medicijnen en kunststoffen. Stel dat er een vermoeden is dat het grondwater verontreinigd is, dan kun jij onderzoeken of dit daadwerkelijk zo is.

Help jij de wereld vooruit?
Naast je onderzoekende houding ben je nieuwsgierig en wil je graag nieuwe dingen bedenken. Wil jij straks aan de slag als chemisch researcher in het bedrijfsleven, in het onderwijs of in een onderzoeksinstituut? Met de opleiding Chemie aan de HZ word je opgeleid tot een analytische en accurate onderzoeker én help je de wereld vooruit.

Chemie: Engels en Nederlands
Op onze opleiding zitten ook internationale studenten. In jouw eerste studiejaar worden de lessen in het Nederlands gegeven. Vanaf het tweede studiejaar zit je samen met internationale studenten in één klas en geven de docenten les in het Engels. Ben jij niet zo goed in Engels? Maak je vooral geen zorgen: onze docenten spreken ook gewoon Nederlands in de lessen en ook de toetsvragen mag je in het Nederlands beantwoorden.

Wil jij je studie direct starten in de internationale klas? Afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen kun je hiervoor bij aanvang van je studie een verzoek indienen. Selectie vind plaats op basis van volgorde van inschrijving.

Lees meer

Studieroutes

Bij de opleiding Chemie heb je alle ruimte om een studieroute te kiezen die bij jou past. We bieden 2 verschillende studieroutes aan:

Kenmerken

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 3 jaar of 4 jaar
 • Nederlands / Engels
 • Middelburg
 • September
Programma

Zo zit de opleiding Chemie in elkaar

Het programma is thematisch vormgegeven. Het doen van onderzoek en het uitvoeren van experimenten staan centraal. In de eerste 2 jaar volg je een basisprogramma waarbij binnen elk thema zowel de chemische als biologische aspecten aan bod komen. In jaar drie kies je voor een van de studieroutes: Applied Chemistry of Life Sciences.

Jaar 1

In het eerste jaar van de opleiding leer je om experimenten in het laboratorium te doen, de uitkomst te interpreteren, vervolgonderzoeken te plannen en je resultaten te communiceren. Dit studiejaar focus je je op thema’s als: Food & Chemistry, Biobased products & Technology en Health.

Jaar 2

In het tweede studiejaar ga je aan de slag met thema’s als: Forensic Science, Environmental Chemistry & Toxicology en Research & Sustainability. Je ontwikkelt de basis om expert te worden.

Jaar 3

Dit jaar staat in het teken van je studieroute: Applied Chemistry of Life Sciences. Je gaat aan de slag met de gekozen richting en kiest een minor of stage. Ga bijvoorbeeld op internationale stage, volg vakken bij een universiteit (pre-master) of voer een eigen onderzoek of project uit bij een van onze onderzoeksgroepen.

Jaar 4

In het vierde studiejaar werk je aan verschillende onderzoeksprojecten bij 1 of 2 bedrijven in Nederland of in het buitenland.

Analytical Sciences Talent Programme

First-year Chemistry students who want to gain more knowledge on Analytical Chemistry and get to know the most prestigious companies can join the Analytical Sciences Talent Programme. When you have been accepted to ASTP you will follow a three-year programme alongside your normal studies at HZ University of Applied Sciences. During each of the three years you will interact intensively with the leading companies and research institutes that form COAST (Centre of Expertise Analytical Sciences). You will have the opportunity to work in the most advanced laboratories and to participate in innovative research. You will also attend lectures presented by leading experts from academia and industry from all over the Netherlands. In addition to the extra education, the ASTP student will obtain a COAST grant (approx. 3000€/yr).

Read more information on our leaflet.

Studieroutes

Kies de richting die bij jou past

Bij de opleiding Chemie heb je alle ruimte om een studieroute te kiezen die bij jou past. We bieden 2 verschillende studieroutes aan:

Middelburg

Ervaringen

Studenten over de opleiding Chemie

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Chemie vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Vwo-traject

Chemie in 3 jaar

Voor wie?

Met je vwo-diploma met N&T of N&G-profiel kun je in aanmerking komen voor het driejarige, Engelstalige traject van de opleiding. Je start direct in het tweede leerjaar en komt terecht in een klas met nationale en internationale studenten.

Opbouw

Je start in jaar 2 van de opleiding. Het kan voorkomen dat je nog wat moet bijleren over de onderwerpen die je hebt gemist in jaar 1. In jaar 3 (jouw 2e jaar) loop je stage en volg je een minor naar keuze in Nederland of in het buitenland. In het laatste jaar zorg je voor een extra verdieping in je vakgebied via projecten en colleges. Ook doe je een afstudeeronderzoek in het beroepenveld.

Master

Na het vwo-traject Chemie kun je doorstromen naar een master. Het kan zijn dat je eerst een schakeljaar moet doorlopen voor je aan het masterprogramma kunt starten. Dit hangt af van de master waarvoor je kiest. Afhankelijk van de master die je kiest, behaal je in vijf of zes jaar tijd zowel je hbo-bachelor als je universitaire masterdiploma. Het werkveld staat om je te springen als je beide diploma’s op zak hebt.

Sanne
"Dankzij het driejarige traject volg ik nu een master zonder extra studiejaren te stapelen."
Lees het hele verhaal van Sanne

Toelating

Wil je meer weten over het VWO-traject en of jij hiervoor in aanmerking komt? Informeer bij de opleiding via mail.

Aanmelden

Als je je aanmeldt voor de opleiding Chemie aan de HZ, word je uitgenodigd voor een studiekeuzegesprek. In dat gesprek kun je aangeven dat je in aanmerking wilt komen voor het vwo-traject. Vervolgens wordt er een motivatiegesprek gepland met een studieloopbaancoach van de opleiding.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Chemie? Lees hier alles over het aanmeldproces of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding Chemie.

Leslocatie

Vanaf 2023 volg je de opleiding op de HZ-locatie aan Het Groene Woud in Middelburg en werk je aan practica en onderzoek in het naastgelegen Joint Research Center Zeeland (JRCZ).

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn gemiddeld €250,- per studiejaar. In het eerste jaar zijn deze kosten ongeveer €350,-. Vanaf het tweede jaar betaal je €90,- per jaar. Vanuit de opleiding organiseren we met regelmaat een activiteit of excursie die zo’n €85,- bedragen. Verder is een goede laptop onmisbaar.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Beroepen

De kansen op een baan zijn uitstekend: de chemische sector staat te springen om goed opgeleide mannen en vrouwen. Je kunt je in tal van beroepen terecht, zoals:

 • Chemisch-fysisch analist
 • Research analist
 • Onderzoeker (R&D)
 • Milieuadviseur
 • Laboratoriummanager
 • Technisch onderwijsassistent
 • Docent Biologie of Scheikunde
 • Sales representative for chemical equipment

Doorstuderen

Wil je na de opleiding Chemie doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij verschillende universiteiten middels een schakelprogramma een mastertraject starten, zoals:

 • Master Analytical Sciences
 • Master of Science in Chemistry
 • Master Molecular Sciences
 • Master Moleculaire Levenswetenschappen
 • Master Medische Biologie

Meer informatie over Chemie?

Download dan de brochure met alle informatie.

Projecten

Chemie in de praktijk

Je werkt tijdens projecten en opdrachten vaak voor echte opdrachtgevers. Zo sluit je opleiding goed aan op je latere werk. Benieuwd wat voor soort projecten je gaat doen? Bekijk het hieronder!

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Chat nu
IMG 6950 jpg vierkant jpg kleiner

Bekijk onze online voorlichtingen

Per opleiding kun je een online voorlichting bekijken wanneer het jou uitkomt. Gewoon vanuit huis of onderweg, op je telefoon, tablet of laptop.

Bekijk online voorlichtingen
Overzicht studiekeuzeactiviteiten
Social

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerd

Kijk ook eens naar deze opties

Als favoriet opslaan