Het lectoraat Watertechnologie van HZ University of Applied Sciences neemt deel aan het Interreg Vlaanderen-Nederland-project Schone Waterlopen door O3G.

Rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) zuiveren huishoudelijk en industrieel afvalwater dat vervolgens als effluent naar het oppervlaktewater wordt afgevoerd. Hoewel de effluentkwaliteit de afgelopen jaren sterk is verbeterd, krijgen opkomende organische microverontreinigingen zoals medicijnresten, pesticiden en PFAS-verbindingen steeds meer aandacht.

Via het Vlaanderen-Nederland Interregproject Schone Waterlopen door O3G wil het projectconsortium aantonen dat ozonisatie (O3) in combinatie met granulair actief kool (GAK) kan worden ingezet op RWZI's als een innovatieve, doelmatige en kostenefficiënte nabehandelingstechniek die de oppervlaktewaterkwaliteit verbetert in Vlaanderen en Nederland.

Milieuanalyse

De haalbaarheid van deze technologieën voor nazuivering van effluent wordt bepaald middels een technisch-economische milieuanalyse. De technische analyse richt zich op de effectiviteit en efficiëntie van de technologie, de economische analyse op investeringen en operationele kosten, afhankelijk van de ingezette schaalgrootte, efficiëntie en milieueisen. De milieuanalyse wordt uitgevoerd met een levenscyclusanalyse (LCA).

Beoordelen van de zuiveringstechnologie

De onderzoekers van het lectoraat Watertechnologie richten zich met name op het onderzoek naar het beoordelen van de zuiveringstechnologie met behulp van LCA. Dit zal in verschillende stappen worden gedaan:

  • Allereerst wordt met het consortium bepaald wat de reikwijdte is van deze analyses, waar haar grenzen liggen en welke criteria worden meegenomen om tot een goede vergelijking te komen.
  • Vervolgens wordt het proces geanalyseerd op zijn levenscyclus; van grondstof, bouwen, gebruiken tot afbraak (en recycling) en wordt de impact van de verschillende stappen bepaald met de geselecteerde criteria.
  • Als laatste stap wordt een gevoeligheidsanalyse uitgevoerd op de invoer en systeemparameters, zodat een beeld ontstaat van de robuustheid en betrouwbaarheid van de analyses en de bandbreedte van de mogelijke uitkomsten in veranderende omstandigheden, waaronder energie- en materiaalkosten. Bij deze analyses is input vereist rondom de gebruikte technologieën en materialen van (de toeleveranciers van) Waterschap De Dommel, Aquafin en PureBlue.

De LCA verschaft inzicht in de levenscyclus van een technologie en de bijbehorende voetafdruk op het milieu en biedt mogelijkheden om deze impact te verkleinen.

Meer informatie is te vinden op de website van het project.

Onderzoeksgroep

Water Technology

Bekijk onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

TKI Digital Twins Waterbeheer

Pad door de Zeeuwse duinen

Zeeuws Deltaplan Zoet Water

Projecten van Water Technology die zijn afgerond

Een overzicht van de afgeronde projecten van de onderzoeksgroep Watertechnology

VOLTA Voedselkweek op zee

De kweek van algen, zeewier en schelpdieren, laagtrofische aquacultuur genoemd, kan een bijdrage…

EffluentFit4Food

Het doel van EffluentFit4Food is om in tijden van droogte de beschikbaarheid van kwalitatief goed…

Aquatuur

In het Interreg Vlaanderen-Nederland-project Aquatuur willen de partners de…

Klimaatadaptatie Zeeland

Klimaatverandering heeft steeds meer impact op stedelijke gebieden. Het raakt niet alleen de…

STURDI-Water

Deltagebieden hebben veel last van de gevolgen van klimaatverandering doordat extreme…