
Deltagebieden hebben veel last van de gevolgen van klimaatverandering doordat extreme hydroklimatologische gebeurtenissen, in combinatie met verzilting van watervoorraden, de (al schaarse) beschikbaarheid van zoet water bedreigen. Zoetwatertekorten doen zich bijna elk jaar voor in de Zuidwestelijke Delta, met droge periodes in vijf van de zes jaren tussen 2018 en 2023. Daarom is een robuust zoetwatersysteem nodig om de veerkracht van sectoren als landbouw, industrie, natuur en toerisme te waarborgen en tegelijkertijd bij te dragen aan een leefbare deltaregio met voldoende waarde, (eco)systeemvitaliteit en werkgelegenheid.
Technische oplossingen die alternatieve bronnen van zoet water creëren, zijn al succesvol getest op pilotniveau, maar er zijn nog uitdagingen in het overwinnen van bestaande, niet-technische barrières die verdere opschaling en brede implementatie belemmeren.
Concurrerende gebruikers
Praktische belemmeringen zijn onder andere het gebrek aan beleidsinstrumenten, een regulerend beleidskader, financiële en economische prikkels en een samenwerkingsstructuur voor het beheer van vraag en aanbod van zoet water, in het bijzonder de toewijzing aan meerdere concurrerende gebruikers.
Partijen komen samen
Dit consortium brengt alle partijen samen die betrokken zijn bij het overwinnen van deze barrières: onderzoek, industrieën, water- en technologieaanbieders, overheden, natuurorganisaties en burgers. Voor deze multisectorale watervoorziening is geïntegreerd bestuur binnen een centrale waterhub (of -bank) noodzakelijk om vraag, aanbod, opslag en benodigde waterbehandeling in balans te brengen, rekening houdend met bestaande en nieuwe beperkingen die aan het systeem worden opgelegd op het gebied van wetgeving, ethiek, economie en risico's.
De uitkomsten kunnen direct worden toegepast, wat de beschikbaarheid van zoet water in Zeeland vergroot en dient als blauwdruk voor geïntegreerde oplossingen tegen zoetwatertekort in Nederland en delta's wereldwijd.
Nieuwsbrief
Lees hier de eerste nieuwsbrief over het project, verstuurd in december 2024.