Wanneer je kind gaat studeren hoop je waarschijnlijk twee dingen: dat ze gelukkig zijn en dat ze hun diploma halen. Jouw invloed daarop is een stuk kleiner geworden. Je zoon of dochter moet het toch vooral zelf gaan doen. Zelfs wanneer je kind thuis blijft wonen. Toch kun je echt wel een helpende hand bieden wanneer dat nodig is. Met deze 7 tips bijvoorbeeld!

Stop met pamperen

Je kind gaat een nieuwe fase van zijn of haar leven in. Een wereld zonder huiswerk, maar met praktijkopdrachten, onderzoek, zelfstandig werken, vallen, opstaan en volwassen worden. Om de stap naar volwassenheid te maken is het belangrijk dat je jouw kind ook als een volwassene behandelt. Laat je kind bijvoorbeeld steeds meer eigen huishoudelijke en financiële zaken regelen. En het is voor jou fijn om eens niet te hoeven koken voor je kind!

Geef je kind privacy

Met die volwassenheid komt ook een stuk privacy. Geef je zoon of dochter dit ook. Je hoeft (en wil) niet alles meer te weten over zijn of haar studentenleven. Het is wellicht wennen, maar als ouders krijg je bijvoorbeeld geen rapport thuis namens de opleiding. Ook volgt er geen telefoontje wanneer je zoon of dochter geen colleges volgt. Een student heeft namelijk volgens de wet recht op privacy. En dat betekent dat de ouders in het ongewisse zijn, behalve als je kind het tegen je vertelt.

Geef de ruimte om het in de soep te laten lopen

Een rustige studieplek helpt natuurlijk mee, maar het beste wat jij kan doen voor je kind is om niet alleen letterlijk de ruimte geven om te ontwikkelen. Accepteer dus ook wanneer het studeren niet loopt zoals je zelf gehoopt heb. Het kan zijn dat je zoon of dochter een onvoldoende krijgt, een paper niet op tijd af heeft of simpelweg meer tijd doorbrengt met de telefoon dan een studieboek. Dat daaraan consequenties hangen zullen ze dan vanzelf leren.

Zoek samen naar oplossingen

Wel is het goed om regelmatig een gesprek te voeren met je studerende kind. Lopen ze ergens tegenaan? Kan je iets doen om ze te helpen? Waar hebben ze behoefte aan? Ga wel het gesprek zonder voordelen aan, want anders zou je kind kunnen dichtklappen en het topic helemaal vermijden. Zijn er inderdaad dingen waar je kind tegenaan loopt? Heeft hij of zij bijvoorbeeld faalangst? Slokt een bijbaantje teveel tijd op? Is er sprake van een beperking? Of botert het niet op de stageplek? Help je kind dan met het bedenken van oplossingen en laat hem of haar weten dat het ok is om hulp in te schakelen. Dit kan zowel binnen de opleiding als daarbuiten.

Wil je meer weten over hoe je jouw kind kan helpen tijdens het studiekeuzeproces? Lees dan hier het magazine speciaal voor ouders.

{{cta('2c1397dd-ab2c-40ef-a11c-ce81b56aad81')}}


Laatst aangepast op: 04-07-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Voor ouders/verzorgers

Zo helpen deze ouders hun kind bij hun profielkeuze

5 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

7 tips om je thuiswonende kind te helpen tijdens de studie

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Heeft jouw kind een opleiding op het oog? Zo vergelijk je de aanbieders!

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Gaat je kind een opleiding kiezen? Start bij het interessegebied

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Zoekt je kind een opleiding? Een verkeerde studiekeuze bestaat niet

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Mijn kind moet een profiel kiezen. Hoe kan ik helpen?

3 min. Arjen van Keulen