Mijlpaal! Na het doorpluizen van interessegebieden en studierichtingen is je kind helemaal enthousiast over een opleiding. Maar waar gaan we die volgen? Je kind kan natuurlijk kijken naar de leukste of dichtstbijzijnde stad, maar dan loop je veel belangrijke verschillen mis. Iedere hogeschool heeft zijn eigen aanpak, opbouw, lesstof, specialisaties en balans tussen theorie en praktijk. Te belangrijk om niet te vergelijken!
Online magazine voor ouders
Lees hoe jij kan helpen bij de studiekeuze van je kind.
Dat je de opleiding Watermanagement kunt volgen in Leeuwarden en Vlissingen, wil niet zeggen dat de opleidingen ook op dezelfde manier gegeven worden. Verdiep je samen met je kind in de verschillen en kijk wat het beste aansluit bij zijn of haar karakter en talenten. Je kunt online-informatie inwinnen, maar het beste beeld krijg je door een kennismaking in de praktijk. Stimuleer je kind om een dagje te proefstuderen of bezoek de open dagen van de verschillende hogescholen.
Op welke verschillen kunnen jullie letten?
- Is de opleiding theoretisch of meer praktisch ingericht?
Het ene kind is meer van de praktijk en de ander meer van de theorie. En dat geldt in zekere zin ook voor hbo-opleidingen. Natuurlijk komen theorie en praktijk op iedere opleiding samen. Maar niet overal in dezelfde verhouding en in dezelfde volgorde. Praktijkgerichte onderwijsinstellingen beginnen vaak al snel met opdrachten van lokale bedrijven en organisaties. Ook stages kunnen vroeger worden aangeboden. Een andere opleider kiest misschien eerst voor de theoretische benadering, om pas later de praktijk te kunnen toepassen. Het is heel waardevol voor je zoon of dochter om te kijken welke benadering het beste past bij zijn of haar karakter, interesses en talenten.
- Welke specialismen en studieroutes zitten er in de opleidingen?
Stel: je zoon of dochter richt zich op een hbo-opleiding ICT. Hij of zij kan dan kiezen uit meerdere hogescholen in het land. Het is heel interessant om te kijken naar de verschillende specialisaties en afstudeerrichtingen. De ene opleiding biedt na de basis misschien wel een specialisatie tot Data Scientist aan. Bij de ander kan je kind misschien verder groeien in de Cybersecurity. En dat opent weer deuren voor een droombaan of een mooie vervolgopleiding. Probeer dus samen te zoeken naar het specialisme waar jouw kind enthousiast van wordt.
- Het karakter en de kwaliteit van de hogeschool
Als ouder wil je natuurlijk graag dat je kind gaat studeren op een hogeschool die kwalitatief goed staat aangeschreven. Maar ook dat het karakter van de school goed past bij dat van je kind. Een goede manier om de kwaliteit van een opleiding en een hogeschool te kunnen bepalen, is de onafhankelijke Nationale Studenten Enquête (NSE). Jaarlijks worden alle opleidingen én onderwijsinstellingen door de eigen studenten beoordeeld. Buiten hun hogeschool om, dus volstrekt anoniem. De resultaten vind je terug in de Keuzegids hbo. En het karakter van de school? Dat ervaren jullie toch het beste in de praktijk. Tijdens een open dag bijvoorbeeld. Hier praat je met docenten en studenten en voel je snel genoeg hoe persoonlijk, open en behulpzaam een hogeschool is.
- Stimuleer je kind om de verschillen in de praktijk te ervaren
Praktijkervaring blijkt de belangrijkste voorwaarde te zijn voor een succesvolle studiekeuze. Een meeloopdag, proefstuderen of een kijkje in de keuken bij een lokaal bedrijf: alle praktijkervaring is waardevol voor zijn of haar beslissing. Het is een investering van jullie tijd, maar dat betaalt zich dubbel en dwars terug. En als je er samen een leuk uitje van maakt, is het nog gezellig ook!