Gaat jouw zoon of dochter studeren na de middelbare school? En zijn jullie nogal overweldigd door de vele mogelijke opleidingen? Maak het jezelf gemakkelijk en start met ‘het interessegebied’. Want ieder kind heeft zijn eigen talenten en dingen waar hij of zij blij van wordt. In deze blog zet ik verschillende interessegebieden op een rijtje en vertel ik je wat je kind hiermee zou kunnen gaan doen. Met handige animatievideo's!

Ga uit van interesses en talenten

Het ene kind houdt van techniek en het andere kind wil niets liever dan met mensen werken. Jouw dochter lost misschien graag wiskundige vraagstukken op, terwijl je zoon een uitvinder in de dop is. Ieder kind heeft zijn eigen talenten en dingen die hij of zij graag doet en onderneemt. Om een richting te bepalen bij het kiezen van een opleiding kun je beginnen bij het verkennen van de interessegebieden. Wil jouw kind bijvoorbeeld iets met economie, werken met mensen of toch liever iets technisch?

Interesse in economie

Is jouw kind ondernemend en graag bezig met rekenen en administratie? Houdt je kind van vakken als economie en maatschappijleer? Dan is een opleiding waar ‘economie’ centraal staat een goede keuze. Binnen het economisch domein is een breed scala aan opleidingen. Richt je bijvoorbeeld op management, vitaliteit en gastvrijheid. Je kunt denken aan opleidingen zoals Bedrijfskunde, Commerciële Economie, Communicatie, Finance & Control, Human Resource Management, International Business, Sportkunde en Tourism Management. Deze animatievideo geeft je in een paar minuten een overzicht aan mogelijke opleidingen op het interessegebied van economie:

Interesse in mens en gedrag

Heeft jouw kind interesse om later met mensen te werken? Bijvoorbeeld door mensen fysiek te verzorgen of juist mentaal te ondersteunen? Of levert je kind een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en staat jouw kind misschien later voor de klas? Verdiep je dan in het interessegebied van mens & gedrag. Hier vind je opleidingen zoals Social Work, Verpleegkunde, Verpleeg- en Vroedkunde, Pedagogiek en Leraar Basisonderwijs. In deze animatievideo ontdek je wat je kan doen als je kind iets wil in het sociaal maatschappelijke interessegebied:

Interesse in techniek, water en omgeving

Als je kind meer iets heeft met techniek, dan helpt het om te ontdekken welke opleidingen er zijn op het gebied van techniek, water en omgeving. Ook binnen dit domein is er een breed aanbod opleidingen waarbij ontwerpen en processen centraal staan. Denk aan Bouwkunde, Civiele Techniek, Engineering, Technische Bedrijfskunde en HBO-ICT. Bij opleidingen zoals Watermanagement en Global Project and Changement leren studenten over klimaatverandering en hoe we daar nu en in de toekomst mee om kunnen gaan. Een ander onderdeel van techniek is vervoer: na de opleiding Maritiem Officier gaat je kind de grote vaart op en bij Logistics Engineering worden logistieke processen gemanaged. Bij Chemie gaat het vooral om experimenteren, onderzoeken en analyseren. In deze animatievideo laten we je zien welke opties er zijn als je kiest voor de richting van techniek:

Kiezen voor een opleiding is niet eenvoudig door het overweldigende aanbod. Maar door te kiezen uit een van de drie interessegebieden, wordt het voor je kind al een stuk overzichtelijker. In dit online magazine voor ouders vind je meer tips en tricks om je kind te ondersteunen.

{{cta('2c1397dd-ab2c-40ef-a11c-ce81b56aad81')}}


Laatst aangepast op: 04-07-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Voor ouders/verzorgers

Zo helpen deze ouders hun kind bij hun profielkeuze

5 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

7 tips om je thuiswonende kind te helpen tijdens de studie

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Heeft jouw kind een opleiding op het oog? Zo vergelijk je de aanbieders!

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Gaat je kind een opleiding kiezen? Start bij het interessegebied

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Zoekt je kind een opleiding? Een verkeerde studiekeuze bestaat niet

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Mijn kind moet een profiel kiezen. Hoe kan ik helpen?

3 min. Arjen van Keulen