De studiekeuze van je kind kan jou als ouder best zenuwachtig maken. Het klinkt zo definitief. Heeft mijn kind straks een beroep voor het leven? Wat als hij of zij daar later toch niet gelukkig van wordt? En wat als je tiener tijdens de studie al niet op de juiste plek zit? Geen zorgen! De studiekeuze bepaalt hoogstens de start, maar zelden het eindpunt.

Bekijk de webinar: helpen kiezen voor ouders

Een beroep voor het leven?

Als je naar je vrienden, kennissen en familie kijkt, merk je waarschijnlijk dat het wemelt van de zijpaden, carrièreswitches en nieuwe studies op latere leeftijd. Dat aantal is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. De banenmarkt is dynamischer dan ooit en biedt volop ruimte om nieuwe wegen in te slaan.

Ook binnen een opleiding is er veel te kiezen

Ook binnen een opleiding zijn vaak nog veel zijpaden te nemen. Soms kan je zoon of dochter zich binnen een hbo-opleiding specialiseren in een specifieke studieroute. Ook kan je kind een minor volgen, waarmee hij of zij een uitstapje kan maken naar een ander vakgebied. Ook komen er prachtige stageplaatsen voorbij en bieden cursussen en workshops veel ruimte voor verbreding en verdieping.

Beroepen komen, beroepen gaan ...

Wie had vroeger kunnen bedenken dat je vandaag kon solliciteren op een baan als dronepiloot, ethisch hacker of data-verpleegkundige? Niet alleen je kind maakt tijdens de studiejaren een bijzondere ontwikkeling door, ook de banenmarkt is voortdurend in beweging. En dat zorgt continu voor kansen om door te groeien of een avontuurlijke zijstap te nemen.

Neem de zorgen weg bij je kind

Voor het ene kind is de studiekeuze een piece of cake, voor de ander kan het best spannend zijn. Je zoon of dochter kan het gevoel hebben dat hij of zij in één keer de juiste keuze moet maken. Als je niet precies weet wat je wil, kan dat stress opleveren. Probeer die zorgen weg te nemen. Een zorgeloze oriëntatie zorgt uiteindelijk voor de beste keuze. Of hij achteraf nu 'goed' is 'verkeerd'.

Een dochter met haar ouders in het bos

Jouw kind helpen kiezen? Bekijk de webinar!

Wat kan jij als ouder doen om je kind te helpen bij het kiezen van een opleiding? In 25 minuten vertelt studiekeuzeadviseur Arjen van Keulen hoe jij je kind effectief en positief kan ondersteunen.

Bekijk de webinar

Laatst aangepast op: 22-08-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Voor ouders/verzorgers

Zo helpen deze ouders hun kind bij hun profielkeuze

4 min. Hugo Massar
Naar het hbo Voor ouders/verzorgers

Aanmelden voor het hbo: hoe werkt dat?

3 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Je kind helpen met studiekeuze volgens een expert

5 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Kind op kamers of thuis blijven wonen? De belangrijkste overwegingen op een rij

4 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

7 tips voor wanneer je kind op kamers gaat

4 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Een toekomstige student in huis? Deze begrippen moet je kennen

1 min. Hugo Massar