De studiekeuze van je kind kan jou als ouder best zenuwachtig maken. Het klinkt zo definitief. Heeft mijn kind straks een beroep voor het leven? Wat als hij of zij daar later toch niet gelukkig van wordt? En wat als je tiener tijdens de studie al niet op de juiste plek zit? Geen zorgen! De studiekeuze bepaalt hoogstens de start, maar zelden het eindpunt.

{{cta('7ffe5bae-bb82-435a-a4b1-3d8469277ab5','justifycenter')}}

Wat als de opleiding toch niet bevalt?

Je hoopt er als ouder natuurlijk niet op, maar het kan gebeuren dat de studiekeuze van je kind niet zo uitpakt als gedacht. Zodra je zoon of dochter onderweg is kan het gevoel simpelweg niet goed zijn. Voor je kind is het prettig dat hij of zij de ruimte heeft om te twijfelen. Is het beter om te switchen of een pauze in te lassen? Spreek dat dan goed en rustig door. En kijk samen welke inzichten deze keuze heeft opgeleverd.

Niemand studeert voor een beroep voor het leven

Als je naar je vrienden, kennissen en familie kijkt, merk je waarschijnlijk dat het wemelt van de zijpaden, carrièreswitches en nieuwe studies op latere leeftijd. Dat aantal is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. De banenmarkt is dynamischer dan ooit en biedt volop ruimte om nieuwe wegen in te slaan.

Steeds meer opleidingen bieden keuzes onderweg

Ook binnen een opleiding zijn vaak nog veel zijpaden te nemen. Soms kan je zoon of dochter zich binnen een hbo-opleiding specialiseren in een specifieke studieroute. Ook kan je kind een minor volgen, waarmee hij of zij een uitstapje kan maken naar een ander vakgebied. Ook komen er prachtige stageplaatsen voorbij en bieden cursussen en workshops veel ruimte voor verbreding en verdieping.


Weet jij welke nieuwe beroepen er over 5 of 10 jaar bestaan?

Wie had vroeger kunnen bedenken dat je vandaag kon solliciteren op een baan als dronepiloot, ethisch hacker of data-verpleegkundige? Niet alleen je kind maakt tijdens de studiejaren een bijzondere ontwikkeling door, ook de banenmarkt is voortdurend in beweging. En dat zorgt continu voor kansen om door te groeien of een avontuurlijke zijstap te nemen.

Neem de zorgen weg bij je kind

Voor het ene kind is de studiekeuze een piece of cake, voor de ander kan het best spannend zijn. Je zoon of dochter kan het gevoel hebben dat hij of zij in één keer de juiste keuze moet maken. Als je niet precies weet wat je wil, kan dat stress opleveren. Probeer die zorgen weg te nemen. Een zorgeloze oriëntatie zorgt uiteindelijk voor de beste keuze. Of hij achteraf nu 'goed' is 'verkeerd'.

{{cta('fc8d627c-a3ba-4534-8c35-911880fd12c5')}}


Laatst aangepast op: 04-07-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Voor ouders/verzorgers

Zo helpen deze ouders hun kind bij hun profielkeuze

5 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

7 tips om je thuiswonende kind te helpen tijdens de studie

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Heeft jouw kind een opleiding op het oog? Zo vergelijk je de aanbieders!

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Gaat je kind een opleiding kiezen? Start bij het interessegebied

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Zoekt je kind een opleiding? Een verkeerde studiekeuze bestaat niet

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Mijn kind moet een profiel kiezen. Hoe kan ik helpen?

3 min. Arjen van Keulen