Als verpleegkundige werk je met veel verschillende mensen van jong tot oud en van ziek tot gezond. Ieder met een eigen verhaal en achtergrond. Heb jij oog voor mensen en wil je ze de best mogelijke zorg verlenen? Kies dan voor de opleiding Verpleegkunde (HBO-V).

Optimale zorg tijdens het hele proces

Als verpleegkundige draag je verantwoordelijkheid voor het hele zorgproces. Dit betekent dat je in complexe situaties zorg kunt verlenen, maar je ook goed kunt samenwerken en organiseren. Zo stem je samen met andere zorgverleners (zoals artsen, fysiotherapeuten of andere zorginstellingen) de optimale zorgverlening af. Je vindt het belangrijk dat jouw patiënt of cliënt (zorgvrager) zoveel mogelijk eigen regie houdt en voor zichzelf kan blijven zorgen. Je betrekt de zorgvrager dan ook intensief bij zijn of haar herstel. Ook ben je nauw betrokken bij het bedenken van nieuwe manieren van werken en nieuwe zorgactiviteiten.

Verpleegkundig leiderschap

Naast je sociale vaardigheden, ben je communicatief sterk en werk je graag met mensen. Je bent stressbestendig, besluitvaardig en staat stevig in je schoenen. Wil jij straks aan de slag als verpleegkundige in een ziekenhuis, de ouderenzorg, de thuiszorg of de psychiatrie? Met de opleiding Verpleegkunde aan de HZ word je opgeleid tot een kritische, betrokken en onderzoekende zorgprofessional.

Verpleegkunde is een topopleiding

De opleiding Verpleegkunde is volgens de Keuzegids 2024 een topopleiding.

Varianten

Deeltijd bachelor

Verpleegkunde (HBO-V)

Voltijd bachelor

Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde)

Inhoud van de opleiding Verpleegkunde

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Past het beroep van verpleegkundige bij jou? Dat ga je dit jaar ontdekken. De focus ligt op het leggen van een goede basis, zowel op het gebied van theoretische kennis als je verpleegkundige vaardigheden. Zo ga je aan de slag met bijvoorbeeld fysiologie, farmacologie, pathologie en anatomie. Ook werk je aan je vaardigheden aan het bed, je communicatieve vaardigheden en hoe je een gesprek aangaat met een cliënt of patiënt. Je loopt daarnaast stage in bijvoorbeeld een ziekenhuis, de thuiszorg, psychiatrische zorg of in een verpleeghuis. De focus ligt dit jaar op thema's zoals:

 • Oriëntatie op het beroep
 • Verpleegkundig proces in laagcomplexe zorgsituaties
 • Verpleegkundige basisvaardigheden en gesprekstechnieken

Je gaat verder met de ontwikkeling van je theoretische kennis en vaardigheden. Ook werk je dit jaar samen met andere opleidingen aan projecten op het gebied van gezondheidszorg en ontwikkel je verder tijdens een stage in de praktijk. Je focust dit jaar op thema’s als:

 • Ethisch handelen
 • Basisvaardigheden onderzoek
 • Stimuleren van zelfmanagement
 • Bevorderen van gezond gedrag

Je start met een stageperiode van 20 weken. Je komt tijdens je stage 1 dag per week terug naar de HZ om lessen te volgen. Deze kennis en vaardigheden op het gebied van o.a. kwaliteit van zorg kun je dan gelijk toepassen in de praktijk van je stage. Ook kies je dit jaar je minor: een keuzepakket van een half jaar. Met de minor die je kiest, kun jij je kennis verdiepen of verbreden. Je kiest een minor die bij je past. Dit kan op de HZ, waar je bijvoorbeeld de keuze hebt uit de minor acute zorg of complexe zorg in de regio. Of kies voor een andere hogeschool in Nederland of in het buitenland. Zo zijn studenten bijvoorbeeld als naar Tanzania, China en Peru geweest.

Dit jaar staat in het teken van afstuderen. Je loopt het gehele jaar stage. Je komt 1 dag per week terug naar de HZ, waarin je met jouw studiegroep samenwerkt aan je leerresultaten. Tijdens de gehele afstudeerperiode werk je aan jouw ontwikkeling tot startbekwame verpleegkundige.

In de eerste periode ligt de nadruk op de centrale zorgverlenersrol (klinisch redeneren, uitvoeren van zorg, gezond gedrag bevorderen, etc.), je neemt besluiten op basis van de pijlers van evidence based practice (EBP). Dit betekent dat de best beschikbare wetenschappelijke kennis ingezet wordt om zorgvragers de optimale zorg te bieden.

In de tweede periode ga je verder met deze ontwikkeling, maar ligt daarnaast de nadruk op de verdieping van onderzoekend vermogen met het oog op het verbeteren van kwaliteit van zorg. Je gaat een advies uitbrengen over de wijze waarop een innovatie geïmplementeerd kan worden. Je laat dit jaar zien dat je klaar bent om te starten als verpleegkundige in het werkveld.

Waar leer je beter het vak van verpleegkundige dan in het werkveld? Daarom loop je tijdens alle vier de jaren van de opleiding stage. Ieder jaar geef je je voorkeur aan voor een plek, zoals het ziekenhuis, een verpleeghuis, de sociale gezondheidszorg (GGD) of de thuiszorg. Een stagebureau regelt je stageplaats. We houden, als dit mogelijk is, rekening met je voorkeur. We vinden het belangrijk dat je zoveel mogelijk ervaring opdoet in verschillende takken van de zorg. Zo ontdek je wat goed bij jou past!

Verpleegkunde student die oefent met prikken

Hulp bij studiekeuze

Wil jij kennismaken met de opleiding Verpleegkunde? Ontdek de activiteiten of ga in gesprek met een student.

Overzicht studiekeuzeactiviteiten

Werken en studeren: duaal studeren vanaf jaar 3

Kies je voor Verpleegkunde aan de HZ dan kun je in jaar 3 en 4 van je studie duaal studeren door werken en studeren te combineren. Om voor dit traject in aanmerking te komen moet je vanaf jaar 3 minimaal 20 uur werken naast je studie. De betaling van het duale deel van je studie en de vergoeding van je gewerkte uren bespreek je met je werkgever.

In de eerste 2 jaar van de voltijdopleiding Verpleegkunde werk je aan een brede kennisbasis en leer je hoe je om moet gaan met uiteenlopende complexe zorgsituaties. Dit doe je via theorie- en praktijklessen op de HZ, maar ook door middel van stages. Ontdek je dat je jezelf in een specifieke richting wilt specialiseren? En wil je werken en leren combineren? Dan is de duale variant misschien iets voor jou!

In je 2e studiejaar regel je zelf een opleidingsplaats bij een zorginstelling of je wordt mogelijk gescout tijdens je stages en gevraagd om al tijdens je studie in dienst te komen. In jaar drie en vier start je met het duale traject door werken en leren te combineren: je volgt net als de voltijdstudenten één dag per week lessen op de HZ. Als duale student doe je daarnaast minimaal 20 uur per week praktijkervaring op bij de zorginstelling waar je een overeenkomst hebt. Je doorloopt bij deze partij ook je stages van jaar drie en vier. Op deze manier kun je jezelf specialiseren, terwijl voltijdstudenten op verschillende plekken stage lopen.

Na afronding van het duale traject moet je meestal een periode blijven werken bij de zorginstelling waar je werken en studeren hebt gecombineerd om kwijtschelding van je studiekosten te krijgen, of je betaalt een deel van de gemaakte kosten terug. Hierover maak je afspraken in de overeenkomst die je afsluit met de werkgever.

Verpleegkunde studenten oefenen in het praktijklokaal
Binnenkant van het HZ gebouw in Vlissingen

Virtuele tour door het gebouw

Neem alvast een kijkje op je toekomstige studieplek!
Portret van Hanne, student Verpleegkunde, in haar uniform

Verpleegkunde iets voor jou?

Bekijk de video!

Studenten en werkgever over de opleiding

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Verpleegkunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? En hoe je leren en werken kunt combineren? Lees dan de verhalen van onze studenten en van een werkgever.

Donnie, Student Verpleegkunde

Je bent echt met levens bezig!

Lees het verhaal van Donnie
Corrie, werkgever Verpleegkunde

In de praktijk is het niet alleen meer boekenwerk: je vóelt het ook.

Lees het verhaal van Corrie
Cynthia, Student Verpleegkunde

Het sociaal contact met patiënten vind ik superleuk en daar kan ik echt mijn hart aan ophalen

Lees het verhaal van Cynthia

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Verpleegkunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Vrijstellingen

De opleiding Verpleegkunde duurt 4 jaar en heeft een studielast van 240 studiepunten. Als je een vierjarig mbo-diploma Verpleegkunde hebt, is het mogelijk vrijstellingen te krijgen. Op deze manier heb je de mogelijkheid de opleiding in minder dan 4 jaar te volgen. De deelexamencommissie bepaalt per individuele aanvraag of de vrijstelling(en) worden verleend.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je (online) boeken. In het eerste jaar zijn deze kosten ongeveer €75 in jaar 2 en 3 €250 en jaar 4 €200. Ook zal je regelmatig een activiteit of excursie hebben. Deze kosten bedragen ongeveer €70.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met via tel. 0118-489752 of via verpleegkunde@hz.nl.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.
Voor advies kan je ook in gesprek gaan met onze studiekeuzeadviseur. Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.

Verpleegkunde studenten buiten de HZ in Vlissingen

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Verpleegkunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Nursing’ achter je naam zetten.

Als verpleegkundige kun je overal in de zorg terecht. Denk aan:

 • Thuiszorg
 • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
 • Jeugd gezondheidszorg (JGZ)
 • Ziekenhuis (keuze uit verschillende specialismen, zoals cardiologie of neurologie)
 • Verpleeghuis
 • Sociale gezondheidzorg (GGD)

Wil je na de opleiding Verpleegkunde doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de masters Advanced Nursing Practice, Verplegingswetenschappen of Gezondheidswetenschappen. Het kan zijn dat je voorafgaand aan een master eerst een pre-master moet volgen. Daarnaast kun je je na de opleiding verder specialiseren als verpleegkundige, bijvoorbeeld op het gebied van cardiologie of geriatrie. Of specialiseer je tot IC-verpleegkundige of behaal een kinderaantekening.

Samenwerken met andere disciplines

Je werkt tijdens projecten en opdrachten voor echte opdrachtgevers.

Samenwerken met andere specialisten en advies geven aan echte zorginstellingen

In het 2e semester van het 2e leerjaar gaan verpleegkunde studenten aan de slag met vraagstukken…

Interprofessionele Samenwerking In de Gezondheidszorg (IPSIG)

Studenten van voltijd en deeltijd Social Work, voltijd Verpleegkunde en deeltijd Pedagogiek gaan…

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Studiekeuzequiz

Ontdek welk interessegebied bij je past met onze studiekeuzequiz.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerde opleidingen

Twee HZ Verpleegkunde & Vroedkunde studenten zijn bezig met een nep bevalling

Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde)

Wil jij iedere dag iets voor een ander betekenen en als verloskundige én verpleegkundige aan de…

Verpleegkunde (HBO-V)

Ben je klaar voor de volgende stap in je verpleegkundige carrière? Dan is de deeltijd bachelor…
Portret van mannelijke Social Work studenten voor een muur met posters

Social Work

Ieder mens heeft ‘ups-and-downs’ in het leven, maar soms zijn er problemen, soms tijdelijk, soms…

Pedagogiek

Begeleid en coach jij straks kinderen, jongeren en hun opvoeders? Als pedagoog ondersteun je…